KRISEN I TØRRLAST: - Verre enn bankkrisen

Italiensk bulkreder skylder på «spekulanter som ødelegger markedet».

-ET BLAFF Analysesjef mener oppgangen i tørrlastratene bare er et balff.
Publisert:

En dyp tillitskrise er under oppseiling i tørrlastsektoren. Risikoen ved å inngå avtaler vil stå øverst på dagsordenen når bulksektoren møtes til krisemøte i London førstkommende onsdag.

- Bransjen har de samme problemene som vi har sett i finansmarkedet. Det er liten tillit mellom partene, og overdrevet fokus på risikoen ved å inngå avtaler. Den store forskjellen er naturligvis at ingen kommer til å redde oss, slik bankene ble reddet, sier en investor til Lloyds List.

Les også: - Fraktmarkedet er dødt

Skylder på spekulanter

Den italienske bulkrederen Giuseppe Bottiglieri beskriver situasjonen i tørrbulk nå som ekstremt alvorlig. Han legger overfor Lloyds List skylden på "spekulanter som ødelegger markedet".

Italieneren venter nå at markedet nullstilles - i takt med at skip går i opplag, nybygg kanselleres og skipsverft går konkurs.

- Forhåpentlig vil vi stå igjen med hederlige skipseiere og fraktselskaper, mens spekulantene drives ut, sier han.

For å oppnå dette, mener Bottiglieri at neste ukes krisemøte vil fungere som en "renselsesprosess".

Stygt fall

Tørrlastratene har falt over 90 prosent siden mai. Tørrbulkindeksen Baltic Dry Index sto i hele 11.793 poeng 20.mai. Fredag ligger indeksen på fattige 841 poeng.

I tillegg til en eksplosiv flåtevekst, sliter tørrbulksektoren med fallende stålproduksjon og en nedtur i de vestlige økonomiene som påvirker også Kina - den overlegent viktigste faktoren for de stupende tørrbulkratene.

Flere E24-nyheter

Publisert:

Her kan du lese mer om