Sveaas angrer «absolutt ikke» på at han gikk inn i Norske Skog

Selv ikke en «seig jævel» kunne redde i land restruktureringen av Norske Skog. Styreleder og storaksjonær Christen Sveaas er imidlertid glad for at nye, pengesterke eiere kommer inn.

ANGRER IKKE: Styreformann Christen Sveaas i Norske Skog tror aksjeposten hans har liten verdi, men kan ha lykkes med å redde driften i selskapet.
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Torsdag ettermiddag bekrefter styret i Norske Skogindustrier at det trolig går mot konkurs for det børsnoterte selskapet.

Bakgrunnen er morgenens nyhet om at kreditoren Oceanwood har tatt kontrollen i selskapets pantsikrede lån og varslet at de, sammen med Aker, vil by på driftsselskapet Norske Skog AS i en auksjon.

Sveaas bekrefter i en epost til E24 at styret nå «i utgangspunktet» avslutter arbeidet med rekapitaliseringen. Han angrer imidlertid ikke på at han investerte og involverte seg i Norske Skog, selv om utfallet ikke ble som tenkt.

«Absolutt ikke. Jeg er skogeier og er opptatt av at vi har skogindustri i Norge og jeg er glad for at Norske Skogs operative enheter nå får solide og pengesterke eiere i Oceanwood og Aker», skriver Sveaas.

Små aksjeverdier

Den profilerte forretningsmannen kom inn i Norske Skog gjennom investeringsselskapet Kistefos i august. Han kjøpte da en eierandel på rundt 12,81 prosent av GSO Capital, etter alle solemerker til 40 øre per aksje.

Senere den samme måneden ble han klappet inn som ny styreleder i selskapet. Han beskrev seg selv som en «seig jævel» fra talerstolen, og lovet å jobbe for selskapets overlevelse.

Sånn sett har han lykkes, selv om den finansielle investeringen ikke har vært noen braksuksess. De gjenværende nettoverdiene i det børsnoterte selskapet «er ikke store», medgir Sveaas.

Torsdag har aksjekursen stupt til rundt 27 øre.

– Hva med dine egne aksjer, anser du denne investeringen som tapt?

«Kistefos aksjer i Norske Skogindustrier har liten verdi, det har de hatt lenge. Det jeg har arbeidet for, er at selskapet skulle overleve. ASA gjør neppe det, men fabrikkene i Norge vil leve videre i beste velgående», skriver Sveaas.

Uavklarte forhold

Rekapitaliseringsprosessen hadde allerede pågått over lang tid da Sveaas kom inn – gjeldsproblemene til selskapet hadde vedvart enda lenger.

Les også

Mener handelen i Norske Skog burde vært suspendert

Gjeldsbyrden stammer fra et tungt lånefinansiert oppkjøpsraid rundt årtusenskiftet.

Sveaas går imidlertid ikke med på at rekapitaliseringen, selv sett i retrospekt, var en umulig oppgave i utgangspunktet.

«Nei, på ingen måte. Bakgrunnen for det som nå har skjedd er store forandringer blant de sikrede kreditorene de siste to ukene. Disse endringene har vi vært kjent med, men vi var ikke kjent med Akers inntreden».

Sveaas sa allerede torsdag morgen at de ble tatt på sengen av Oceanwood og Akers avtale, og at konkurs var et mulig scenario.

I meldingen som gikk ut senere på dagen beskrives en konkursprosess som «likely».

«Det er fortsatt noen uavklarte og utestående forhold, detaljer vil jeg ikke kommentere», opplyser Sveaas.

– Hvorfor ikke starte prosessen umiddelbart?

«Du får overlate til styret å styre prosessen, det kan ikke pressen gjøre, vet du».

Les også

Norske Skog-styret: Begjærer trolig konkurs

Les også

Mener handelen i Norske Skog burde vært suspendert

Les også

Aker-sjefen: – Har fulgt Norske Skog i flere år

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norske Skog

Flere artikler

  1. Sveaas frykter at Norske Skog-fabrikkene kan bli lagt ned

  2. Norske Skog-styret: Begjærer trolig konkurs

  3. Norske Skogindustrier slår seg konkurs

  4. Sveaas tror han kunne unngått skogkonkurs

  5. Ser ingen vei utenom auksjon