Nordnet gjør det enklere å finne bærekraftige fond

Nettmegleren ser økt interesse for bærekraft blant småinvestorer, og lanserer derfor et verktøy som lar dem filtrere bort aksjer i blant annet alkohol og våpen.

TIDSRIKTIG: – Nå forbedrer vi vårt tilbud innenfor bærekraftige investeringer, noe som er veldig morsomt og tidsriktig, sier Bjørn Erik Sættem i Nordnet.

Foto: Jonas Bjorkhag
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

– Vi ser økende interesse fra kundene våre for bærekraftige investeringer. Det er en vanskelig jungel å finne frem i og med dette verktøyet gjør vi det lettere, sier spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet til E24.

Nettmeglerens ferske verktøy er en filterfunksjon på egen hjemmeside der sparerne i en forhåndsdefinert liste kan spesifisere en rekke investeringer de ikke vil at fondet skal eie, fordelt på 13 kategorier som for eksempel alkohol, atomkraft og våpen.

– Det er også et poeng av Nordnet er svenskeid, og svenske sparere er mer opptatt av bærekraftige investeringer enn nordmenn, legger Sættem til.

De siste årene har særlig institusjonelle investorer gått foran i å sette søkelyset på bærekraft. Det norske Oljefondet har i mange år hatt etiske retningslinjer som blant annet forbyr investeringer i produkter som kjernevåpen, landminer og tobakk.

Også investorer som KLP og Storebrand har ekskludert flere typer selskaper av hensyn til etikk og bærekraft, innen sektorer som gamblingselskaper og kull.

Les også: Vil lokke europeiske investorer til bærekraftige fond

Nær dobling av grønne investeringer

Spareøkonomen peker på at Nordnets kunder på ett år nær har doblet sine investeringer i bærekraftige fond til 16 milliarder kroner ved utgangen av fjoråret.

– Det tilsvarer 31 prosent av den totale fondsparingen på plattformen, en økning fra 17 prosent året før. Bærekraft er i dag en viktig faktor for mange sparere når de skal velge fond, spesielt blant kvinner og unge sparere, sier Sættem.

Han sier det er fond som unngår fossilbransjen og miljøfond som er de mest populære hos Nordnet-kundene.

– Kundene vil generelt heller ikke investere i verstingselskaper, som utenlandske fondsforvaltere som ikke har en praksis for å utelukke selskaper.

Les også: Skjerper kullkravene til Oljefondet

Flere valg

Sparere som er interessert i bærekraftige investeringer kan også velge å søke bare blant fond som har lav karbonrisiko i sin portefølje, altså begrenset eksponering mot fossile brennstoff, opplyser Nordnet i en melding.

Disse fondene er merket med et grønt blad, som indikerer at selskapene i fondet er tilpasset overgangen til en lavutslippsøkonomi.

Man kan også velge å kun se en liste over indeksfond (med lave kostnader), kombinert med bærekraftskriteriene som spareren har valgt ut.

Flere artikler

  1. Norwegian er Nordnet-kundenes favorittaksje i 2019

  2. Forvaltere ser grønn bølge i aksjemarkedet

  3. Oljefondet solgte seg ut av 42 selskaper i 2019

  4. Annonsørinnhold

  5. Småsparere kvittet seg med Nel-aksjer i juni

  6. Utvalg om Oljefondet: Vil ikke forby cannabis, alkohol og pengespill