Børsdagen

Frykt for ny opptrapping av handelskrigen preget Oslo Børs

Trump trapper opp retorikken mot Kina igjen. Investorer frykter «Handelskrig 2.0».

NED: Hovedindeksen på Oslo Børs åpnet ned 1,8 prosent, før nedgangen tiltok. Fallet er på 3 prosent i tidlig handel.

Håkon Mosvold Larsen
 • Eivind Bøe
 • Anders Nybakken Kvale
 • Hanna Ghaderi
Publisert:,

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 3,08 prosent mandag.

De to aksjene som tynget mest var Equinor, med en nedgang på 6,8 prosent, og DNB som falt 4,55 prosent.

Pareto Sercurities har jekket ned sin anbefaling av Equinor-aksjen til hold fra kjøp på bakgrunn av lave oljepriser, mens kursmålet er uendret. Ett fat av nordsjøoljen Brent koster 26,78 dollar, en oppgang på 0,64 prosent for dagen.

XXL er ned 10,85 prosent etter at det ble kjent at gründer Øivind Tidemandsen solgte en større andel av XXL-aksjene sine for 117 millioner kroner.

Bilfraktrederiet Wallenius Wilhelmsen er et lyspunkt på Børsen mandag, og aksjekursen stiger 10,12 prosent til 12,4 kroner. Oppgangen kommer etter en melding om at rederiet har landet en milliardkontrakt med det amerikanske forsvaret.

Det Bergensbaserte bioteknologiselskapet Bergenbio fortsetter oppgangen og stiger 15,35 prosent til kurs 43,95 kroner. Aksjen steg 86 prosent onsdag i forrige uke etter at selskapets legemiddel ble valgt ut til corona-studie.

Norwegian-aksjen skjøt i været etter at aksjonærene godkjente kriseplanen på selskapets generalforsamling mandag. Aksjekursen var opp rundt 40 prosent til 7,15 kroner. Ved stenging endte aksjen opp 3,95 prosent til en kurs på 5,32 kroner.

Les også

Norwegians skjebnedag: Overveldende aksjonærflertall for krisepakken

Les også

Norwegian bekrefter avtale med leasingselskaper

– Lite støtte

Utviklingen kommer etter langhelg på Oslo Børs, som var stengt fredag slik at siste handelsdag var torsdag i forrige uke.

Wall Street var imidlertid i handel fredag, da de tre toneangivende indeksene i USA i snitt falt 2,9 prosent. De asiatiske børsene, målt gjennom S&P Asia 50 indeksen, endte ned 3,7 prosent i natt.

DNB Markets påpeker at det var lite ytterligere støtte å hente ut av oppdateringene fra blant annet Apple og Amazon etter at selskapsrapporteringen hadde gitt det amerikanske aksjemarkedet drahjelp tidligere forrige uke.

– I kombinasjon med bekreftelsen av svake nøkkeltall og en gryende uro både for økt polarisering knyttet til nedstengningene og for en ny runde med forverrede relasjoner til Kina sendte dette indeksene videre ned etter en svakere utvikling også på torsdag, skriver meglerhuset i en morgenrapport.

Amerikanske futures faller

Det går mot nedgang på Wall Street, der pilene peker nedover i førhandelen.

Spenningene øker mellom USA og Kina etter at president Donald Trump søndag sa at han tror en «tabbe» i Kina var årsaken til coronavirus-pandemien, men han viste ikke frem noen bevis for anklagen, skriver CNBC.

USAs utenriksminister Mike Pompeo anklaget søndag Kina for spredningen av coronaviruset og sa at landet må holdes ansvarlig.

I forrige uke truet Trump med å innføre nye toller mot kinesiskproduserte varer for å straffe Kina for å spille ned hvor alvorlig sykdommen er, skriver Marketwatch.

– Utrolig svakt bakteppe

Amerikansk etterretning har ifølge AP anklaget Kina for å skjule alvorligheten av coronavirusutbruddet, samtidig som landet hamstret medisinsk utstyr.

Robert Carnell, sjeføkonom i ING Bank i Singapore, kaller den nye situasjonen der handelskrigen kobles til virusutbruddet for «Handelskrig 2.0». Carnell mener det er mulig at Trump-administrasjonen føler seg modig nok til å starte opp igjen handelsretorikken etter de siste ukenes oppgang i aksjemarkedet.

– Gitt det utrolig svake bakteppet, kan en retur til handelskrig virkelig ha potensial til å bli enda mer ødeleggende, for begge sider, enn den var under versjon 1.0. Dette må følges nøye med på, skriver Carnell i en kommentar mandag morgen.

Bratt børsfall i Europa

De europeiske børsene faller bratt på ukens første dag med handel. Slik ser det ut på de viktigste børsene:

 • DAX i Frankfurt ned 3,02 prosent
 • FTSE100 i London ned 0,56 prosent
 • CAC40 i Paris ned 3,48
 • IBEX35 i Madrid ned 3,07
 • FTSEMIB i Milano ned 3,08

Og i Norden:

 • København-børsen ned 0,58 prosent
 • Stockholmsbørsen ned 3,42 prosent
 • Helsinki-børsen ned 4,11 prosent

Se hvilke bransjer som har gjort det svakest og sterkest på Oslo Børs under coronakrisen:

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs

Flere artikler

 1. XXL steg kraftig på positiv Oslo Børs

 2. Oslo Børs trosset kraftig oljeprisfall og børsras

 3. Solid børsopptur etter Equinor-hopp

 4. Annonsørinnhold

 5. Norwegian kraftig opp på vinglete Oslo Børs

 6. Oppgang på Oslo Børs etter krisepakke