Massivt comeback for teknologiaksjer i USA

Teknologiaksjer hentet seg inn på Wall Street, samtidig som den viktige amerikanske tiårsrenten faller. Tesla-aksjen steg 20 prosent.

TEKNOFEST: Den teknologitunge aksjeindeksen Nasdaq Composite har steget kraftig tirsdag. Dagens oppgang kommer etter at teknologiaksjer har falt en del den siste tiden. Korreksjonen var et faktum mandag, da indeksen var ned 10 prosent siden en topp i februar.
Dagen på Wall Street
 • Eivind Bøe
 • Harald Hoff
Publisert:

Wall Street steg tirsdag, og teknologiaksjer ledet an i oppgangen. For den teknologitunge Nasdaq-indeksen ble dette årets så langt beste dag.

Slik gikk de toneangivende aksjeindeksene i New York:

 • Nasdaq Composite opp 3,7 prosent
 • Dow Jones opp 0,1 prosent
 • S&P 500 opp 1,4 prosent

Tesla steg 19,6 prosent. Apple klatret 4,1 prosent. Også Amazon, Microsoft, Netflix og Google-eier Alphabet steg til dels markant.

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand

Rente ned, tek-aksjer opp

– Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand, hva er det som trekker teknologiaksjene opp i dag?

– Dagens aksjeoppgang er nok en reaksjon på fallet som vi så i går og som vi har sett den siste tiden. Utviklingen i markedet er nå tett knyttet til utviklingen i de amerikanske statsrentene. I dag er det rente ned, teknologiaksjer rett opp, sier Chen på telefon med E24.

Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner faller noe tilbake og ligger på 1,53 prosent etter å ha steget kraftig den siste tiden.

Chen mener rentene påvirker både hvordan det totale aksjemarkedet beveger seg og hvordan ulike sektorer, altså ulike typer aksjer, beveger seg. Investorene roterer sine investeringer i takt med hvor inntjeningsutsiktene er mest gunstig sett i forhold til renteutviklingen.

Den siste tiden har renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner steget, og markedet har ifølge Chen vært mer sensitivt til renten.  Det har ført til nedgang for vekstaksjer, som har sin inntjening et stykke frem i tid, og som er avhengig av lav rente for å regne hjem dagens høye verdsettelse.

Les også

Blandet på Wall Street – teknologiaksjer falt

Dagens teknologioppgang kommer etter en korreksjon. Mandag avsluttet den teknologitunge Nasdaq Composite med en nedgang på mer enn 10 prosent siden toppen i februar. På ukens første dag falt Nasdaq 2,41 prosent, mens Dow Jones var opp 0,97 prosent.

Demokratenes krisepakke på 1.900 milliarder dollar ble godkjent i Senatet lørdag og er forventet å bli godkjent i Representantenes hus tirsdag. Krisepakken er blant annet ment å gi rom for å utvide dagpenger for amerikanske arbeidsledige, bistå corona-rammede småbedrifter og midler for å gjenåpne skoler, ifølge CNN.

Inflasjonsfrykt

Hvordan inflasjonen vil utvikle seg er tusenkronersspørsmålet nå, ifølge Chen.

– Høyere oljepris og energieffekter vil trekke opp prisveksten på kort sikt de neste månedene som følge av baseeffekter. Samtidig vil landene åpne opp igjen i andre kvartal, og myndighetene pøser på med rekordstore krisepakker. 

Spørsmålet er da om inflasjonen vil fortsette opp og holde seg ubehagelig høy i en lengre periode, ifølge Chen.

Chen understreker at høy økonomisk vekst, også som følge av krisehjelp fra myndighetene, generelt er positivt for selskapenes inntjeningsutsikter. Den gigantiske redningspakken blir trolig vedtatt ganske snart og er rekordstor, men blir finansiert av lånte penger.

– Gjelden i USA galopperer videre. Kan myndighetene bare fortsette å bruke masse penger for alltid?

– Både sentralbanksjef Jerome Powell og finansminister Janet Yellen har sagt bare kjør på. Temaet vil komme opp, men jeg tror det er litt tidlig for at markedene nå begynner å bekymre seg for det. Myndighetene har måttet bruke gigantiske pengesummer ettersom det er de som har bestemt at vi må stenge ned. Fokuset på ikke-bærekraftige nivåer på statsgjelden er trolig neste kapittel, sier Chen. 

Les på E24+

Denne «tiåringen» skremmer verdens rikeste mennesker

Les også

Storkjøpte da børsene raste: Johan H. Andresen god for 41 milliarder etter tidenes beste år

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street

Flere artikler

 1. Investorer flytter store penger i aksjemarkedet: – Stimulipakken i USA blir styrende

 2. Teknologifall på Wall Street

 3. Voldsomme Gamestop-svingninger på Wall Street

 4. Frykt for inflasjon preger Wall Streets tredje dag på rad med nedgang

 5. Blandet på Wall Street - teknologiaksjer falt