Børsens nye system vil stoppe turbulente aksjer oftere

Oslo Børs har gått over på Euronext-systemet Optiq. Det vil også stramme inn de automatiske kurssikringene som bremser elleville aksjebevegelser.

NYTT HANDELSSYSTEM: Oslo Børs har flyttet alle aksjene over på nytt handelssystem etter at Euronext kjøpte Børsen i fjor.
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Eivind Bøe
Publisert:

Såkalte automatiske handelsstopp er et av verktøyene Oslo Børs har for å gi investorene tid til å tenke seg om, når en aksje beveger seg mye på kort tid i den ene eller andre retningen.

Og med overgangen til det nye handelssystemet til Euronext kalt Optiq blir terskelen senket. Oslo Børs bekrefter at automatisk stans i handelen av enkeltaksjer vil inntreffe hyppigere i det nye systemet.

– Spesielt i åpningen vil flere slike «circuit breakers» sette inn. I Optiq-systemet er det flere parametre sammenlignet med i det forrige systemet, en del av disse er finere innstilt, sier kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs.

Aase peker på at flere av aksjene med største kursbevegelser ble stanset like etter at Børsen åpnet mandag, den første dagen med det nye handelssystemet.

Les også

Oslo Børs har flyttet handelssystem – klar for handel på mandag

Slik fungerer sikringen

En circuit breaker er en automatisk handelsstopp som blir aktivert av handelssystemet selv. Den avbryter handelen i en viss periode og slår inn når kursbevegelsen i et verdipapir er større enn grensen som er fastsatt.

Det skal blant annet gi investorene en pustepause når kursutslagene blir veldig store. Euronext skriver på sine sider at systemet har flere mekanismer som skal «forhindre situasjoner med uordnede markeder og oppdage uvanlige hendelser».

Mekanismene skal kunne stoppe aksjeordrer som er uvanlig store eller har uvanlig pris før de kommer i markedet, stanse ordrer som kan forstyrre markedet og motvirke «betydelige» variasjoner i pris», ifølge Euronext.

Les også

Hydrogenverdiene på Oslo Børs passerer 40 milliarder: – Dårligere odds enn lotto

Kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs.

De automatiske sikringene er delt inn i to kategorier. En «dynamisk» baserer seg på endring fra siste omsatte kurs og justerer seg med hver handel gjennom dagen.

En «statisk» innretning har siste auksjonspris som referanse. Det betyr enten åpningskurs hvis aksjen har blitt handlet den aktuelle dagen, eller den siste kursen fra dagen før.

De nye reglene

Slik er noen av reglene for automatiske handelsstopp i Optiq-systemet.

En dynamisk sikring slår inn når:

 • En aksje som inngår i en såkalt «flaggskipsindeks» stiger eller faller 3 prosent fra referanseprisen. På Oslo Børs er dette OBX-indeksen (de 25 mest omsatte aksjene på Hovedindeksen).
 • Terskelen for alle andre aksjer er et fall eller oppgang på 5 prosent.

En statisk sikring slår inn når:

 • En aksje som inngår i en «flaggskipsindeks», altså OBX-indeksen, stiger eller faller 8 prosent fra referanseprisen.
 • Terskelen for alle andre aksjer er 10 prosent.

Handelsstoppen er midlertidig, og vil vare i minimum 3 minutter i de fleste tilfeller.

Reglene skiller seg dermed fra Børsene gamle system:

Der var for eksempel terskelen (dynamisk) satt til 5 prosent utslag for aksjer i OBX-indeksen, mens grensen var 12 prosent for aksjer notert på Oslo Axess, 20 prosent på Merkur Market og 50 prosent for en aksje som har under en krone i verdi.

Sjekk flere av de gamle reglene her.

Les også

Beste november noensinne for Oslo Børs: – Skal nok ikke fortsette i denne farten

Kan dempe svingninger

Enkelte markedsaktører tror endringene kan ha positiv effekt.

«Det vil jo redusere kortsiktig volatilitet, noe jeg tror er sunt. Når man ser på Everfuel og Hydrogenpro så ser det ut som det ikke betyr noe særlig for kursutviklingen uansett», skriver aksjetrader Svend Egil Larsen i en tekstmelding, med henvisning til mandagens kraftige kursoppgang i to hydrogenaksjer.

Bård Kittelsrud, som er leder for aksjehandel nett i DNB Markets, sier følgende om endringene:

– Vi har ikke merket noe til endringene frem til nå. Så lenge det ikke skrus til for mye så er det greit. Vi forholder oss til Børsens regler.

– Det ser ut som overgangen til Euronext har gått veldig greit, legger han til.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Euronext
 2. Oslo Børs
 3. Aksjer

Flere artikler

 1. Oslo Børs har flyttet handelssystem - klar for handel på mandag

 2. Børsen får flytte handelssystemet ut av landet: – Blårusstenkning

 3. Betalt innhold

  Tyskere hamstrer grønne aksjer i Norge – dette er favorittene

 4. Brutalt fall for Norwegian-aksjen etter full stans og suspensjon

 5. Sterk sluttspurt etter oljeprishopp