Børsdagen

Enormt børsfall for biotek-selskap: 800 millioner forsvant på noen timer

I løpet av to timer gikk markedsverdien på selskapet ArcticZymes ned med 800 millioner kroner på Oslo Børs.

BØRSFALL: Finansdirektør Børge Sørvoll (til høyre) og administrerende direktør Jethro Holter i ArcticZymes.   FOTO: MARIUS FISKUM

 • Rune Ytreberg (iTromsø)
Publisert:,

Torsdag morgen klokka 08.30 presenterte bioteknologiselskapet ArcticZymes i Tromsø resultatet for tredje kvartal. Da Oslo Børs åpnet klokken 09.00 falt aksjekursen som en stein, og klokka 11.00 var markedsverdien redusert fra 3,8 milliarder kroner til tre milliarder kroner. Det er en reduksjon på 24 prosent.

– Det er vanskelig å si hvorfor det skjer. Kanskje hadde noen høyere forventninger til resultatet, sier finansdirektør Børge Sørvoll til iTromsø.

Les også

Nedgang på Oslo Børs - oppgang for Røkke-aksje

Rakett på børsen

Selskapet har fram til i dag gått som en rakett på Oslo Børs. Markedsverdien til selskapet ble tidoblet det siste halve året. På de tre siste månedene er markedsverdien nær doblet og lå torsdag morgen på 3,8 milliarder kroner, før den gikk ned til 2,9 milliarder torsdag formiddag.

Markedsverdien ligger nå litt over nivået fra august i år, og fortsatt skyhøyt over nivået ved inngangen av året. Da lå aksjekursen på rundt åtte kroner, mens den torsdag klokka 11.00 lå på 61 kroner.

De 20 største aksjeeierne har nå verdier for 1,5 milliarder kroner i selskapet. Selskapet presenterte torsdag gode tall da ledelsen presenterte resultatene for tredje kvartal i år. For første gang passerer selskapet 100 millioner kroner i årlige inntekter.

– ArcticZymes leverte nok et sterkt kvartal med sterk underliggende drift som bidrar til solid vekst. Vi passerte en ny milepæl ved å for første gang passere 100 millioner kroner i årlig salg, sier selskapets administrerende direktør Jethro Holter i en børsmelding torsdag morgen.

Selskapet rapporterte et salg på 31 millioner kroner i tredje kvartal og et driftsresultat på 10 millioner kroner.

– Vi har levert fantastiske resultater og har doblet inntektene. Det har vært et kjempegodt år der vi for første gang har passert hundre millioner kroner i salgsinntekter, og det etter bare ni måneder, sier Sørvoll til iTromsø.

Les også

Tellef Ormestad (61) er blitt 30 mill. rikere på biotek i viruskrisen

Tjener på korona

Bioteknologiselskapet har gått som en kule på børsen i år etter at selskapet på nyåret skiftet navn og strategi. Flere års mislykket arbeid med å utvikle sårsalven Woulgan er lagt bort. I stedet satser selskapet på å selge enzymer til bl.a. legemidler.

Aksjekursen fikk et nytt oppsving da det i juli ble kjent at selskapet fikk kontrakt med den italienske vaksineprodusenten ReiThera om å teste ut en vaksine mot korona. En tredel av selskapets inntekter kommer nå fra produkter knyttet til koronavaksine.

– For vår del handler det om å fortsette å utvikle bedriften. Vi er veldig fornøyde. Ambisjonen for 2020 var å gå med overskudd, og det har vi klart med god margin. Nå handler det om å fortsette å levere resultater, sier Sørvoll.

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs
 3. ArcticZymes Technologies (tidl. Biotec Pharmacon)
 4. Bioteknologi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Nedgang på Oslo Børs

 2. Flatt på Oslo Børs - SAS steg over 16 prosent

 3. Tomra leverer bedre enn ventet

 4. Annonsørinnhold

 5. Oslo Børs avslutter uken med markant oppgang

 6. Gassfraktrederier steg på negativ Oslo Børs