Adevinta vokser og kutter kostnader: Men bunnlinjen er i minus

Den globale rubrikkannonse-kjempen Adevinta klarte å øke inntektene utover sommeren og høsten. Samtidig bidro oppkjøpskostnader og et valutatap til at tredje kvartal endte i rødt.

Konsernsjef i Adevinta, Rolv Erik Ryssdal, og konsernsjef i Schibsted, Kristin Skogen Lund. Arkiv.

Terje Pedersen / NTB
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Adevinta, den utskilte, internasjonale rubrikkvirksomheten til Schibsted, slapp tirsdag resultatene for tredje kvartal.

Det var i dette kvartalet selskapet annonserte det enorme oppkjøpet av amerikanske Ebays rubrikkvirksomhet. Oppkjøpet vil gjøre Adevinta til verdens største aktør i dette markedet.

Rubrikkannonser er annonser på nett der personer eller bedrifter selger produkter eller tjenester, som for eksempel på Finn.no.

Adevinta økte omsetningen fra 165 til 171,1 millioner euro målt mot tredje kvartal i fjor.

Adevinta gjorde ingen nedskrivninger i kvartalet.

Selskapets brutto driftsresultat steg fra 51,7 til 54,1 millioner euro, mens resultat etter skatt gikk fra et overskudd på 22,2 millioner til et underskudd på 27,7 millioner.

Adevinta tredje kvartal 2020

E24 er et datterselskap i Schibsted-konsernet. Enkelte av E24s journalister har aksjer i Schibsted, gjennom deltagelse i konsernets aksjespareprogram for ansatte. Noen av disse har også aksjer i Adevinta, etter at selskapet ble skilt ut fra Schibsted i 2019.

Valuta påvirket

At omsetningen øker skyldes blant annet økt vekst i Frankrike, som ble delvis motveid av nedgang i andre segmenter. Selskapet skriver at utgifter til lønninger økte «moderat» fordi man har valgt å investere i folk, samtidig som kutt i andre kostnader bidro til en økning i brutto driftsresultat på totalt fem prosent.

Adevinta varsler samtidig at de har utsatt en del nyansettelser og markedsføringsutgifter til fjerde kvartal i år.

Det er særlig to faktorer som sørger for at bunnlinjen endte i minus.

Utgifter knyttet til oppkjøp bidro til at posten «andre inntekter og utgifter» gikk fra −1,4 millioner til −24,9 millioner euro.

På toppen av dette kommer et netto valutatap på 23,9 millioner euro (mot et tap på 1,4 millioner ett år tidligere) grunnet svekkelsen av brasilianske real, og en nedjustering i verdien av derivater på 21,5 millioner euro.

– Vi leverte positivt vekst i kvartalet, vi fortsatte å gjennomføre kraftfulle kostnadsbesparende initiativer gjennom kvartalet og vi tjente på utfasingen av utgifter. Dette drev en eksepsjonell vekst i EBITDA-marginen (brutto driftsresultat, journ.anm.), målt år for år, til tross for den utvannende effekten av oppkjøp, sier konsernsjef Rolv Erik Ryssdal, i børsmeldingen.

Den «eksepsjonelt høye» EBITDA-marginen han viser til er 31 prosent.

Les også

Adevinta sluker Ebays rubrikkvirksomhet i avtale verdt 84,7 mrd.

Fylte på kontoen

Adevinta hadde en positiv utvikling på bankkontoen i kvartalet.

Selskapet satt igjen med 33,8 millioner euro etter at løpende driftsinntekter var dekket, noe som er ned fra 36,8 millioner ett år tidligere.

Det ble brukt snaue 11 millioner euro på investeringer, mens 2,6 millioner euro gikk ut netto til finansieringsaktiviteter – begge poster omtrent uendret fra i fjor.

Kontantbeholdningen økte med 18,4 millioner til 326,7 millioner euro.

Adevinta er for øvrig i gang med å gjennomføre finansieringen av det enorme Ebay-kjøpet. Avtalen innebærer at Ebay får 2,5 milliarder dollar i kontanter og 540 millioner Adevinta-aksjer.

Selskapet har nå gjennomført en stor utstedelse av ny obligasjonsgjeld på til sammen 2,4 milliarder euro.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aksjelive
 2. Adevinta
 3. Rolv Erik Ryssdal
 4. Schibsted

Flere artikler

 1. Adevintas gigantoppkjøp koster nær én milliard

 2. Adevinta må ta grep for å få grønt lys til oppkjøp av Ebays rubrikkvirksomhet

 3. Vurderer å selge Adevinta-aksjer for over to milliarder kroner

 4. Annonsørinnhold

 5. Kraftig resultatvekst for Schibsted

 6. Schibsted knuser forventningene