Beregning viser Euronext Growth-knekk: 38 milliarder barbert bort siden nyttår

Euronext Growth-aksjene var brennhete i fjor. I år har kursene blitt kraftig barbert. Investor Haakon Sæter har vært med på nedturen i Nordic Aqua Partners, men har fortsatt tro på den landbaserte oppdretteren.

BØRSFALL FOR VEKSTSELSKAPER: Mange nye selskaper har funnet veien til Euronext Growth, hvor noteringskravene er lettere enn på hovedlisten på Oslo Børs.
Publisert: Publisert:

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea beregner at 38 milliarder kroner er barbert bort fra markedsverdien til Euronext Growth-selskapene siden nyttår.

Han regner seg frem til at avkastningen er på minus 17 prosent fra årsskiftet, mens hovedindeksen på Oslo Børs er opp ni prosent i samme periode.

Oslo Børs sin markedsplass Euronext Growth har blitt et hett marked for nye vekstselskaper, ikke minst miljøselskaper som satser på alt fra sol- og vindkraft til hydrogen.

Les også

Nesten bare kjøpsanbefalinger på Euronext Growth: – Den spiralen vi er inne i nå, vil få en stygg slutt

– Selv om mange liker disse selskapene, er de høy priset. De er priset mye på forventninger. Så har det jevnt og trutt dukket opp nye selskaper, så det har ikke vært mangel på den type selskaper heller, sier Næss.

Såkalte grønne vekstaksjer har falt mest. Ifølge Næss utgjør disse halvparten av markedsverdiene på Euronext Growth og har en negativ avkastning på 28 prosent.

Børsverdiene i fornybar- og miljøselskaper, også omtalt som ESG-aksjer, steg voldsomt i fjor, men har fått en knekk etter nyttår.

Noteringsboom

I fjor ble til sammen 49 selskaper notert på Euronext Growth, mens tallet så langt i år allerede er 34. Blant annet tok Kjell Inge Røkkes Aker-gruppe fire fornybarselskaper på børs på kort tid.

Les også

Milliardtap for Euronext Growth-selskapene i fjor

E24 har tidligere omtalt hvordan nye aksjeanalyser gir betydelige kurseffekter på Euronext Growth, og den store overvekten av kjøpsanbefalinger meglerhusene har på de nye selskapene.

Markedsplassen har også lokket flere småsparere. Nesten 95.000 satt med aksjer her ved utgangen av mars, ifølge AksjeNorge.

Tror på oppdrettsaksje tross kursfall

– Du kan ikke skjære alle over en kam, mener investor Haakon Sæter.

Fredrikstad-investor Haakon Sæter er blant de mest aktive privatinvestorene på Oslo Børs.

Han er aktiv på Oslo Børs, også i aksjer notert på Euronext Growth.

– Jeg investerer i dem, men jeg har vært forsiktig med dem som det er for mye luft i. Mange har jo halvert seg, så kanskje de begynner å bli interessante igjen på et eller annet tidspunkt.

Sæter har blant annet investert i Nordic Aqua Partners, et selskap som satser på landbasert lakseoppdrett i Kina og ble notert i desember i fjor.

Etter årsskiftet har kursen ramlet 34 prosent.

Sæter sier han kjøpte både i emisjonen på 82 kroner per aksje og siden helt opp til kurser på 90 kroner. Når E24 snakker med ham har kursen falt til 58 kroner, men investoren har fortsatt tro på aksjen.

– Du ser at det er liten interesse, men på et eller annet tidspunkt så kommer det sikkert – når fabrikken begynner å komme nærmere produksjon.

– Nå prises den bare til cash, sier Sæter, med henvisning til verdsettelsen av selskapet sammenlignet med kontantbeholdningen.

Han peker også på at fallet i Proximar, som også satser på landbasert oppdrett, kan ha dratt med sektoren ned, i tillegg til at det har kommet mange nye selskaper av denne typen.

– Ikke interessert

– Det er et marked hvor vi ikke har vært spesielt interessert i å involvere oss. Det har kommet mye rart av selskaper, og prisingen har vært utenfor det vi synes er fornuftig, sier forvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg til E24.

Eriksrød trekker frem «luftig prising» av aksjene og mange nye selskaper uten historikk og inntjening, som årsaker til nedgangen etter nyttår.

– Verdsettelsen er helt umulig, for det ene tallet er like bra som det andre. Det har mer vært en arena for spekulantene som har håpet å tjene noen raske kroner, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om