Aker solgte fisk for å drive bunnfiske i olje

Aker-sjef Øyvind Eriksen avviser at han har brukt opp oppkjøps-kruttet.

NYTT BUNNFISKE: Kjell Inge Røkke avbildet under åpningen av Skulpturparken i Akerkvartalet, hovedkontoret til Aker på Fornebu, i begynnelsen av juni.
Publisert: Publisert:

Da Kjell Inge Røkkes Aker inngikk avtale om salg av Havfisk og Norway Seafoods til Lerøy Seafood i begynnelsen av juni, var det ikke tilfeldig.

Røkke selv betonet mulighetene salget ga for utviklingen av et internasjonalt sjømatkonsern og takket fiskere, ansatte, støttespillere og kritikere for sin reise i norsk hvitfisknæring.

Men for Røkke, som tjente sine første millioner på trålfiske i Alaska, skulle salget bety startskuddet for et nytt bunnfiske.

Denne gang innen olje og offshore.

For oppmerksomheten rundt det historiske salget for rundt to milliarder kroner hadde knapt lagt seg før pengene, som Aker for øvrig ikke har mottatt ennå, ble satt i arbeid igjen.

Les også

Aker økte verdiene fem milliarder på tre måneder

Milliardtransaksjoner

7. juni ble det kjent at Aker går inn med i alt 500 millioner kroner i offshorerederiet Solstad Offshore. I juli ble det kjent at Aker har blandet seg inn i refinansieringsprosessen i Rem Offshore som de ønsker skal bli innfusjonert i Solstad Offshore.

10. juni ble det kjent at Aker-selskapet Det norske oljeselskap fusjonerer med BP Norge. Som en del av avtalen skal Aker kjøpe aksjer i det fusjonerte selskapet for 2,7 milliarder kroner fra BP.

Begge transaksjonene var åpenbart på gang allerede før fiskeaksjene ble solgt.

Og innimellom de store transaksjonene har Aker forpliktet seg til å gi et milliardlån til Aker-selskapet Ocean Yield og investert 50 millioner i internettselskapet Cxense.

– Ville salget av fiskeri skjedd uten at de andre oppkjøpene var på gang?

– Muligheten til å investere motsyklisk i olje og gass inngikk i begrunnelsen for å selge Havfisk og Norway Seafoods. Hvis ikke den muligheten hadde vært der, måtte vi ha hatt andre investeringsmuligheter for å begrunne salget, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker til E24.

OLJEFUSJON: Øyvind Eriksen presenterte planene om å slå sammen Det norske oljeselskpaet og BP Norge i juni.

Eriksen nesten fnyser når E24 spør om Aker med alle transaksjonene i andre kvartal har «brukt opp kruttet».

– Aker har 4,8 milliarder korner ved utløpet av kvartalet i investeringskapasitet tilgjengelig over natten. Det er ikke investeringskapasiteten som legger begrensning i vår utvikling, sier Eriksen og legger til at Aker har en verdijustert egenkapitalandel på 78 prosent ved utløpet av andre kvartal.

Les også

Så stort blir nye Aker BP

– Jobber med transaksjoner

Men ørliten oppkjøpspause blir det nok uansett, antyder han.

– De neste ukene er det mye arbeid som må nedlegges for å gjennomføre de transaksjonene som er annonsert. Aker jobber med mulige transaksjoner, men erfaring viser at det er vanskelig å forutse når arbeidet fører til nye transaksjoner i Aker, sier han.

En viktig brikke i Akers oppkjøpspuslespill er selskapets nest mest verdifulle investering Ocean Yield, hvor Aker eier 72,9 prosent.

Selskapet er tuftet på gigantfiaskoen Aker Floating Production, men er i dag et skipseiende selskap som leier ut skip til solide rederier på svært langsiktige kontrakter.

Kontraktene gir, ifølge selskapet, fremtidige brutto driftsresultater på 3,3 milliarder dollar.

Ocean Yield har lovet sine aksjonærene stigende kvartalsvise utbytter, noe som betød 136 millioner kroner til Aker-kassen i andre kvartal.

– For Aker er Ocean Yield i dag en hovedkilde for utbytte. Og den rollen er Aker opptatt av å utvikle videre for Ocean Yield. Det var derfor Aker tilførte selskapet en milliard i brofinansiering slik at Ocean Yield raskt kunne gjennomføre transaksjonen med kjøpet av containerskip, sier Eriksen til E24.

Aker er åpen for å la sin eierandel i Ocean Yield bli redusert gjennom en kapitalutvidelse som styrker egenkapitalen i Ocean Yield.

– Aker vil heller ha høyere utbytte fra av et større selskap enn et mindre utbytte fra en større eierandel.

Etter planen vil oljeselskapet Det norske starte å betale ut utbytte fra fjerde kvartal når fusjonen med BP Norge og endringen av navn til Aker BP er gjennomført.

Les også

Vil sluke konkurrent for andre gang: – To helt forskjellige situasjoner

Les også

I disse Aker-virksomhetene er usikkerheten størst

Les også

Aker-sjefen mener bakholdsangrep-kritikk er usaklig

Publisert: