Kongsberg-sjefen vurderer nye kutt: – Opplever økning i kanselleringer

Kongsberg Gruppens toppsjef har lagt milliarder på bordet for å satse mer på forsvar og spår enda bedre tider for denne delen av konsernet. Samtidig advarer han om at oljebremsen vil kunne andre deler av konsernet enda hardere.

SATSER PÅ FORSVAR: Konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen har lagt 2,6 milliarder kroner på bordet for å sikre halvparten av eierskapet i det finske forsvarsselskapet Patria. Håpet er at økte inntekter fra blant annet forsvarssektoren og shipping skal veie opp for nedturen i oljenæringen.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Kongsberg Gruppen slapp fredag morgen resultatene for første kvartal. De viser en økning i omsetningen, men lavere resultater og tynnere marginer.

– Vi har hatt et kvartal med god aktivitet. Innen konsernets forsvarsområder er utviklingen god, og vi jobber mot betydelige internasjonale muligheter. Vi forventer at det utfordrende olje- og gassmarkedet i økende grad vil påvirke aktivitetsnivået og inntjeningen i konsernet fremover, sier konsernsjef i Kongsberg Gruppen, Walter Qvam, i en børsmelding.

I februar i år varslet selskapet at man legger ned satsingen Kongsberg Oil & Gas Technologies som en følge av de dårlige tidene i oljesektoren. De ansatte skal flyttes over i Kongsberg Maritime og den nyopprettede divisjonen kalt Kongsberg Digital.

I den siste kvartalsrapporten Walter Qvam legger frem før han overlater roret til den nye konsernsjefen Geir Håøy, advarer han om at oljebremsen kan ramme konsernet enda hardere fremover:

– Kongsberg Maritime har fortsatt god aktivitet, men markedet for offshore-fartøyer er svært utfordrende. Vi opplever også økning i kanselleringer, i tillegg til flere forespørsler fra kunder om utsettelse av prosjekter, sier Qvam.

Han sier at ytterligere kutt «vurderes løpende». Kongsberg Maritime varslet i fjor høst en nedbemanning på 200 stillinger. Samlet sett hadde antallet ansatte i Kongsberg Gruppen falt med 40 til 7.648 ved utgangen av mars, for selv om man har kuttet i de oljeeksponerte divisjonene har man økt bemanningen i andre deler av konsernet.

– Kongsberg Maritimes øvrige produktområder er aktivitetsnivået stabilt eller økende og vi ser styrken i en diversifisert portefølje, sier Qvam, med referanse til virksomheten rettet mot blant shipping og subsea utenfor oljesektoren.

Kongsberg Gruppens resultater Første kvartal 2016 Første kvartal 2015 2015
Omsetning4,34 mrd. 4,23 mrd. 17,0 mrd.
Brutto driftsresultat (EBITDA)408 mill. 486 mill. 1,78 mrd.
Brutto driftsmargin 9,4 % 11,5 % 10,5 %
Resultat før skatt 299 mill. 378 mill. 944 mill.
Resultat etter skatt 227 mill. 280 mill. 755 mill.
Ordreinngang3,75 mrd. 4,97 mrd. 15,2 mrd.
Ordrereserve18,7 mrd. 22,0 mrd. 19,59 mrd.
Les også

Kongsberg Gruppen med milliardoppkjøp: Skaper nordisk forsvarskjempe

Tror omstillingsregningen blir større

Da resultatene for fjerde kvartal ble lagt frem i februar anslo Kongsberg Gruppen at man ville bruke et sted mellom 50 og 100 millioner på omstruktureringer i 2016 i kjølvannet av oljebremsen. I 2015 gikk det med 139 millioner på å tilpasse seg markedsutviklingen.

Nå har Kongsberg oppjustert prognosene sine og skriver i guidingen sin at de forventer å bruke mellom 75 og 125 millioner kroner på omstrukturering i år.

– Aktivitets- og marginnivået i 2016 ventes å bli lavere sammenliknet med 2015, skriver selskapet om utsiktene for sin største virksomhet, Kongsberg Maritime.

Les også

Ny teknologi skal mekke installasjoner på egenhånd: Statoil og Kongsberg Gruppen satser på «slangeroboter» til norsk sokkel

Selv om Walter Qvam nå melder om en økning i kanselleringer og flere kunder som vil utsette prosjekter, fortsetter ordrene å renne inn i milliardklassen for Kongsberg Maritime totalt sett.

Den største divisjonen i Kongsberg Gruppen er bredt eksponert mot både olje, offshore, shipping og subsea-segmentene, og har tidligere opplevd at oppgangen i oljenæringen oppveide for tøffere tider i shipping. Nå har tidene snudd, men Kongsberg Maritime klarte likevel å sikre nye ordrer for 2,97 milliarder kroner i første kvartal. Det er bedre enn alle andre kvartaler i fjor, unntatt første kvartal, da man fikk inn 2,98 milliarder.

Driftsmarginen (EBITDA) startet på 10,7 prosent i Kongsberg Maritime i år, det samme som man endte på samlet sett i fjor. Dette er likevel langt svakere enn for et par år siden, for i 2014 endte marginen på 14,9 prosent.

Spår bedre tider innen forsvar

Ledelsen i Kongsberg Gruppen har i lenger tid varslet at de forventer enn oppsving i forsvarsmarkedet, blant annet på grunn av økt global usikkerhet og forventninger om økte offentlige budsjetter i mange land.

I prognosen for 2016 skriver konsernet at man tror aktiviteten kan øke for Kongsberg Defense i år, og at man forventer en økning for Kognsberg Protech.

Foreløpig har det vært en relativt rolig start på året for Kongsberg Defense, som fikk inn 385 millioner i nye ordrer. Det er lavere enn alle andre kvartal i 2014 og 2015. Større ordre knyttet til for eksempel F-35 programmet (kampflyet) kan imidlertid løfte ordreboken betraktelig.

Når det gjelder Kongsberg Protech Systems, som lager fjernstyrte våpenstasjoner for militære fartøy og båter, fikk inn ordrer på 223 millioner, mot 782 millioner på samme tid i fjor. Kongsberg Protech fikk på tampen av fjoråret et realt gjennombrudd, da det ble kjent at General Dynamics har valgt de våpenstasjonene MCT-30 til Stryker-kjøretøyene. Hvor stor denne ordren vil ende opp med å bli er ennå ikke klart.

Les også

Denne kan dykke ned på 6.000 meters dyp

Les også

Kongsberg Gruppen kan bli tiltalt for korrupsjon

Les også

Amerikanerne vil ha denne nye våpenstasjonen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen

Flere artikler

  1. Nedskrivninger og restrukturering koster 399 millioner

  2. Bedre marginer i Kongsberg Gruppen

  3. Venter fortsatt at 2017 blir tøft

  4. Svakeste omsetning siden 2012: Kongsberg Gruppen kutter i utbyttet

  5. Slår sammen og nedbemanner forsvarsvirksomheten