Slik er livet som shipping-student i Southampton

Ekstremt hardt og dedikert arbeid og sene kvelder på biblioteket. Slik beskriver Jens Christian, Andreas og Vegard livet som studenter ved Southampton Solent University.

SATSER PÅ SHIPPING-AKSJER: Med 100.000 fiktive kroner deltar Andreas Dyngeland Midtgaard (fra venstre), Vegard Modahl Slaatsveen og Jens Christian Hedemark i studentligaen i Aksje-NM 2016.

Privat
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Strategien til studentlaget fra Southampton Solent University i Aksje-NM er kanskje ganske åpenbar: Å holde seg innenfor shipping-aksjer.

Laget består av studentene Jens Christian Hedemark, Andreas Dyngeland Midtgaard og Vegard Modahl Slaatsveen, som alle tre går siste året på bachelorgraden i Maritime Business.

– Southampton Solent University har tilbudt shipping som studium i flere år, og for folk som vil spesialisere seg innenfor maritim virksomhet, er det er utrolig godt springbrett ut i bransjen, eller eventuelt et godt grunnlag å bygge videre på akademisk, forteller Hedemark til E24.

De tre studentene satser nå 100.000 fiktive kroner i E24s Aksje-NM.

Det kan du også gjøre! Ennå ikke meldt deg på Aksje-NM 2016? GJØR DET HER!

– Ekstremt hardt og dedikert arbeid

Ifølge Hedemark er ryktet til shipping-studiet i Southampton svært godt blant folk i shippingindustrien.

– Det har absolutt vært et av de viktigste poengene for oss i valget vi har tatt om å studere her, sier han.

– Ellers har Southampton i mange år hatt en veldig god tilstedeværelse av nordmenn, og miljøet her nede er ekstremt inkluderende, både blant de norske studentene og det internasjonale miljøet vi har i klassen vår, forteller han videre.

Minst ti forskjellige nasjonaliteter er representert i klassen.

– Jeg tror det gir positiv input både i studietiden, så vel som i arbeidslivet, sier Hedemark.

Les også

Aksje-NM-deltager Lauga Oskarsdottir forteller: Slik gjorde hun gründer-suksess

De tre studentene prøver å være på skolen i snitt åtte til ti timer hver dag, også i helgene.

– Studiehverdagen for oss, spesielt det siste året, har dreid seg om ekstremt hardt og dedikert arbeid og sene kvelder på biblioteket. Semestrene er betraktelig kortere enn hva de er i Norge, så arbeidsmengden blir veldig komprimert.

Men det blir også tid til andre ting, forteller Hedemark:

– Vi har både et Maritime Society og Norwegian Society som arrangerer sosiale arrangementer, og i førstnevntes tilfelle også organisering av eksterne forelesere.

De har hatt besøk av blant annet shippingselskapet Grimaldi Group og Eniram, som utvikler og leverer avanserte IT-systemer for shipping og cruisebransjen. De har dessuten gode samarbeid med flere rederier om ansettelse etter endt studie eller i ferier.

Les også

Ekspertenes råd: Slik kan du vinne Aksje-NM når Børsen faller

Kronesvekkelsen svir

I løpet av tiden de tre har studert og bodd i Southampton, har den norske kronen svekket seg betraktelig mot pundet. Og det påvirker studentenes hverdag, forteller Hedemark.

– Da vi begynte på skolen her nede, kostet et pund rundt 9,4 kroner og vi hadde en ganske fleksibel økonomi kontra hva vi opplever i dag. Skolen koster oss over 40.000 kroner mer enn hva den gjorde for to år siden, sier han.

Antallet norske søkere til skolen har dessuten falt i trend med fallende oljepris og krone, forteller studentene videre.

– Selvfølgelig har de nye reglene til Lånekassen for valutajustering bidratt litt, men grunnstipendet er fortsatt fastslått i norske kroner uavhengig av hvor man oppholder seg i verden. De fleste av oss jobber i alle ferier for å få året til å gå rundt, men det er sunt for oss uansett!

Ett britisk pund koster nå 12,40 norske kroner, men vi skal ikke lenger tilbake enn til begynnelsen av januar for å se at pundet kostet 13,15 NOK.

Les også

Kan ditt studentlag vinne Aksje-NM?

– Ikke eksperter i finans

Hedemark og Midtgaard har begge erfaring fra skipsmeglerforetak innenfor tank. De håper kunnskapen fra arbeidserfaringen kombinert med studiene vil hjelpe dem ta gode avgjørelser i Aksje-NM.
– Strategien vår blir heller å satse på langsiktig god avkastning enn å spille Lotto med de mest volatile aksjene på Oslo Børs, sier Hedemark.

Kan du slå studentlaget fra Southampton Solent University? MELD DEG PÅ AKSJE-NM 2016 HER!

– Så langt har vi spesielt god tro på Frontline, en aksje med veldig spennende fremtidsutsikter. Både det at eksport av olje fra USA er i gang, og løfting av sanksjonene på iransk olje kommer uten tvil til å sette preg på råolje-markedet fremover, og det blir gøy å se om det kan påvirke porteføljen vår positivt den kommende tiden.

Les også

Aksje-NM 2016: Dette kan du vinne

– 2016 bør bli et sterkt år for Frontline, 2017 kan bli mer spennende med tanke på flåteveksten, men det kan vi som studenter umulig forutse.

De har også hatt en kort posisjon i Golden Ocean, for å prøve å hente noen raske prosentpoeng.

– Men med markedet som er i tørrlast i dag blir det umulig for oss å spå hva som vil skje med aksjen på daglig basis. Den blir for volatil for vår portefølje, sier Hedemark.

– Vi er ikke eksperter i finans. Hovedområdet på skolen dreier seg om drift av skip og kommersielle aktiviteter, så vi kjøper med det i bakhodet. Vi vil egentlig bare være med for å ha skolen representert og for å bygge litt erfaring innen markedet, sier han.

Les også

Kan ditt studentlag vinne Aksje-NM?

Les også

Hun kan påvirke Aksje-NM-porteføljen din

Les også

Aksjeekspertenes råd: Slik får du gevinst denne uken

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aksje-NM

Flere artikler

  1. Dette kan bli årets beste studentlag

  2. – Det hadde smakt veldig godt å trone øverst på pallen

  3. Aksje-NM: – Skal sikre seieren med gode, stabile investeringer

  4. Annonsørinnhold

  5. Kan ditt studentlag vinne Aksje-NM?

  6. Børsgruppen Aktie med kjempe-comeback i studentligaen:
    – Nå blir det vinn eller forsvinn!