Nordea ser dollar på sekstallet – neste år

Snart kan New York-turen bli billigere. Nordea Markets varsler fullt krone-«comeback», og ser dollaren falle til sekstallet allerede neste år.

KRONEJAFS: Kronen vil spise seg helt ned til sekstallet mot dollar mot slutten av neste år, ifølge fersk prognose. Bildet viser Frihetsgudinnen onsdag.
 • John Thomas Aarø
Publisert: Publisert:

Risikoen for at en kraftig oljebrems skulle herje med norsk økonomi, og fire rentekutt fra Norges Bank, har bidratt til at den norske kronen de tre siste årene tidvis har vært rekordsvak.

Men nå blir det andre valutaboller, skal vi tro de ferske prognosene fra makroteamet i Nordea Markets.

Det ser nemlig at kronen skal styrke seg - og at den amerikanske dollaren skal bli svært mye billigere over det neste halvannet året.

I slutten av neste år ventes det at dollar vil koste 6,75 kroner.

Onsdag koster en dollar til sammenligning 7,97 kroner, etter en kraftig dollarsvekkelse de siste månedene (se graf lenger ned i saken).

Les også

Så mye billigere har USA-ferien blitt i sommer

– Hissig

– Det er en ganske hissig prognose, sier sjefanalytiker for valuta i Nordea Markets, Ole Håkon Eek-Nielsen, til E24.

Forrige gang kronen var på sekstallet mot dollar, var i slutten av 2014 – perioden da oljeprisfallet virkelig begynte å skape bekymringer i markedet.

– Oppsummert er vi ganske optimistisk på kronens vegne og ganske pessimistisk på dollarens vegne. Det er årsaken til denne endringen, legger han til.

Sjefanalytiker for valuta i Nordea Markets, Ole Håkon Eek-Nielsen

Til sammenligning venter analytikerkorpset en dollar på 7,60 kroner ved utgangen av neste år, ifølge Bloombergs oversikt.

Svak sommerkrone

Kronen har vært unormalt svak mot flere gjennom sommeren, og norske turister måtte i juli belage seg på tidenes dyreste Europa-ferie.

For USA-turister ble dollaren omtrent 50 øre billigere gjennom juli måned.

Flere har pekt på de såkalte spekulantenes kroneflukt hadde skylden for den svake kronen; norsk økonomi har nemlig begynt å komme seg godt på fote igjen etter oljebremsen – noe ikke valutaaktørene har sett ut til å ta innover seg.

– Dette henger sammen med en misforståelse om hvordan det går i norsk økonomi, sier Eek-Nielsen, og forklarer:

– Markedet har nok fokusert veldig på oljeprisendringer, og kanskje glemt litt at Norge går greit selv med lav oljepris. Det verste er bak oss i form av økonomisk nedtur. Det går egentlig ganske bra, noe mange ikke har fått med seg.

KRAFTIG BEVEGELSE: Bare siden inngangen av mai har dollar blitt mer enn 70 øre billigere.

Draghi-driver

Faktisk er det ikke norske eller amerikanske forhold som spiller mest inn på Nordeas offensive prognose. For Nordea ser nemlig at dollaren vil svekkes langt mer mot euro enn dagens nivå.

Valutamarkedet er et nullsumsspill, der en valuta må svekkes for at en annen skal styrkes.

Verdens desidert største såkalte valutakryss er euro mot dollar. Eek-Nielsen viser til den forventede utviklingen i dette krysset for å forklare kronens skjebne mot den amerikanske valutaen.

Les også

Eksperter spår billigere julehandel i New York

Driveren vil være sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken, som Nordea tror vil avslutte pakken med krisegrep, og sakte, men sikkert normalisere pengepolitikken. Dette vil styrke euroen mot dollar, noe som vil dra med seg kronen.

– Vi ser for oss en videre normalisering av forholdet mellom sentralbankene. Europa har en ekstremt ekspansiv pengepolitikk, sier han.

At USAs sentralbank, Federal Reserve, vil fortsette å gradvis heve rentene, noe som isolert sett skal styrke dollar, vektlegger han ikke i tilsvarende grad.

– Overraskelsen vil være større i form av det som skjer i Europa, sier han.

Nordea har et mer moderat anslag på euroen, og tror den vil koste 8,50 kroner ved utgangen av neste år. Analytikerkropset tror imidlertid den vil koste så mye som 8,90 kroner på samme tidspunkt.

En euro koster onsdag 9,35 kroner.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Valuta
 2. Kronekurs
 3. Dollar
 4. USA
 5. Norges Bank
 6. Mario Draghi

Flere artikler

 1. Kronehopp denne uken: – Markedet har undervurdert styrken i norsk økonomi

 2. Analytiker: Nå kan kronerushet komme

 3. Nordea om sentralbank-stimulans: Kan lede til nye anklager fra Trump

 4. Tror boligprisfrykt senker kronen

 5. – Har tatt veldig mange på sengen