TGS etter «knallbra» tall: – 2017 blir tøft

Seismikkselskapet leverer langt bedre tall enn markedet hadde trodd, men venter utfordrende tider også i 2017.

OVERRASKER: Seismikkselskapet TGS fikk inntekter på 165 millioner dollar i fjerde kvartal.
Publisert: Publisert:

Seismikkselskapene stiger på Oslo Børs mandag etter at TGS varsler om et overraskende sterkt seismikksalg i fjerde kvartal.

Som andre grener innen oljeleverandørindustrien har seismikk fått merke at oljeselskapene har snørt igjen pengesekken etter oljeprisfallet.

Tidlige tegn til bedring

Men ifølge finansdirektør Sven Børre Larsen er små tegn til et bedre marked en av grunnene til selskapets positive overraskelse.

– Det ene er en bekreftelse på det vi sa i tredje kvartal om at vi begynner å se tidlige tegn til forbedring, sier TGS-direktøren til E24.

– Det andre er at vi forventer ganske høy volatilitet fra kvartal til kvartal. Det slår noen ganger negativt ut, andre ganger positivt og denne gangen var det definitivt positivt. Det tredje er vi har hatt litt stang inn med høy uttelling på prospektene, fortsetter han.

Mens analytikerkorpset, ifølge SME Direkt for TDN Finans, hadde sett for seg inntekter på 112 millioner dollar, melder seismikkselskapet at fasiten blir på rundt 165 millioner dollar i fjerde kvartal.

Det er en forbedring fra 132 millioner dollar i samme periode året før.

– Dette er knallbra. I mine estimater går resultat per aksje fra svakt negativ til mellom 0,42 og 0,48 dollar for 2016, sier analytiker Jørgen Andreas Lande i RS Platou.

På Oslo Børs stiger TGS vel to prosent etter nyhetene, det samme gjør konkurrenten PGS.

– Snur tidlig

Lande sier meglerhuset snudde til nøytral i synet på sektoren i sommer og er vesentlig mer positive nå.

– Det er det tredje kvartalet der industrien øker late sales (ettersalg), dog fra lave nivåer. Det bekrefter at seismikk får smake pisken tidlig og snur tidlig også.

Spesielt var salget fra biblioteket av multiklientdata bra i kvartalet, med en betydelig økning i såkalt ettersalg, oppgir TGS.

Les også

Olje fra flytende lagre legger en demper på oljeoppturen

I en multiklientundersøkelse hentes det inn seismikkdata som alle interesserte kunder kan kjøpe. Inntekter i form av såkalt «late sales» eller ettersalg av dataene, kan imidlertid komme måneder eller år etter at en undersøkelse i området er gjennomført.

– Man ser det typisk først på multiklient. Det vitner om bedring – oljeselskapene er mer komfortable på hvilke budsjetter de har og hvilke prosjekter de skal satse på. Oljeselskapene driver med verdiskapning hver dag, da trenger de seismikk. Det er definitivt et positivt tegn for hele industrien, sier analytikeren.

Les også

Slik blir oljebremsen i 2017

– 2017 blir et tøft år

Selv om de siste tre månedene av 2016 var oppløftende, mener TGS-direktøren at markedet fortsatt vil merke presset fra stramme budsjetter hos oljeselskapene.

– Man skal være litt forsiktig med å tolke et kvartal som en trend. 2017 blir et tøft år. Spørsmålet er graden av tøffhet. De fleste venter at oljeselskapenes offshoreinvesteringer skal betydelig ned i 2017. Det blir press på oljeselskapenes investeringer og dermed press på våre inntekter.

Også Lande tror markedet fortsatt blir tøft for industrien.

– Jeg tror man ser små tegn til bedring, som isolert sett kan tvinge multiklientestimatene litt opp for 2017, sier han.

Les også

Mener Dolphin-ledelsen førte kreditorer bak lyset

Les også

Trosset oljebremsen – investerte rekordmye på Vestlandet

Les også

Frykter markedene undervurderer vårens eurodrama

Publisert: