Investeringsdirektør: Harvey er godt nytt for børsen

Uværet Harvey ligger an til å bli blant de dyreste naturkatastrofene noensinne. Men for markedene forsvinner én av de viktigste risikofaktorene, mener Stig Myrseth i Dovre Forvaltning.

STORE SKADER: Uværet Harvey har forårsaket dødsfall og betydelige ødeleggelser i de rammede områdene. Her fra Houston, Texas.

Foto: Adrees Latif Reuters
  • Anders Park Framstad
Publisert:

– For børsen er Harvey godt nytt. Årsaken er at orkanen så godt som eliminerer en av de største risikofaktorene, nemlig faren for en teknisk statskonkurs og nedstengning av offentlig sektor i USA, skriver investeringsdirektør Stig Myrseth i sin ukentlige oppdatering Dovre Insight.

Den siste tiden har det kommet en jevn strøm av meldinger om uværets herjinger fra den texanske kysten. Ikke minst har det blitt skrevet mye i finanspressen om utfordringene Harvey skaper for oljesektoren i området.

Myrseth fokuserer imidlertid på de politiske implikasjonene.

Han viser til at spørsmålet om det amerikanske gjeldstaket igjen skal opp i Kongressen i disse dager.

Les også

Mener skiferrevolusjon demper orkanens kraft

– Trump har tidligere truet med å stenge ned offentlig sektor og misligholde statsgjelden om han ikke får bygge Mexico-muren sin. Velgerne vil imidlertid utvilsomt straffe politikerne nådeløst om offentlig sektor stenges ned midt under en nasjonal katastrofe. Derfor vil nok hevningen av gjeldstaket skje uten dramatikk denne gangen, skriver han.

Rådyr oppbygging

USAs finansminister Steven Mnuchin ba søndag Kongressen heve landets gjeldsgrense for å frigjøre midler til å hjelpe ofrene etter orkanen Harvey, melder NTB.

BER OM MER PENGER: Finansminister Steven Mnuchin i USA ønsker å trappe opp hjelpearbeidet etter Harvey.

Foto: Pablo Martinez Monsivais AP

Guvernøren i Texas, Greg Abbott, har tidligere anslått at det vil koste omkring 125 milliarder dollar å utbedre skadene. Nå hevder han at sannsynligheten er stor for at det endelige beløpet vil ende på mellom 150 og 180 milliarder dollar.

Mnuchin sa søndag at han ønsker at Kongressen øker landets gjeldsgrense for å kunne gi en større hjelpepakke.

Det hvite hus har allerede bedt Kongressen om å godkjenne en hjelpepakke på 7,9 milliarder dollar. Søndag bekreftet Det hvite hus at administrasjonen skal søke om ytterligere 6,7 milliarder dollar.

– Effekten på nasjonaløkonomien vil (...) være begrenset. BNP-veksten vil bli barbert med noen tidels prosentpoeng på kort sikt, mens den vil øke tilsvarende når gjenoppbyggingen kommer i gang. Videre vil inflasjonen gjøre et byks grunnet prishopp på blant annet bensin, men denne effekten vil også bli reversert raskt, skriver Myrseth.

Han gjør en klima-relatert endring i sin Dovre-portefølje, der solenergiselskapet Scatec Solar hentes inn til fordel for Philly Shipyard.

Saken fortsetter under bildet ...

POSITIV: Stig Myrseth, sjef og grunnlegger av Dovre Forvaltning, tror uværet Harvey vil medføre mindre kjekling i Washington.

Foto: Gediminas Zilinskas

Stanger i taket

Det såkalte gjeldstaket er en lovmessig begrensning på hva den amerikanske sentralbanken kan utstede av statsgjeld, og fungerer dermed i praksis som et «tak» på hva myndighetene kan låne.

Taket er per i dag på 19.800 milliarder dollar, og dette ble nådd allerede i mars. Staten har siden holdt det gående ved «ekstraordinære tiltak».

Finansdepartementet i USA anslo sin samlede utestående gjeld til 19.845 milliarder dollar ved utgangen av august.

Les også

Norsk bensinhopp etter superstorm

Dersom ikke en ny avtale blir nådd innen utgangen av budsjettåret ved slutten av september, kan det i verste fall medføre en likviditetsskvis med påfølgende nedstengning av offentlige tjenester.

Nå kan imidlertid gjenoppbyggingsarbeidet etter Harvey og gjeldstaksforhandlingene bli knyttet sammen.

– Det er mindre sannsynlig at offentligheten vil vise sympati for en nedstengning enn det ville vært før orkanen, gitt den viktige offentlige rollen i gjenoppbyggingsarbeidet, sier analytiker Alec Phillips hos Goldman Sachs til Financial Times.

Ekstremværet Harvey nådde Texas 25. august og er den kraftigste orkanen som har rammet delstaten på over 50 år. Minst 43 personer har mistet livet.

Les også

Norsk bensinhopp etter superstorm

Les også

Analytikere: Harvey kan ha gjort skade for over 450 milliarder kroner

Les også

Oljeland rammes av uværet Harvey

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Donald Trump

Flere artikler

  1. Trump sikret statsfinansene i «ekstraordinær snuoperasjon»

  2. Uværet Harvey herjer med de amerikanske raffineriene

  3. Uværet Nate påvirker oljeproduksjon: Statoil evakuerer i USA

  4. Annonsørinnhold

  5. Trump truer med «shutdown» hvis Demokratene ikke går med på murbygging

  6. Toppøkonom: Høy statsgjeld kan utløse «det store marerittet»