- Har vært høyest på listen over potensielle kjøpere av Aker Solutions
Analytiker mener markedets tro på oppkjøp av Aker Solutions er svekket etter storfusjon mellom General Electric og Baker Hughes.
Mandag ble det klart at General Electric fusjonerer sin olje- og gassvirksomhet med Baker Hughes. Dermed dannes en ny, storspiller innen oljeservice.
Fusjonen vil igjen kunne påvirke en av Norges største aktører i oljeservicenæringen, Aker Solutions, på flere plan.
Aker Solutions kutter raskere
Ser svekket oppkjøpstro
Analytiker Tord Aasen Augestad i Arctic Securities påpeker at de to amerikanske gigantene har vært sett på som mulige kjøpere av Aker Solutions.
- Det er de to selskapene som kanskje har vært høyest på listen over potensielle kjøpere av Aker Solutions litt lenger ned i veien. Det er klart at når de slår seg sammen så skjer kanskje ikke det med det aller første, sier han til E24.
Allerede fredag kom de første spekulasjonene om en avtale.
- Jeg mener det er hovedgrunnen til at Aker Solutions var ned over seks prosent på fredag. Rapporten (kvartalsrapporten til Aker Solutions) var litt svak, men ikke så svak, sier Augestad.
- Man ser kanskje ikke på oppkjøp midt i en integreringsprosess, legger han til.
Tilbake i 2015 ble det spekulert i at GE kunne være interessert i Aker Solutions, som er en del av Kjell Inge Røkkes Aker-gruppe.
- De har ikke fått det det helt til i subsea. De kunne kjøpt seg markedsandeler ved å kjøpe Aker Solutions og de kunne kjøpt seg tilstedeværelse i Nordsjøen og teknologi. Nå er den historien litt svekket og det er nok en del som har kjøpt Aker Solutions med det i bakhodet at de skal bli tatt over, sier Augestad.
Analytikeren har likevel ikke mistet troen på Aker Solutions som oppkjøpskandidat.
- Jeg mener fremdeles at Aker Solutions absolutt et er et M&A-mål (sammenslåinger og oppkjøp). Jeg vil ikke si at dette utelukkende er negativt, men markedet har tatt det litt negativt.
Tror markedet vil ta seg opp: Slik skal Aker Solutions kapre kunder
Tror alliansen termineres
Tilbake i 2014 inngikk Aker Solutions en samarbeidsavtale med Baker Hughes for å utvikle teknologi for økt utvinning offshore, samt å finne nye løsninger for å redusere kostnadsnivået.
Aker Solutions og Baker Hughes har i dag et felles kontor i Houston der denne samarbeidsalliansen styres fra.
Mandag er Aker Solutions ordknappe om hvordan forholdet deres til Baker Hughes vil bli i forbindelse med fusjonen.
– Vi har en avtale med Baker Hughes, og vi forholder oss til den, sier kommunikasjonsdirektør Bunny Nooryani i Aker Solutions til E24.
Avtalen mellom Baker Hughes og Aker Solutions løper i utgangspunktet i 10 år, frem til 2024. Men E24 får opplyst at begge parter har mulighet til å trekke seg fra avtalen på visse vilkår.
- Den alliansen blir nå sannsynligvis terminert, tror Augestad.
Aker økte verdiene fem milliarder på tre måneder
- Opererer i andre markeder
Dagens fusjonsmelding kan sees på som et ledd i en større kjede med fusjoner innen oljeservice.
Blant annet har Baker Hughes og tidligere forsøkt å slå seg sammen med Halliburton, Technip og FMC Technologies varslet sammenslåing i mai og tidligere har også Schlumberger slukt Cameron.
Enn så lenge har imidlertid de største norske, inkludert Aker Solutions, blitt stående alene.
Analytiker Magnus Olsvik i Swedbank tror ikke dagens nyhet vil få stort å si i så henseende.
– Aker Solutions har noen mindre allianser, blant annet med Baker Hughes, men for tiden virker det ikke som de ser på noe større samarbeid, sier han.
Han mener også at den markedsmessige påvirkningen vil bli begrenset.
– Nei, det er svært lite. Det fusjonerte selskapet opererer i litt andre markeder, mye onshore. Med tanke på dette følger vi mer med på selskaper som FMC Technologies og Technip av de internasjonale selskapene.