Kinesiske kuttplaner har gjort Hydro til analytiker-favoritt

Etter at Kina i flere år har gitt vestlige metallprodusenter hodebry, kan det nå være duket for kutt. DNB Markets jekker opp Hydro-anbefalingen.

PLANLEGGER KUTT: Kina er den store spilleren i verdens råvaremarkeder, inkludert i aluminium. Nå kan kinesiske kutt bety bedre forhold i resten av verden.
Publisert:

DNB Markets jekker mandag opp sin anbefaling på Norsk Hydro til «hold» fra «selg», og tar opp kursmålet til 50 fra 38 kroner per aksje.

Meglerhuset viser til at aluminiummarkedet de siste årene i stor grad har vært påvirket av balansen i kinesisk produksjon og etterspørsel.

«Det kommer nå signaler i markedene om at myndigheter vil gjennomføre tiltak for å ta ut en produksjonskapasitet på inntil 2,5 millioner tonn. Selv om disse endringene ikke er offisielt bekreftet vil de kunne være potensielt tilstrekkelig til å fjerne overskuddsstilbudet i markedet», skriver DNBs analytiker.

Det vises ellers til at «økt visibilitet på kostnadssiden» bedrer risikobildet i Norsk Hydro, og dette ligger til grunn for oppjusteringen.

Kapasitetsreduksjonen som vises til, ble annonsert torsdag.

Store forventninger

Forventninger om kinesiske kutt har versert siden nyåret. Nyhetsbyrået Reuters har tidligere vist til en mulig reduksjon på tre til fire millioner tonn av en årlig kinesisk kapasitet på rundt 40 millioner.

Storbanken Goldman Sachs estimerte kapasitetsreduksjon på 2,5 millioner tonn tilbake i januar.

De kinesiske kuttene er dels basert på at man venter reduserte subsidier til kinesiske produsenter, blant annet grunnet internasjonale anklager om dumping, og dels av miljøhensyn.

DNB-analytiker Eivind Sars Veddeng påpeker overfor E24 at den tidligere annonserte kapasitetsreduksjonen alene ikke har vært nok til å skape underskudd i aluminiummarkedet.

Med ytterligere 2,5 millioner tonn kan bildet se annerledes ut, og dermed endrer de anbefalingen.

Prishopp

Aluminiumprisen har steget over 16 prosent så langt i år, og er opp mer enn 27 prosent over det siste året.

Tremånderskontrakten på London Metal Exchange nådde i forrige uke det høyeste nivået på nesten to år.

– Så lenge Kina gjennomfører og tar sine miljøbekymringer seriøst, er det et potensial for at aluminium kan gjøre det ganske bra, sa råvareanalytiker Nitesh Shah hos ETF Securities til Reuters i sakens anledning.

Prisen på et tonn aluminium stengte før helgen på 1.960 dollar.

Saken fortsetter under bildet...

OPPTUR: Grafen viser utviklingen i aluminiumprisen det siste året.

Anbefaler kjøp

Flere andre analysehus har allerede tatt høyde for disse endringene.

Ifølge Factset har 11 av 26 analytikere kjøpsanbefaling på Norsk Hydro-aksjen ved inngangen til denne uken. Kun fire anbefaler salg av aksjen, og snittanbefalingen er «kjøp» med et gjennomsnittlig kursmål på 53,50 kroner per aksje.

Dette innebærer en potensiell oppside på 7,3 prosent fra dagens kurs.

Kursmålet er revidert opp med 22,5 prosent de siste fire ukene og 45 prosent over 12 uker.

OPPJUSTERINGER: Grafene viser utviklingen i gjennomsnittlig kursmål på Hydro-aksjen, målt mot den reelle kursutviklingen.
Les også

Slik skal Hydro tjene mer

Les også

Prishopp verdt milliarder for Norsk Hydro

Les også

Hydro skal investere 24 milliarder på fire år

Publisert:

Her kan du lese mer om