Norske Kongsberg og Raytheon innkasserte missilseier i USA: Sikret kontrakt verdt opp til 6,9 milliarder

Kongsberg Gruppen og samarbeidspartneren Raytheon har vunnet kampen om å få levere missiler til den amerikanske marinens LCS-skip. Kontrakten for de norske NSM-missilene er verdt opp til 6,9 milliarder kroner.

KJØPER NORSK: Den amerikanske marinen bestiller nå norske NSM-missiler fra Raytheon og Kongsberg Gruppen til LCS-klassen, her representert ved USS Independence.

Foto: Handout Reuters
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Etter mange års arbeid – og etter å ha ventet i stor spenning de siste månedene – har Kongsberg Gruppen og Raytheon nå fått beskjeden de hadde håpet på.

Det amerikanske forsvarsdepartementet (Pentagon) melder nemlig at USAs marine har tildelt Raytheon kontrakten for såkalte «Over-the-Horizon Weapon Systems».

Oversatt til et mer forståelig språk betyr det at marinen har valgt Kongsberg og Raytheon til å levere det nye våpensystemet til LCS-klassen (Littoral Combat Ship).

Pentagon nevner ikke LCS spesifikt, men det er denne klassen som man har vurdert våpensystemet for hele veien.

Våpensystemet det er snakk om er det norske missilet NSM (Naval Strike Missile), som amerikanerne har testet og vurdert over en lengre periode.

Dermed kan det norske forsvars- og industrikonsernet Kongsberg Gruppen nå legge nok et land til listen over land som har eller har bestilt NSM-missilet. Fra før har Norge og Polen kjøpt, mens Malaysia har bestilt og Tyskland ligger an til å gjøre det samme.

Pentagon opplyser at kontrakten består av en fast del i første omgang på 14,86 millioner dollar (114,2 millioner norske kroner), og at kontrakten med opsjoner er verdt hele 847,61 millioner dollar (6,9 milliarder kroner).

Ifølge Pentagon skal arbeidene i kontrakten ferdigstilles innen mai 2020 og kontraktssummen avhenger blant annet av hvor mange LCS-skip som skal ha systemet og hvor mange missiler som blir bestilt.

Les også

Kongsberg Gruppen inngår avtale med Qatar: – Kan være verdt 15 milliarder

Mesteparten gjøres i Norge

Kongsberg Gruppen bekrefter i en børsmelding at NSM er valgt til marinens «Over-the-Horizon»-program, men er foreløpig sparsomme med flere detaljer. De sier at de og Raytheon vil komme tilbake med ytterligere informasjon.

Hvor mye av kontraktssummen som tilfaller Kongsberg er dermed ikke kjent ennå, men det er snakk om et milliardbeløp. Pentagon opplyser at hele 75 prosent av arbeidet i kontrakten vil utføres hos Kongsberg i Norge, mens tre prosent skal gjøres på Raufoss og resten i USA.

Selv om Kongsberg og Raytheon skal produsere NSM-missiler og utskytningsramper ved Raytheons fabrikk i Tucson, Arizona (som E24 omtalte i 2016) tyder meldingen fra Pentagon på at det meste arbeidet vil bli gjort i Norge.

Fullskala modeller av Naval Strike Missile NSM og Joint Strike Missile JSM (i bakgrunnen) på Kongsberg Defense Systems sin fabrikk ved Teknologiparken i Kongsberg.

Foto: E24

Vil trolig få enda en ordre

Kontrakten som Kongsberg og Raytheon nå har sikret seg er ikke bare viktig i seg selv, men også fordi den trolig fører til at de to er sikret ytterligere leveranser til fremtidige amerikanske fregatter.

Inntektene fra LCS-missilordren er dermed trolig bare starten på det som kan bli et større milliardeventyr. E24 skrev i januar at de to selskapene var i finalen om LCS-kontrakten og at mye tydet på at de ville vinne over både Boeing og Lockheed Martin.

For den som skal levere missiler til LCS-flåten kan nemlig også ende opp med å få bestillinger til den amerikanske marinens neste fregattprosjekt.

Bransjebladet Breaking Defense har skrevet at alle de kommende FFGX-fregattene til den amerikanske marinene skal utstyres med missilet man velger til OTH-systemet, mens altså bare deler av LCS-flåten vil få det.

Kommunikasjonsdirektør Kyrre Lohne i Kongsberg Defense & Aerospace uttalte til E24 i januar at den amerikanske marinen i et offentlig notat har redegjort for hva slags type eksisterende utstyr og våpensystemer som vil bli brukt på FFGX-fregattene, i tillegg til nye komponenter.

På listen over eksisterende utstyr og våpensystemer står OTH-missilet fra LCS-skipene. Dermed vil vinneren av missilordren for LCS også trolig kunne glede seg til å også ha sikret seg leveransene til FFGX-flåten.

Les også

Første inntektsvekst i Kongsberg Maritim siden 2015: – For oss er det en milepæl at det snur

Årelang innsats

Det norske forsvars- og industrikonsernet Kongsberg Gruppen har sammen med sin amerikanske partner Raytheon jobbet i årevis med å prøve å få den amerikanske marinen til å kjøpe NSM-missilet (Naval Strike Missile).

Tilbake i 2014 ble det kjent at en amerikansk admiral ønsket å prøveskyte det norske missilet fra et av marines egne skip. Denne interessen kom etter at amerikanerne med egne øyne fikk se det norske missilet bli prøveskutt fra den norske fregatten «Fridtjof Nansen» under øvelsen «Rim of the Pacific» samme år.

I september 2015 ble testen gjennomført fra USS Coronado ved Point Magu utenfor kysten av California.

LCS-klassen har vært omdiskutert og i diskusjonene mellom det amerikanske forsvaret og politikerne i Washington har det endelige antallet skip blitt opp- og nedjustert flere ganger. Etter at et opprinnelig våpensystem (NLOS) som LCS-skipene skulle ha ble kansellert i 2010 har det vært en bred enighet i det amerikanske forsvarsmiljøet om at skipene trenger et bedre våpensystem enn de har i dag.

Les også

Landet milliardavtale i Malaysia

Les også

Slik påvirkes norsk forsvarsindustri av Jemen-forbudet

Les også

Indonesia kjøper norsk missilforsvar

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen

Flere artikler

  1. Kongsberg Gruppen jekkes opp etter milliardavtale: En «døråpner» for nye missilkontrakter

  2. Landet milliardavtale i Malaysia

  3. Norsk missilgjennombrudd i Japan

  4. Kongsberg mener de kan lande forsvarsordrer verdt 100 milliarder

  5. Kongsberg og Raytheon nærmere milliardkontrakt i Australia