Saudi-kronprins jakter milliardavtaler i USA

Saudi-Arabias kronprins har lagt ut på en maratonturné i amerikansk næringsliv. Visjonen om det nye Saudi-Arabia står på spill. 

EKSPLOSIVT SALG: USAs president, Donald Trump, viser frem en oversikt over salg av militærutstyr til Saudi-Arabia og kronprins Mohammed bin Salman i Det hvite hus.
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert: Publisert:

– Saudi-Arabia har vært en flott venn og en stor kjøper av utstyr og masse andre ting.

Slik åpnet USAs president, Donald Trump, statsbesøket fra kronprinsen.

Mohammed bin Salman, bedre kjent som MBS, er i USA for å selge det mektige kongerikets nye image, blant annet på TV, og for å hente hjem milliarder av dollar i investeringer.

Første stopp på turen var Det hvite hus, hvor MBS fikk skryt av Trump for alle våpnene han har kjøpt fra sine nære allierte.

– THAAD-systemet – 13 milliarder dollar; Hercules-flyene – 3,8 milliarder dollar; Bradley-stridsvognene – 1,4 milliarder dollar. Det betyr egentlig mange, mange jobber. Vi snakker rundt 40.000 jobber i USA, sa Trump, som selv valgte Riyadh for sin første utenlandstur som president i fjor.

Les også

Gigantnotering kan ende i mageplask

– Saudi-Arabia er en veldig rik nasjon, og de skal dele noe av den velstanden med USA.

MBS antydet en dobling av investeringsplanen han jobbet frem med Trump i fjor.

– Fra første dagen du ankom dette kontoret, har vi planlagt å takle 200 milliarder dollar i muligheter de neste fire årene, men det ender opp med å bli 400 milliarder dollar i muligheter, sa kronprinsen til Trump.

Besøker Apple og Google

Kronprinsens tre uker lange rundreise i USA går videre til byer som Boston, New York, Seattle, San Francisco, Los Angeles og Houston.

Der skal MBS besøke selskaper innen finans, teknologi, underholdning og olje på det CNBC kaller en «handletur for krig».

KONTROVERSIELL KRIGFØRING: Demonstranter, utkledd som Donald Trump og Mohammed bin Salman, utenfor rådhuset i New York tirsdag. Krigen i Jemen har gjort Salman til en kontroversiell leder fra start.

Apple, Google, General Electric, Uber og Lockheed Martin står på kronprinsens besøksliste, skriver The Guardian. Til sammen håper Saudi-Arabia å lande avtaler verdt rundt 35 milliarder dollar.

Direktør ved Center for International Policy, William Hartung, bekrefter overfor Al Jazeera at nye kontakter i næringslivet er ett av hovedmålene for turen.

– Turen går inn i nøkkelsektorer i USAs økonomi, som også håper på å utnytte bin Salmans politikk. Jeg er interessert i hvilken respons han får fra næringslivsledere, om de omfavner ham eller om de holder avstand, sier Hartung til avisen.

Bloomberg skriver om flere konkrete avtaler i ukene før turen:

På mandag uttalte Saudi-Arabias oljefond at det kjøper en andel på 400 millioner dollar talent- og eventbyrået Endeavor i Hollywood.

I forrige uke vedtok finansgiganten Goldman Sachs å sende sine egne penger til Saudi-Arabia for første gang.

De to landene vurderer også et samarbeid innen kjernekraft, men Saudi-Arabia vurderer også Russland, Kina, Frankrike, Sør-Korea og Japan.

Til oljebyen Houston ...

Oljehovedstaden Houston i Texas blir siste stopp på reisen. MBS skal blant annet besøke et av Aramcos forskningssentre og et Saudi-kontrollerte Port Arthur Refinery – det største oljeraffineriet i USA, skriver CNBC.

Den gigantiske børsnoteringen av statsoljeselskapet Saudi Aramco, som kan ende i et skikkelig mageplask, blir garantert et samtaleemne når USAs oljesektor skal lokkes til gjøre flere investeringer.

Noteringen av Aramco er et ledd i en mer omfattende reform i Saudi-Arabia, der det er tatt til dels drastiske grep nasjonalt for å sikre ny kapital.

Les også

Lange oljekontrakter kan avgjøre børsnoteringen til Saudi Aramco

Som den tidligere CIA-eksperten Norman Roule sier til LA Times: «Han trenger penger».

... og Silicon Valley

Saudi-Arabias teknologisektor skal hjelpe landet vekk fra oljeavhengighet som en del av reformplanen «Vision 2030». Når MBS ankommer USAs vestkyst 30. mars, blir datasentre sannsynligvis et viktig tema.

Saudiske milliardærer har vært tungt inne i Silicon Valley, men nå drømmer MBS om å lage sitt eget «Silicon Desert» i Saudi-Arabia.

Ifølge Wall Street Journal har Saudi Aramco og Google-eier Alphabet Inc. vært i diskusjoner om en felles datahub.

Tiden vil vise om USA-turen blir en suksess, men MBS har utvilsomt festet grepet om makten i verdens dominerende oljeprodusent.

– Du er mer enn en kronprins nå, sa Trump i Det hvite hus i går, ifølge New York Times.

Les også

Gigantnotering kan ende i mageplask

Les også

Nå er det saudiske «luksusfengselet» åpent igjen

Les også

«60 Minutes»-intervjuet med MBS kan bevege oljeprisen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Saudi-Arabia
 2. USA
 3. Donald Trump
 4. Apple
 5. Alphabet
 6. Lockheed Martin
 7. Uber

Flere artikler

 1. Reuters: – Trump stilte oljeultimatum til Saudi-Arabia

 2. Betalt innhold

  Derfor står Saudi-Arabias megabørsnotering i stampe

 3. «60 Minutes»-intervjuet med MBS kan bevege oljeprisen

 4. Gigantnotering kan ende i mageplask

 5. CIA mener Saudi-Arabias kronprins bestilte Khashoggi-drap