Analytikerne tror DNB økte milliardoverskuddet

Storbanken er blant tungvekterne som slipper fasit for tredje kvartal denne uken. Bankanalytiker vil følge spesielt med på to ting.

TALLSLIPP: DNB legger frem sine resultater torsdag morgen, klokken 07.30.

Foto: Fredrik Varfjell NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

På Oslo Børs har de første selskapene vært i ilden med resultatene for den siste regnskapsperioden, og denne uken kommer tallslippene på løpende bånd.

Equinor, Norsk Hydro, Telenor, Gjensidige, Orkla og DNB er blant tungvekterne som legger frem tall.

Les også: Analytikerne venter resultatdobling fra Equinor

Når DNB-sjef Rune Bjerke legger frem den finansielle fasiten for tredje kvartal torsdag morgen venter analytikerne stigende inntekter, høyere overskudd og reduserte lånetap fra Norges største bank (se faktaboks).

Rentehopp

I tillegg til selve resultattallene for kvartalet vil bankanalytiker Nils Christian Øyen i Sparebank 1 Markets følge med på hva banken sier om lønnsomheten på utlånene.

I september var DNB først ut med å kunngjøre økte boliglånsrenter i kjølvannet av Norges Banks renteheving, men det vil ta en tid før den økte renten synes i de finansielle tallene.

Les også: Nå setter storbankene opp boliglånsrenten

– Det får effekt i november. Det vil vi ikke se full effekt av før i første kvartal 2019, men det er et tema for tredje kvartal også, alle kommentarer om den viktige rentenettoen som er hovedinntektskilden til banken, sier Øyen.

Netto renteinntekter er forskjellen på det banken selv betaler for å låne penger og det kundene betaler når de låner av banken.

Lavere lånetap

Da oljebremsen rammet norsk økonomi steg bankenes lånetap, også i DNB. Nå har oljeprisen steget til rundt 80 dollar per fat igjen, mange finansielle restruktureringer i utsatte oljeserviceselskaper er gjennomført og lånetapene har gått ned igjen.

– DNB har hatt flere kvartaler på rad med tilbakeføring av tap. Det er ikke en normalsituasjon, så vi ligger inne med en forsiktig økning i tap på utlån, sier Øyen.

– Samtidig er det relativt gode rammebetingelser for banker i dag – norsk økonomi er god, arbeidsledigheten faller. Vi forventer fortsatt under normaliserte tap, men ikke tilbakeføringer som vi har sett de siste kvartalene, sier han.

Venter restrukturering i Solstad

Selv om lånetapene har blitt redusert kan utviklingen i det gjeldstyngende offshorerederiet Solstad påvirke DNBs låneportefølje, ifølge analytikeren.

Rederiet varslet mandag at det vil be kreditorene om hjelp for å unngå en pengeskvis.

En presset finansiell situasjon gjør at Solstad vil starte forhandlinger med kreditorene «for å forbedre den generelle likviditetssituasjonen og skape en robust langsiktig plattform for selskapet»

Øyen venter en finansiell restrukturering, og sier det er naturlig å tro at DNB er blant de større kreditorene. Han viser til at DNB er blitt fjerde største aksjonær etter å ha fått aksjer i forbindelse med en tidligere restrukturering.

– Det vil bli en restrukturering i norsk supply. Akkurat hvor mye det slår ut i tredje kvartal, fjerde kvartal eller i 2019 er usikkert, sier han.

KURSUTVIKLING: DNB har gjort det bedre på børs enn flere av de store nordiske bankene, deriblant Handelsbanken (SHB), Nordea (NDA), Danske Bank (DANSKE) og Swedbank (SWED).

Foto: Infront
Les også

DNB-sjefen frykter hacking kan utløse neste finanskrise

Les også

Svakere enn ventet fra Yara

Les også

Aker BP doblet nesten omsetningen

Her kan du lese mer om

  1. DNB
  2. Regnskap og resultater

Flere artikler

  1. DNB økte overskuddet – tjente 5,7 milliarder

  2. DNB deler ut over 14 milliarder i utbytte

  3. DNB øker milliardoverskuddet – tjente mer enn ventet

  4. Annonsørinnhold

  5. DNB øker overskuddet - drysser 13,2 milliarder utbyttekroner over aksjonærene

  6. – Det er flere om beinet