Element utsetter kryptolansering

Gruveselskapet Element utsetter lanseringen av sine kryptomynter til slutten av første halvår 2019 på grunn av endringer i det regulatoriske landskapet for kryptovaluta.

UTSETTER LANSERING: Gruveselskapet Element utsetter lanseringen av sine kryptomynter kalt Iron og Elmt på grunn av endringer i det regulatoriske landskapet for kryptovaluta og manglende klarhet i rapporteringsstandarden IFRS. Dette er konsernsjef Cecilie Grue i Element.

Foto: Element
Publisert:,

Gruveselskapet Element skulle opprinnelig lansere sine kryptomynter kalt Iron og Elmt i år.

Nå utsetter selskapet lanseringen til slutten av første halvår 2019, på grunn av endringer i det regulatoriske landskapet for kryptovaluta og manglende klarhet i rapporteringsstandarden IFRS.

Det skriver selskapet i sin kvartalsrapport for tredje kvartal.

Selskapet tapte 5,4 millioner dollar i kvartalet, eller rundt 46 millioner kroner. I samme periode i fjor tapte selskapet 411.000 dollar.

Elements opprinnelige plan for lansering av sin egen kryptovaluta var juni 2018, men denne datoen gikk selskapet bort i fra under presentasjonen av andre kvartal i år, og sa bare at selskapet jobber «intenst» for å få teknologien klar.

Aksjefall og uro

Element-aksjen er opp drøye 2,14 prosent fem minutter ute i handelen. Aksjen steg kraftig etter at selskapets kryptoplaner ble lansert i fjor, men har falt drøye 72 prosent siden nyttår.

Det har vært uro rundt Element etter at EY trakk seg som revisor på grunn av utfordringer med samarbeidet, og PwC trakk sitt kandidatur som ny revisor. Selskapet har innkalt til ekstraordinær generalforsamling 14. desember for å velge ny revisor.

Selskapet melder fredag at Geir Johansen blir midlertidig finansdirektør fra 7. desember 2018, etter at Kim Andre Evensen nylig gikk av i kjølvannet av selskapets omlegging av regnskapsfunksjonene.

Vil utstede kryptomynter

Selskapet med to ansatte i Oslo sitter på to investeringer, nikkelforekomsten Mindoro på Filippinene hvor det ikke er utvinning, og en andel i en jernforekomst i Canada som selskapet Ambershaw Metallics Inc skal utvinne.

Element vil etter hvert utstede 21 millioner såkalte kryptomynter eller «tokens». Disse myntene skal gi eieren en rett til å få levert en viss mengde metaller.

Når selskapet har solgt tokens, henter det inn penger som det kan bruke til å utvikle sine forekomster. Da vil de som har kjøpt tokens sitte på rettigheter til å få en viss mengde jern eller nikkel, mens Element sitter på en forpliktelse til å levere dette metallet.

Utsatte konvertering til aksjer

Element er ett av flere norske selskaper som har tatt opp et såkalt «dødsspirallån» fra selskapet Alpha Blue Ocean, som gir långiveren rett til å konvertere lånet til aksjer i ulike transjer.

Nylig fikk Element imidlertid utsatt konverteringen av den tredje transjen av lånet på en halv milliard kroner til 31. januar, med et unntak dersom aksjen stiger til over fire kroner før den tid.

Blue Ocean er for tiden Elements største aksjonær med drøye 10 prosent, ifølge Elements nettsider.

Her kan du lese mer om