Flyanalytiker om Lufthansas Norwegian-interesse: – Kan være et utspill i en større strategisk plan

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs er overrasket over Lufthansas utspill, men vil ikke avskrive selskapet som en faktisk interessent.

HAR FÅTT FLERE BUD: Bjørn Kjos' Norwegian har fått oppmerksomhet fra flere hold den siste tiden, men Kjos har så langt avvist to bud fra britisk-spanske IAG.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
  • Ingvild Sagmoen
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Tidlig mandag morgen meldte avisen Süddeutsche Zeitung at det tyske flyselskapet Lufthansa er i samtaler med Norwegian om mulig oppkjøp.

Lufthansa-sjef Carsten Spohr bekreftet selv samtalene overfor avisen.

Nyheten fra Tyskland kommer etter en rekke andre oppkjøpsspekulasjoner knyttet til Norwegian den siste tiden.

Børskommentar: Med Lufthansa har spillet om Norwegian startet for alvor (for abonnenter)

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir sier den siste nyheten er i tråd med det Norwegian selv har sagt om at flere parter har vært i kontakt med dem. Samtidig er han noe overrasket over uttalelsene fra Lufthansa-sjefen:

– Jeg er noe overrasket over at han går ut og sier dette, og dette kan være et utspill i en større strategisk plan, sier Elnæs.

Flere mulige grunner bak interessen

Elnæs mener Lufthansa kan ønske å legge et press på British Airways-eier IAG, som altså har kommet med et bud på Norwegian, som det norske selskapet foreløpig har avvist som for lavt.

– Det kan også være at de ønsker å lage litt støy opp mot Fraport (flyplasselskapet, journ.anm.), for Lufthansa er blant annet misfornøyd med at de har gitt gode betingelser til Ryanair på Frankfurt flyplass, sier Elnæs.

Han peker også på at konkursprosessen i Alitalia, som Lufthansa er interessert i å kjøpe restene av, drar ut i tid nå som det italienske selskapet driver for statens regning inntil videre.

Les også

Analyseselskap om Norwegian: Selg – en syklon av utfordringer er på vei

Lufthansa eier lavprisselskapet Eurowings, som er blant de raskest voksende lavprisselskapene i Europa. Elnæs påpeker samtidig at Lufthansa må bruke mye ressurser på å skaffe nok piloter og utbedre flyene Eurowings har kjøpt fra konkursboet Air Berlin.

– Er Lufthansa faktisk interessert i å ta over Norwegian?

– Det er vanskelig å si. Lufthansa er en enorm aktør i Nord-Europa og et eventuelt oppkjøp vil medføre store konkurranseregulatoriske prosesser i Brussel. Det er mulig at Lufthansa er interessert i et samarbeid med Norwegian, som ikke trenger å involvere et oppkjøp, sier Elnæs.

– Man skal uansett ikke avskrive Lufthansa, for det er et stort og veldrevet konsern, legger han til.

Lufthansa på oppkjøpsbølge

Tidligere denne måneden sa Lufthansa-sjef Carsten Spohr til Reuters at selskapet vil hoppe på flere oppkjøpsmuligheter hvis de byr seg. Blant annet er selskapet, som nevnt av Elnæs, interessert i Alitalia, men prosessen drar ut på grunn av politisk uro.

I fjor tok Lufthansa kontroll over store deler av det konkursrammede selskapet Air Berlin. Lufthansa har også meldt interesse for SAS tidligere, men sa for to år siden at det hadde bestemt seg for ikke å investere i det skandinaviske flykonsernet, ifølge Reuters.

Les også

Analyseselskap om Norwegian: Selg – en syklon av utfordringer er på vei

– I Europa snakker alle med alle. Det er en ny konsolideringsbølge på vei. Det betyr at vi også er i kontakt med Norwegian, sier Spohr til Süddeutsche Zeitung mandag.

På spørsmål om Norwegian vil passe inn i Lufthansa-gruppen, svarer Spohr:

– Overtagelser er alltid et spørsmål om strategisk verdi, pris og antitrust. Det finnes ingen enkle svar.

Nyheten om selskapets mulige interesse for Norwegian, sendte Norwegian-aksjen opp ti prosent fra start på Oslo Børs mandag.

Norwegian selv kommenterer nyheten ved å vise til tidligere uttalelser om at flere aktører har vist interesse for dem – uten å si noe om hvem disse aktørene er.

Det er imidlertid kjent at både IAG og Ryanair har vist interesse for Norwegian.

Men IAGs toppsjef sa i mai at de ikke vil delta i en budkrig om Norwegian – at Norwegian ikke er et oppkjøp de gjøre, ifølge Reuters. I forrige uke ble det imidlertid kjent at det spansk-britiske luftfartskonsernet ikke har utelukket mulighetene for et oppkjøp.

Les også

IAG fortsatt åpne for Norwegian-kjøp

Les også

– En syklon av utfordringer er på vei

Les også

Kjos bekrefter interesse fra Ryanair – nytt hopp i Norwegian-aksjen

Her kan du lese mer om

  1. Norwegian
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kjos bekrefter Lufthansa-kontakt

  2. Vil dytte Norwegian ned fra lavpris-pallen

  3. Fortsatt ingen løsning for kriserammede Alitalia

  4. Annonsørinnhold

  5. Flyaksjer rammes av Lufthansas røde varsellampe

  6. Tysk avis: Lufthansa i samtaler med Norwegian om mulig oppkjøp