Resultatsesongen på Børsen: Venter oljeopptur og laksefall

Resultatsesongen på Oslo Børs starter så smått denne uken, men først i neste uke skal mesteparten av tungvekterne i ilden med sine tall for første kvartal.

VENTER OPPTUR: Høyere oljepris gir medvind for Oslo Børs. Her arkivbilde av Edvard Grieg-plattformen i Nordsjøen.
Publisert: Publisert:

Som vanlig har Stolt-Nielsen vært først ut av startblokkene. Fredag er det klart for Yaras tallslipp, og deretter kommer fasiten fra selskaper som Telenor, Hydro, Orkla, Statoil og DNB.

I førersetet denne gangen er resultatene fra Børsens største selskap Statoil, ifølge DNB Markets, som har gjennomgått analytikernes prognoser.

– Det som trekker i positiv retning er bra vekst fra Statoil, sier aksjestrateg Paul Harper i meglerhuset.

Han biter seg merke i et par av de viktigste driverne i det norske markedet. Mens oljeprisen er høyere er lakseprisen lavere enn på samme tid i fjor.

Oljeprishoppet gir medvind for Statoil. I tremånedersperioden var snittprisen på nordsjøolje på 67,2 dollar per fat, noe som er 23 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

– I tillegg har de klart å beholde en god kostnadsutvikling, sier Harper til E24.

Les mer: Høyeste oljepris siden 2014

Tungvekterne avgjør

Kanskje ikke helt uventet blir Statoil-tallene avgjørende i rapportsesongen.

Les også

– Trenger ikke lure på om shorterne blir stresset

Ifølge oversikten venter analytikerne at Statoil vil legge frem et resultat per aksje som er 21,5 prosent høyere enn i fjor. Det utgjør en fjerdedel av den samlede resultatveksten på Oslo Børs.

– Statoil gir det største enkeltbidraget til vekst i indeksen, sier DNB Markets-strategen.

Ved siden av Statoil blir DNB, Telenor og Hydro viktige på grunn av selskapenes størrelse, ifølge Harper.

– Det er fire selskaper som er veldig store i OSEBX-indeksen. Går det bra der må andre ting være veldig dårlig hvis nettoen ikke skal bli positiv. Og motsatt, om de skuffer, er det vanskelig for de andre selskapene å gjøre det såpass mye bedre at det blir en positiv overraskelse totalt sett.

Venter laksefall

Blant faktorene som kan trekke i motsatt retning er lakseprisen. Selv om prisen har steget mye i det siste, var snittprisen var i første kvartal på 59 kroner per kilo mot 65 kroner kiloen i den tilsvarende fjorårsperioden.

Les også

Nytt Norwegian-byks: Forvalter tror på Buffett-interesse

For det største selskapet i sektoren, oppdrettskjempen Marine Harvest, tror analytikerne på et fall i resultat per aksje etter skatt på 32 prosent.

Også for lakseoppdrettere som Lerøy og Salmar er det ventet at første kvartal ikke nådde opp til fjoråret, ifølge DNBs oversikt.

Marine Harvest har som vanlig gitt markedet en pekepinn på driften i kvartalet. Det samme har Lerøy. Mens førstnevnte tjente mindre på driften og slaktet tre prosent mindre laks, falt slaktevolumet til Lerøy med 13 prosent.

– Sjømataksjene har stor sett nedgang i inntjening i første kvartal, sier aksjestrategen.

Les også: Vinterkulde gir lakseprishopp og børsrally

Hydro-spenning

Et spenningsmoment er hvor mye Hydros Brasil-problemer har kostet.

Aluminiumselskapet har blitt tvunget av myndighetene til å kjøre for halv maskin ved verdens største aluminaraffineri Alunorte på grunn av miljøbekymringer.

Les også

Den politiske uroen mellom USA og Russland: – Vil fortsette å være ekstremt nervøst

Etter produksjonskuttet har Hydro gått fra å være en netto eksportør av alumina til å bli en netto importør. Alumina er en innsatsfaktor i aluminiumsproduksjonen.

Selskapet har blitt tvunget til å kjøpe alumina i markedet, men bortfallet fra Alunorte har bidratt til et strammere marked med høyere priser.

Les mer: Frykter langvarig Brasil-trøbbel kan gi kjempetap for Hydro

Samtidig var aluminiumsprisen høyere i årets tre første måneder.

– Hydro får hjelp fra høyere aluminiumspris, men utfordringene i Brasil trekker i motsatt retning, sier Harper.

Analytiker-estimatene tilsier en resultatvekst for Hydro på 53 prosent, men det kan endre seg, ifølge strategen.

– Der er det ikke så mange estimater fra Bloomberg-konsensus enda, slik at det kan hende de estimatene skal justeres ned, sier han.

Les også

Analytiker om Syria-angrepet: Oljeprisen vil stige

Les også

Dette skjer denne uken

Publisert:

Her kan du lese mer om