Marine Harvest-sjefen advarer mot økte skattekostnader

Regjeringens vurderinger vil trolig ende med at kommer en ny oppdrettskatt, tror lakseanalytiker. Sjefen i verdens største lakseoppdretter sier ja til en skattegjennomgang, men advarer mot å øke næringens kostnader.

LAKSEGIGANT: Marine Harvest regner med å slakte 400.000 tonn fisk i år.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Vårt syn er selvsagt at enhver kostnadsøkning ikke er bra, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest til E24.

Regjeringen varslet nylig at den vil utrede en grunnrenteskatt for laksenæringen etter lignende modell som i vannkraft, noe som satt press på lakseaksjene da nyheten ble kjent.

Fra sjømatbransjen var bekymringen at norske særskatter kan svekke konkurranseevnen.

Lakseanalytiker Kjetil Lye i Handelsbanken tror skatten vil komme, men sier det er for tidlig å vurdere hva konsekvensene kan bli, fordi det avhenger av innretning og skattenivå.

– Det er noe regjeringen skal utrede og vurdere, men basert på ordlyden i kunngjøringen vurderer jeg det som sannsynlig at det kommer en eller annen form for grunnrentebeskatning på oppdrettsselskapene, sier han.

Advarer mot kostnadshopp

Sjefen i verdens største lakseoppdretter advarer mot å øke næringens kostnader.

Les også

Lerøy reagerer på politisk risiko: – Trist og uforståelig

– Vi tenker i hovedsak at norsk lakseoppdrett har en kostnadsutfordring. Jeg tror alle er enige om det, altså kostnadene i norsk lakseoppdrett har økt med 100 prosent de siste seks årene. Det er et faktum, sier Aarskog.

– Nummer to er at lakseoppdrett er i internasjonal konkurranse, hver eneste dag. Og vi vet at skatt er en kostnad på lik linje med andre kostnader, sier han.

Som konsernsjefen er inne på, har lakseselskapenes kostnader økt betydelig, blant annet på grunn av biologiske utfordringer som lakselus.

Utfordringene har imidlertid også hatt den effekten at veksten er blitt holdt tilbake. I kombinasjon med økende etterspørsel har lav tilbudsvekst bidratt til høye laksepriser, og noen eventyrlige år for lakseselskapene.

Onsdag la Aarskog frem kvartalsresultatet til Marine Harvest. Det viser et operasjonelt driftsresultat på 157,6 millioner euro i første kvartal. Til aksjonærene deles det ut et utbytte på 2,60 kroner per aksje, tilsvarende 1,27 milliarder kroner.

Saken fortsetter under

TALLSLIPP: Marine Harvest-sjef Alf-Helge Aarskog la frem et resultat for første kvartal som er i linje med analytikernes forventninger onsdag.

– Hvis du går noen få år tilbake, bare til 2012, så tapte næringen penger. Vi er i en internasjonal konkurranse. Det må vi passe på å beskytte, sier Aarskog.

Marine Harvest-sjefen er opptatt av det samlede skattetrykket.

– Jeg tror det er lurt at man har en total utredning av skattetrykket på denne næringen, sett i lys av en internasjonal konkurranse, på sikt. Kanskje med bakgrunn i litt lenger historie enn de siste to årene, sier Aarskog.

– Vi trenger å investere i denne næringen for å løse de utfordringene vi har. For å få ned kostnadene, ikke legge på kostnadene, sier han.

Vurderer «oljeskatt»

Bakgrunnen for skatten som skal utredes, og deretter eventuelt foreslås, er tanken om at en andel av den såkalte grunnrenten skal gå til fellesskapet.

Les også

Skattefrykt blåste bort nær åtte laksemilliarder

Grunnrente er i korte trekk ekstra avkastning som oppnås når en begrenset naturressurs utnyttes, og grunnrenteskatt betales av oljenæringen og vannkraftselskapene.

Gjennom havbrukskonsesjoner får laksenæringen tilgang til fjorder og havområder, og disse konsesjonene gir ifølge regjeringen opphav til en ekstraordinær avkastning.

Arbeidet med skatteutredningen tar utgangspunkt i hvordan vannkraft skattlegges, men detaljene i et eventuelt forslag er ikke klart ennå. Blant annet er det ikke avgjort hvilken skattesats som kan være aktuell.

Tidligere har forslag som avgift per kilo produsert laks og eksportavgift vært på bordet.

– Vi forholder oss til alle lover og regler, men det er viktig at en får en utredning her, ikke at en bare har mange forslag som ikke blir sett i sammenheng, mener Aarskog.

Les også

Laks- og oljetopper inn i Innovasjon Norge-styret

Les også

Salmars konsernsjef går av - erstattes av Olav-Andreas Ervik

Les også

Bedre enn ventet fra Fredriksens laksekjempe

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Mowi (tidl. Marine Harvest)

Flere artikler

  1. Sjømatbransjen frykter «oljeskatt» etter eventyrlige år: – Gir et feil bilde

  2. Utvalg skal vurdere lakseskatt: – Klok beslutning

  3. Mener ekstraskatt gjør at vannkraft nedprioriteres

  4. Dropper vannkraft-endringer: Høyre-topp åpner for nye skattediskusjoner

  5. Utvalg foreslår omstridt ekstraskatt på laks