Så nær er norske legemiddel-selskaper nye milepæler

Det ble børsjubel da Photocure nylig la frem resultatene fra sin seneste forskningsstudie. Sjekk planene til de børsnotete norske legemiddelselskapene her!

TING PÅ GANG: Flere norske legemiddelselskaper har produkter de ønsker å få ut på markedet. Blant dem PCI Biotech, som tidligere har utviklet et medikament for lysbehandling av kreftpasienter. Her behandler kirurg Waseem Jerjes en pasient hvor det norske legemiddelet er tatt i bruk.

Solstad, Fredrik
 • Anders Park Framstad
Publisert:,

Studieresultatene farmasiselskapet Photocure tirsdag denne uken kunne presentere, var et resultat av arbeid som ble påbegynt tidlig i forrige tiår.

Allerede i 2001 startet de første studiene på det som har blitt produktet som kalles Hexvix i Europa og Cysview i USA. Diagnoseverktøyet får kreft til å «lyse opp» når det lyses på med et spesielt apparat.

I 2017 kan fruktene av dette arbeidet komme nye blærekreftpasienter til gode.

– Resultatene viser at vårt produkt bidrar til at én av fem pasienter får oppdaget tilbakefall av kreften tidligere, sier konsernsjef Kjetil Hestdal til E24.

- Dermed får de bedre mulighet til å bli behandlet før sykdommen utvikler seg til det verre

Klinisk testing

Den aktuelle studien er en såkalt fase tre-studie, der produktet er klinisk testet på et større antall pasienter.

Før man kommer dit, har man vært gjennom fase én, der spesielt toleranse står i fokus, samt en andre fase der man tester dosering og effekt.

Det er hit selskapene som utvikler legemidler ønsker å komme.

Dersom man har et suksessfullt fase tre-resultat å slå i bordet med, er det duket for regulatoriske godkjenninger og kommersialisering.

Da kan årene med utvikling kan da endelig betale seg, og det åpner for at investorene kan cashe inn.

Da de første resultatene fra Photocures fase tre-studie ble offentliggjort for noen uker siden, steg aksjekursen med over 15 prosent på Oslo Børs.

Slik oversikten i denne saken viser, er det flere selskaper som jakter denne typen milepæler. Se detaljer om de ulike studiene lenger nede i denne saken!

Stort vekstpotensial

MYE PÅ TRAPPENE: Oversikten viser de kliniske studiene de børsnoterte bioteknologiselskapene holder på med og har planlagt, basert på informasjon fra selskapene selv. Tidsperiodene kan bli justert.

Foto:

Tjener 980 dollar per gang

For Photocure har blålysbehandlingen Hexvix/Cysview allerede vært brukt i operasjonssaler i Europa og USA siden henholdsvis 2006 og 2012.

Men de nye studieresultatene åpner flere dører, nærmere bestemt til pasienter som går til oppfølging.

– Om man ser på USA gjøres det omtrent 300.000 operasjoner i året. Om man tar dette og ganger et opp med antallet ganger pasientene går til overvåkning, så tilsvarer det omtrent 1,4 millioner cystoskopier. Dette vil ikke passe til alle, men det er en betydelig økning. Vi anslår to til tre ganger antallet prosedyrer, sier Hestdal.

For selskapet, som tjener omtrent 980 dollar per gang Hexvix/Cysview tas i bruk, kan dette potensielt bety store penger.

Saken fortsetter under bildet ...

GRUNN TIL Å SMILE: Konsernsjef Kjetil Hestdal i Photocure fotografert i forbindelse med kvartalsfremleggelse og presentasjon av studieresultater.

Foto: Anders Park Framstad

Det neste skrittet for Photocure er å sikre de nødvendige godkjenningene.

I USA håper de å få tommelen opp fra amerikanske myndigheter, Food and Drug Administration, i løpet av neste år.

Samtidig er det av vesentlig betydning for selskapet å sikre at behandling med deres produkt kan utløse refundering fra myndigheter og forsikringsselskaper.

– Vi mener at vi har gode helseøkonomiske modeller som viser at det å bruke Hexvix/Cysview reduserer tilbakefallsraten, gjør at man unngår dyre operasjoner og høyner livskvaliteten for pasientene. Så vi har gode begrunnelser for at det skal refunderes, sier Hestdal.

Les også

Fra laboratoriet til børsrakett – han gjør medisin om til «gull»

Slik er studiene

Børsnykommeren Bergen Bios ledende produktkandidat heter BGB324, og er basert på effektene av proteinet Axl (les mer om dette her).

Oversikten viser at selskapet skal gjøre fire fase to-studier, hvorav den første er av BGB324 på pasienter med akutt myolegen leukemi og myelodysplastisk syndrom. Det skal også gjøres kombinasjonsstudier av BGB324 med legemiddelet erlotinib for pasienter med ikke-småcellet lungekreft, med pembrolizumab for pasienter med ikke-småcellet lungekreft og med pembrolizumab for brystkreft.

Nordic Nanovector har fire studier på vei, og i sentrum for dette arbeidet står legemiddelkandidaten Betalutin (les mer om betalutin her).

Betalutin skal testes for pasienter med follikulært lymfom (FL) som tredjelinjebehandling. Betalutin skal også testes i kombinasjon med rituximab som andrelinjebehandling for FL, samt for pasienter med diffus storcellet B-celle-lyfom (DLBCL), og det er planlagt en studie av antigenet CD37.

Hos PCI Biotech skal man teste sin Fima Chem-teknologi, som er basert på forbedret kjemoterapi for lokal behandling av kreft, i en fase to-studie for gjentagende behandling av gallegangskreft.

Selskapet sikter også mot en såkalt «pivotal» fase 2, som kan gi markedsføringstillatelse for behandling av gallegangskreft allerede etter fase 2, for samme produktkandidat. Det tredje løpet er generell klinisk validering av vaksineteknologien Fima Vacc med hensyn på sikkerhet, lokal toleranse og effekt, gjennom en fase én-studie med friske frivillige.

Targovax følger to hovedspor, den virusbaserte vaksinen ONCOS-102 og peptid-basert immunterapi under betegnelsen TG.

Disse skal kombineres med ulik typer cellebehandling – ONCOS-102 for pasienter med hudkreft, mesothelioma, kreft i eggstokker, tykktarm og endetarm og prostatakreft, TG01 for kreft i bukspyttkjertelen og TG02 for pasienter med tykk- eller endetarmskreft.

Les også

Vaksine kan gi gigantavkastning for Gjelsten

Les også

Vil bekjempe kreft med forkjølelse

Les også

Ny sjef tok børsflopp til topps

Her kan du lese mer om

 1. Photocure
 2. Nordic Nanovector
 3. Teknologi
 4. Kreft
 5. Aksjer
 6. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Finner kreften ved hjelp av lys - nå skal de innta USA for fullt

 2. Betalt innhold

  Biotek-boom på Børsen: Så nærme er selskapene suksess

 3. Betalt innhold

  Photocures siste hinder: Blærekreft skal bli big business 

 4. Annonsørinnhold

 5. – En betydelig milepæl

 6. Børshopp for Bergenbio etter positive resultater