Regjeringen får flertall for nedsalg i Telenor

Venstre og KrF bekrefter at regjeringen får grønt lys for et nedsalg i Telenor.

KLAR FOR SALG: Regjeringen får drahjelp av samarbeidspartiene for å redusere statens eierandel i Telenor fra 54 til 34 prosent.

Marius Lorentzen
 • Marius Lorentzen
 • Cecilie Storbråten Gjendem
 • Jo Andre Aakvik
 • John Thomas Aarø
Publisert:,

Bare kort tid etter at det ble klart at regjeringen ikke får en fullmakt av Stortinget for å selge aksjer i hverken Flytoget, Statskog eller Kongsberg Gruppen, er det nå klart at det blir et nedsalg i Telenor.

« Fullmakten til nedsalg i Telenor blir vedtatt med forsikringer om at kritisk infrastruktur blir ivaretatt», skriver KrF og Venstre i en felles pressemelding tirsdag.

Dermed kan regjeringen nå begynne å lete etter noen som vil kjøpe statens aksjer, slik at man kan redusere eierandelen i telegiganten fra 54 til 34 prosent. Et annet alternativ kan være at en annen aktør slår seg sammen med Telenor, og at staten lar eierandelen bli utvannet.

Ved å beholde 34 prosent kan staten fortsatt legge ned veto mot større endringer i Telenor og sikre et hovedkontor i Norge, men man mister også mye kontroll over retningen selskapet tar.

Næringsminister Monica Mæland (H) sier at hun er glad for at Stortinget vil ha mer privat eierskap.

- Det er få land som har større statlig eierskap enn Norge. Slik vil det fortsatt være. Eierskapsmeldingen varsler et større privat eierskap og større mangfold. Det er bra for næringslivet og for utviklingen av arbeidsplasser, sier Mæland.

Debatten har rast etter at næringsministeren i fjor sommer lanserte regjeringens nye eierskapsmelding der man ville ha fullmakter til å redusere statens eierandel (se faktaboks).

Debatten har blusset opp igjen i januar, blant annet som følge av PR-mann Ingebrigt Steen Jensens Facebook-kampanje «Nei til salg av Norge».

Nå har siden over 25.000 følgere.

Fikk forsikringer av regjeringen

For å godta et nedsalg i Telenor, har KrF og Venstre fått forsikringer fra regjeringen om at den viktige infrastrukturen til Telenor blir ivaretatt:

- KrF er tilfredse med at den infrastrukturen Telenor forvalter fortsatt skal reguleres av myndighetene, og at forpliktelsene Telenor har til å stille nettet sitt til rådighet for myndighetene ikke blir påvirket av et nedsalg, sier finanspolitisk talsmann, Hans Olav Syversen i KrF, til E24.

Han poengterer at teletilsynet fortsatt vil ha myndighet over Telenor, uansett eierskap:

- Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (tidligere Post- og teletilsynet, journ.anm.) har fortsatt ansvaret for at det grunnleggende nettverket fungerer og reguleres av lovgivende instanser, slik som i dag.

KrF gir denne forklaringen på hvorfor de godtar et nedsalg i Telenor:

- Det er av hensyn til selskapet at vi gjør dette, slik at Telenor kan utvikle seg bedre enn i dag. Vi er også fornøyd med at vi beholder eierskapet med blokkerende mindretall på 34 prosent, sier Syversen.

Syversen vil ikke utelukke at det kan bli aktuelt med et salg eller nedsalg på et senere tidspunkt i de andre selskapene der eierskapet ikke skal endres.

I skyggen

Senterpartiets Geir Pollestad, som leder næringskomiteen i Stortinget, mener debatten rundt et nedsalg i Telenor har kommet i skyggen av de andre selskapene:

- Jeg syns det har vært for lite oppmerksomhet rundt den betydningen Telenor har som eier av en svært viktig infrastruktur her i landet. Det har ikke regjeringen engang omtalt i eierskapsmeldingen. Det skulle jeg ønske hadde vært mer fremme i debatten, sier Pollestad.

Han poengterer hvorfor Senterpartiet ønsker å beholde eierandelen i Telenor inntil videre:

- Vårt ønske om å beholde kontrollen i Telenor handler ikke om at de har 100 millioner kunder i Asia, men at de eier et viktig mobilnett, et fibernett og infrastruktur til kringkasting. Vi har fortsatt en vei å gå for å nå det sikkerhetsnivået vi ønsker for den infrastrukturen, sier han om debatten om et nedsalg.

Arbeiderpartiets næringspolitiske talskvinne, Else-May Botten, har også vært spent på utfallet av Telenor-debatten:

- Telenor står for mye av norsk infrastruktur og har viktige oppgaver rundt dette som må ivaretas. Vi er allerede mye dårligere på dette en nabolandene våre. Vi må derfor sikre at selskapet blir forvaltet på en måte som gjør at vi får satset på dette, sier Botten.

Botten mener engasjementet på sosiale medier den siste tiden viser at nordmenn flest ikke vil at Høyre skal selge seg ut av de statlig eide selskapene.

- Det er ikke snakk om selskap som er dårlig drevet. Det er kun på grunn av ideologi at regjeringen ønsker å selge disse selskapene, og det er ikke god nok grunn, sier Botten.

Venstres nestleder Terje Breivik har foreløpig ikke hatt anledning til å kommentere saken og hvilke tiltak de har avtalt med regjeringen.

Høyres næringspolitiske talsmann sier til E24 at han ikke ønsker å gi noen flere kommentarer om eierskapsmeldingen tirsdag.

Her kan du lese mer om

 1. Telenor

Flere artikler

 1. – Direkte nedsalg minst aktuelt

 2. - Det som startet som en stor sak, har endt som et mageplask

 3. Mæland ut mot Støre: - Ordspilleri og tåkelegging

 4. Annonsørinnhold

 5. Dropper nedsalg i Telenor: – Bra at regjeringen innser galskapen

 6. Høyre: Vi selger ikke landet