Krisen med Russland: Fiskeaksjer fanget i det storpolitiske garnet

Russlands ferske sanksjoner mot Vesten har fanget norske fiskeaksjer i garnet. Flere analytikere tror et kortsiktig prisfall på 10 prosent er mulig.

FANGET I GARNET: Etter at russerne annonserte mottiltak mot Vestens sanksjoner er norsk fisk ett av ofrene. Analytikerne tror konsekvensene vil bli kortvarige, fordi russerne vil ha norsk fisk.

Monica Kleivtun
Publisert:,

Fiskeaksjene på Oslo Børs har torsdag invadert listen over aksjene med størst fall.

Det skjer etter at Russland har innført mottiltak mot Vestens sanksjoner, som ble innført etter Russlands invasjon av Krim og aggresjon mot Ukraina.

Torsdag ble det klart at Russlands importforbud vil gjelde frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og melkeprodukter fra Norge, USA, EU, Australia og Canada.

Slik så fallet i fiskeaksjene på Oslo Børs ut like etter 10.30 torsdag (markert i gult).

Like etter klokken 10.30 er Grieg Seafood ned 5,2 prosent, Marine Harvest er ned 7,15 prosent, Cermaq er ned 6,4 prosent, mens Lerøy Seafood Group er ned 4,15 prosent.

Også Salmar, Norway Royal Salmon, Bakkafrost og Austevoll faller i dagens handel.

Senioranalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets sier dette om den kraftige nedgangen torsdag:

- Det var som ventet med en såpass dramatisk nyhet som kom i går, sier han til E24, og viser til at Russland onsdag annonserte importrestriksjoner på en rekke landbruksvarer som mottiltak mot Vestens sanksjoner.

Sanksjonene mot Russland ble iverksatt etter Russlands invasjon av Krim og aggresjon mot Ukraina.

Kolbjørn Giskeødegård i Nordea mener konflikten med Russland kommer på toppen av et sesongmessig tidspunkt der investorer pleier å selge seg ned i fiskeaksjer.

- Det er helt naturlig at mange tar en exit, og dette er også tiden å gjøre det fordi vi nærmer oss tidspunktet på høsten der prisnivået er mest utfordrende.

Det at det er Marine Harvest har vært aksjen som har falt mest, forklarer Giskeødegård slik:

- Marine Harvest-aksjen er den mest likvide og letteste å komme seg ut av.

Analytiker Knut Ivar Bakken i Danske Bank Markets er ikke overrasket over at faren for russisk importstans tynger lakseaksjene i dagens handel.

Senioranalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets

Gorm Kallestad

- Dersom det kommer en full importstopp på norsk laks til Russland vil det helt sikkert påvirke prisene i år, i hvert fall de nærmeste månedene, sier han til E24.

Kan føre til kraftig prisfall

Ifølge trader Svend Egil Larsen estimerer Pareto Securities at eksportforbudet i verste fall kan tynge lakseprisen med 4,5 kroner per kilo.

I Nordea har de en lignende beregning:

- Hvis Russland blir stengt får vi fort en lakseprisbane som over noen måneder kan ligge rundt 10 prosent under det den ellers ville vært, sier Kolbjørn Giskeødegård og opplyser at den ventede lakseprisen i høst er 41 kroner kiloen.

Hos Danske Bank mener Knut Ivar Bakken imidlertid at markedet neste år vil bli strammere, med begrenset tilbudsvekst også justert for situasjonen i Russland.

- Vi forventer uansett solide priser i 2015, sier analytikeren.

Danske Bank-analytiker Knut Ivar Bakken.

Håkon Mosvold Larsen

Han mener det er vanskelig å kvantifisere effekten en eventuell russisk boikott kan få på lakseprisen.

- Lakseprisen er volatil, og det er gjerne sånn for råvarer at prisene presses mye dersom man har litt for mye av noe, og omvendt. Vi ventet priser på rundt 35 kroner per kilo fra nå og ut oktober før situasjonen i Russland , og vi kan se priser godt under det i det korte bildet ved en importstopp.

- Blir det stengt blir det kortvarig

Kolbjørn Giskeødegård i Nordea tror en et eventuelt stengt russisk fiskemarked vil være en kort affære for Norge. Han sier at russiske myndigheter uttalte at de ikke ønsker å ramme russiske forbrukere i forbindelse med tiltakene som nå implementeres.

- Blir det stengt blir det kortvarig, sier han.

Han forteller at en mulig erstatter for norsk, kanadisk og skotsk laks er laks fra Chile. Både Marine Harvet og Cermaq har produksjon i Chile.

- Men det er vanskelig å forstå hvordan man skal erstatte 120.000 tonn norsk laks. Da vil det bli manko på laks, som russiske konsumenter ønsker.

- Kan man få en langvarig effekt hvis Chile nå erstatter Norge?

- Det er et spørsmål om russerne vil bli vant til frossen laks igjen, sier Giskeødegård og legger til at man i Russland hadde en stor overgang for ti år siden der fersk fisk ble tilgjengelig.

- Kan norsk fisk eventuelt finne veien til Russland gjennom andre land for å unngå et importforbud?

- Norsk laks har funnet veien inn via andre kanaler tidligere, men det er ikke noe vi kan regne med, sier Giskeødegård.

- Norge vil i kraft av sin nærhet, kvalitet og styrke forbli viktig under normale forhold, sier han videre.

Les også:

- Ukraina vil forbli i fokus i resten av 201420.000 russiske soldater gir skjelvinger på Oslo BørsPutin skremmer Wall StreetOppdretter: Akutt høy dødelighetForeslår å sterilisere oppdrettslaksen - slik at den ikke parrer seg med vill-laksen