Wall Street hentet seg inn etter laber start

Wall Street endte flatt etter at svake jobbtall sendte børsen ned.

STORE SVINGNINGER: Aksjemeglerne på Wall Street kan puste lettet ut etter at det en stund så ut til å bli en meget rød dag på børsen.
Publisert: Publisert:

Det var et noe forvirret aksjemarked som startet ukens siste handelsdag på Wall Street.

E24 BØRS:Sjekk sluttkursene her

Markedet visste ikke helt hvordan det skulle tolke de svake jobbtallene for august, og de første timene var preget av store svingninger.

Indeksen Dow Jones falt nesten 150 poeng den første timen, før den hentet seg inn igjen.

Siste halvdel av handelsdagen på New York-børsen forløp imidlertid uten de store svingningene.

Dow Jones var den eneste av de toneangivende indeksene som endte dagen i rødt, etter at indeksen den siste halvtimen lå og vippet.

Slik endte de toneangivende indeksene på Wall Street:

  • Dow Jones Industrial Average ned 0,10 prosent
  • Nasdaq Composite opp 0,03 prosent
  • S&P 500 0,00 prosent

Facebook leverte

Facebook var blant selskapene som hadde en god dag på New York-børsen fredag, og som bidro til å trekke Nasdaq i positiv retning.

Selskapet endte opp 3,02prosent.

Facebook var med en omsetning på 3,74 milliarder dollar den nest mest omsatte aksjen på Wall Street, bare slått av Apples omsetning på 4,29 milliarder dollar.

LES OGSÅ: Sjeføkonom tviler på Fed-nedtrapping etter svake jobbtall

- Kan slå positivt ut

Sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets uttalte til E24 fredag ettermiddag at de svake jobbtallene kunne slå positivt ut for aksjemarkedet.

- Dette er isolert sett svake tall for amerikansk økonomi, men på den annen side betyr dette mindre sjanse for nedtrapping i september. Det kan slå positivt ut på aksjemarkedet.

- Lange renter faller og det samme gjør dollar, noe som viser at markedsreaksjonen er at dette reduserer sannsynligheten for nedtrapping, sier sjeføkonomen.

Dårlige jobbtall

Fredag ettermiddag kom nye jobbtall som viste en dempet utvikling i den amerikanske økonomien.

Det ble skapt 169.000 jobber i USA i august. Det var ventet at rapporten ville vise en sysselsettingsvekst på 175.000 nye stillinger.

Dermed ble det skapt færre jobber enn ventet i USA i august.

LES OGSÅ: Bred enighet i Fed: Skal følge Bens plan

Samtidig falt ledigheten med 0,1 prosent til 7,3 prosent, noe som var mer enn ventet. Ledighetsraten var ventet uendret fra juli, på 7,4 prosent.

Viktige tall

Jobbtallene er den siste arbeidsmarkedsrapporten før den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve) den 17. og 18. september skal bestemme seg for en eventuell nedtrapping av de månedlige obligasjonskjøpene på 85 milliarder dollar.

Hensikten med denne stimulanspakken er å holde renten på obligasjonslån med lang løpetid lav - siden obligasjonslån med lenger løpetid blir brukt som utgangspunkt for bedrifters og privatpersoners lån.

LES OGSÅ: Lagarde advarer mot å stenge pengeslusene

Dermed er rapporten en viktig indikator på situasjonen i den amerikanske økonomien, og kan gi en pekepinn på når Fed og sentralbanksjef Ben Bernanke starter nedtrapping.

Sentralbanken har tidligere signalisert at nedtrappingen av stimulansepakken kan starte i september, men bare dersom USA fortsetter den økonomiske fremgangen.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om