Opera går for nødløsning

Kinesiske Kunqis oppkjøp av Opera gikk ikke gjennom. Dermed inngår selskapene en alternativ avtale.

Administrerende direktør i Opera Lars Boilesen.

Foto: Jostein Nissen-Meyer
 • Andreas Fosse
 • Cecilie Storbråten Gjendem
 • Anders Park Framstad
Publisert:,

Sluttdato for å få på plass de nødvendige godkjenningene av Kunqis bud på alle aksjene i Opera er ikke lenger gyldig.

Dermed har Opera og Kunqi, som er et selskap eid av en gruppe kinesiske investorer, inngått en alternativ avtale. Denne medfører at Opera selger en del av virksomheten til kineserne, ifølge en børsmelding.

«Den opprinnelige transaksjonen gikk ikke gjennom fordi man ikke fikk de nødvendige godkjenninger innen 15 juli, som var «drop dead date». Men vi har fått et tilbud på «forbrukerdelen» av virksomheten som styret har godkjent», skriver kommunikasjonsdirektør Karin Greve-Isdahl i Opera i en e-post til E24.

Følgende deler av Opera blir skilt ut av selskapet og solgt for 600 millioner dollar, tilsvarende cirka fem milliarder norske kroner:

 • Mobilnettleseren
 • Desktop-nettleseren
 • Ytelse- og sikkerhetsapplikasjoner
 • Operas teknologilisenser, utenom Opera TV
 • Operas eierskap på 29,09 prosent i kinesiske nHorizon

«Forbrukerdelen av Operas virksomhet passer strategisk godt inn hos den kinesiske gruppen, og vil med dette oppkjøpet bli en del av et større konsern med betydelige finansielle muskler, skriver Greve-Isdahl.

Planlegger for videre drift

Det som blir igjen i Opera, er følgende:

 • Opera Mediaworks
 • Apper og spill
 • Opera TV

Operas administrerende direktør Lars Boilesen vil sitte som sjef for begge deler av selskapet frem til 31. desember. Etter dette vil han kun fokusere på de gjenværende delene av Opera, heter det i meldingen.

Den resterende virksomheten er ventet å omsette for mellom 570 og 605 millioner dollar i 2016, samt få et justert brutto driftsresultat (EBITDA) på rundt 75 til 90 millioner dollar.

Selskapet vil videre vurdere sin finansieringsstruktur etter salget. Netto gjeld var ved utgangen av mars rundt 160 millioner dollar, men deler av provenyet er tenkt benyttet til nedbetaling av gjeld.

Karin Greve-Isdahl i Opera medgir at de er skuffet over at den opprinnelige transaksjonen ikke gikk gjennom, men de mener samtidig at den nye avtalen er «meget bra» både for aksjonærer og ansatte.

– Hva kommer til å skje med resten av selskapet, som ikke kjøpes?
«Det vil fortsette som før, under ledelse av CEO Lars Boilesen. Det vil fortsette å være listet på Oslo Børs. De ansatte fortsetter i sine jobber som før. Det er rundt 550 ansatte i den virksomheten som selges og rundt 1050 som blir i det gjenværende selskapet.»

Alternativ løsning

Det var i februar i år at det ble kjent at det kinesiske konsortiet hadde fremmet et bud på alle aksjene i Opera Software. Dette etterfulgte en periode med spekulasjoner rundt selskapet.

Til tross for noe avventende mottagelse ble det ved utgangen av mai kjent at tilstrekkelig aksept fra aksjonærene var på plass.

I en melding i forrige uke skrev Opera så at en av forutsetningene for budet ikke var innfridd, og at man søkte alternative løsninger. Det er altså den alternative løsningen som nå foreligger.

Les også

Nå selges Opera Software til Kina

Les også

Opera-gründer Jon von Tetzchner kritisk til salg:
– Det er ikke slik en vil la selskapet gå

Les også

– Vi vil helt opp og spille i «Champions League»

Her kan du lese mer om

 1. Opera Software

Flere artikler

 1. Nå selges Opera Software til Kina

 2. Operas sync-tjeneste ble hacket

 3. Slik skal Opera nå én milliard dollar i omsetning

 4. Annonsørinnhold

 5. Opera selger seg ned i TV og varsler om svakere resultater

 6. Shifters tech-kavalkade: 2016 har vært et fyrverkeri!