Aksjesjef om Børsens berg-og-dalbanetur: – Må regne med volatilitet frem til «brexit»-valget

Oslo Børs hentet fredag inn mer enn torsdagens fall i en kraftig, oljedrevet rekyl. Men ikke tro at uroligheten i markedet er over ennå, advarer meglersjef.

SLO TILBAKE: Etter en ganske sur uke på Børsen slo markedet tilbake fredag med en oppgang på nesten tre prosent. En så kraftig opptur på en enkeltdag har vi ikke sett siden 17. februar i år, da Hovedindeksen steg 4,26 prosent.

Foto: Erik Johansen NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs steg fredag 2,72 prosent til 590,8 poeng, etter en uke der markedet stort sett bare har falt. Unntaket var oppgangen på 0,48 prosent onsdag.

Med fredagens oppgang er Hovedindeksen tilbake til nivåene vi så onsdag ettermiddag.

Oppgangen på Oslo Børs er drevet frem at positive markeder i hele Europa, og ikke minst oljeprisen. Et fat nordsjøolje koster fredag ettermiddag 48,58 dollar, opp 2,97 prosent. Dermed er hele torsdagens prisfall visket ut, og vi fikk endelig en oppgang etter seks dager med prisfall.

– Oslo Børs og oljepris har gått hånd i hånd i dag, sier aksjesjef Marius Aaserud i Handelsbanken Capital Markets til E24.

Han peker på at oljerelaterte aksjer har steget markant, inkludert Statoil (opp 4,07 prosent), oljeeksponerte DNB (opp 4,8 prosent), TGS (opp 5,8 prosent), Subsea 7 (opp 5,27 prosent) og Seadrill (opp 14,27 prosent)

Nykommeren Bank Norwegian, som omsettes under navnet til eierselskapet Norwegian Finans Holding, endte sin første børsdag ned 2,19 prosent, et fall fra 80 til 78,25 kroner.

Aksjen ble omsatt for 24 millioner kroner fredag, og klarte dermed ikke å komme seg inn på listen over de 20 mest omsatte aksjene.

Tror uroen fortsetter

Aksjesjefen i Handelsbanken tror imidlertid ikke fredagens opptur betyr at uroen vi har sett de siste dagene er over.

Aksjesjef Marius Aaserud i Handelsbanken Capital Markets

Foto: John Thomas Aarø E24

Han peker på at folkeavstemningen i Storbritannia om «brexit», altså om britene vil si ja eller nei til å forbli i EU, vil fortsette å prege markedene.

– Det er mange bevegelige deler i dette markedet nå, og man må regne med volatilitet frem til «brexit»-valget, sier Marius Aaserud.

Når det gjelder oljeprisen, tror også senior energiøkonom Hans van Cleef i ABN Amro at den vil drives av den britiske folkeavstemningen:

– Det er hovedsakelig «brexit» det handler om for øyeblikket, i hvert fall frem til neste torsdag, før folk begynner å se mer de fundamentale driverne i olje- og råvaremarkedet igjen, sier han til CNBC.

Noe av problemet for investorer og aktører i finansmarkedet er at ingen helt vet hva som faktisk kommer til å skje hvis britene stemmer nei til EU. Det spekuleres mye i hvilken tilknytning Storbritannia kan få til EU, men det er uklart hva EU vil godta av avtaler hvis britene velger å forlate unionen.

Rammevilkårene er blant annet svært viktig for finanssentrumet i London, som i dag nyter godt av å ha handelsrettigheter med euroen, selv om Storbritannia ikke er en del av eurosonen. Hvordan dette og andre forhold vil se ut etter en eventuell «brexit» er foreløpig i det blå.

Marius Aaserud i Handelsbanken peker på at omsetningsnivået på Oslo Børs og signalene fra kunder og markedsaktører tyder på at de fleste er ganske avventende før britene går til valgurnene. Det skjer neste torsdag, den 23. juni.

Vil du høre mer om «brexit»? Hør ukens episode av E24s podcast, Valebrokk&Co.

Seadrill vant – Petrolia tapte

Dagens store vinner på Oslo Børs var Seadrill, som altså endte opp 14,27 prosent. Like etter fulgte BW Offshore, som endte opp 12,73 prosent. Boligriggselskapet Prosafe hadde også en god dag, med en oppgang på 12,4 prosent.

I motsatt ende av skalaen finner vi dagens store taper, Petrolia. Aksjen endte ned 11,21 prosent. Like etter kom bioteknologiselskapet Serodus, som endte ned 10,81 prosent. Navamedic endte ned 9,76 prosent.

Børsene rundt på kontinentet endte også i pluss, selv om de ikke fikk den store «oljedytten» som Oslo Børs fikk. Slik ser bildet ut en halvtime før stengetid rundt i Europa:

 • OMXS30, Stockholm opp 1,6 prosent
 • OMXC20, København opp 0,62 prosent
 • DAX30, Frankfurt opp 0,8 prosent
 • FTSE100, London opp 0,97 prosent
 • CAC40, Paris opp 0,61 prosent

Samtidig som børsene i Asia og Europa gikk i pluss fredag, ser ikke stemningen ut til å ha smittet over Atlanteren. I New York er nemlig alle de tre store indeksene ned mellom 0,3 og 0,8 prosent halvannen time inn i handelen.

Les også

Kommentar: Tre aksjer du bør selge

Les også

– Her får ingen lov til å ta av

Les også

Banktopper får kritikk for «Ferrari-safari»

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børs og marked

Flere artikler

 1. – Det virker som folk gir opp litt lett

 2. Tannhjulene i bankvesenet har ikke stoppet opp: – Det er urolig, men ikke dramatisk

 3. – Ville ikke satt spesielt mye av pengene mine på aksjemarkedet nå

 4. Oslo Børs i storform etter brexit-blåmandag

 5. «Hvis vi våkner opp til et nei, våkner vi samtidig opp til et mulig kaos i finansmarkedene»