Endelig, nå er Sevans Voyageur på vei til jobb
Ett år forsinket, og etter gigantiske overskridelser, skal riggen begynne å tjene penger.
I vakkert høstvær forlot Sevan Marines velkjente flytende produksjonsrigg (FPSO) Voyageur Spirit søndag Nymo-verftet i Eydehavn.
En FPSO, (Floating Production, Storage and Offloading), er en flytende produksjonsrigg, og riggen skal nå ut i produksjon på Huntington-feltet på britisk side av Nordsjøen.
Riggen har vært under ombygging på verftet i Arendal siden august 2010.
Etter planen skulle ombyggingen av riggen ta omlag ett år, men ombyggingsarbeidet utviklet seg til et kostnadsmareritt som holdt på å knekke Sevan Marine.
Sevan Marines gjeldsmareritt medførte også at riggen ble stående på verftet uten at det skjedde noe. Likefullt har kostnadsoverskridelsene av ombyggingen blitt anslått til omlag 1 milliard kroner.
For nøyaktig ett år siden ble imidlertid Sevan Marine reddet fra skifteretten av kanadiske Teekay, og sistnevnte overtok ombyggingen av fartøyet.
Les også: -Det var en ekstremt rufsete ferd
Teekay gikk tungt inn i Arendalsselskapet i slutten av september i fjor, og etter en emisjon som ga det kanadiske rederiet en stor eierposisjon, ble det også klart at de kjøpte tre FPSO-er fra Sevan Marine.
Dessuten ble det enighet om at Teekay skulle finansiere oppgraderingen av Sevan Voyageur.
Nå skal riggen tjene penger
Operatør på feltet er E.ON Ruhrgas med 25 prosent eierskap av lisensen. Norske eier 20 prosent av feltet, og de andre partnerne er Premier (40 prosent) og Carrizo Oil & Gas (15 prosent).
- Vi er fornøyd med at oppgraderingsarbeidet nå er fullført. Nå er riggen på vei ut til feltet hvor den vil starte opp produksjon og generere inntekter for sine eiere og lisenshavere, skriver konsernsjef Carl Lieungh i Sevan Marine.
Riggen er planlagt å ankomme Huntington-feltet torsdag 4. oktober. Produksjonsstart ved Huntington- feltet er forventet før årets utgang.
Holdt på å gå galt
Etter den finansielle restruktureringen har Sevan Marine gått fra å være et «bygge -eie - operere-selskap», til å nå være en prosjektutvikler og et teknologiselskap. Teekay tok, i tillegg til å kjøpe de tre fartøyene Sevan Marine eide, over hele selskapets driftsavdeling.
- På den måten unngikk vi skifteretten med en hårsbredd. Og dette kunne jo ha blitt en av de største konkursene i norsk historie, sa konsernsjef Carl Lieungh i Sevan Marine til E24 tidligere i høst.