- Vi har ikke hastverk med å selge

Røkke jr. satser i motgang og lar seg ikke engste av urolige markeder. Nå kjøper Aker Philadelphia Shipyards to tankere - uten kjøper.

GRUNN TIL Å GLISE: Kristian Røkke smiler tross dårlige kvartalstall, og regner med å sikre aktiviteten ved skipsverftet i Philadelphia med nye kontrakter i løpet av høsten.
  • Ingeborg Strand Christensen
Publisert: Publisert:

- I en situasjon hvor markedet er urolig og byggingen av disse skipene er fullfinansiert, har vi ikke hastverk med å selge, sier Kristian Røkke, administrerende direktør for skipsverftsselskapet Aker Philadelphia Shipyards til E24.

Gjennom et lån på 80 millioner dollar fra Caterpillar Financial Services Corporation, får Aker Philly lånefasiliteter for totalt 80 millioner dollar, omlag 430 millioner kroner, til å bygge to tankskip - foreløpig uten kjøpere.

Tror på markedsbedring

- Det er alltid en risiko forbundet med å bygge for egen regning, men det var nødvendig for å bygge bro over en vanskelig periode. Vi har god tro på at markedet vil være i bedring frem mot levering, sier Røkke.

Skipene skal være ferdigstilt i henholdsvis tredje kvartal 2012 og første kvartal 2013.

Onsdag kveld leverte selskapet et kvartalsregnskap for årets andre kvartal langt svakere enn samme tid i fjor.

På sin første ordentlige kvartalspresentasjon som sjef for Aker Philadelphia, la Røkke frem et underskudd før skatt på 0,3 millioner dollar. Det er en nedgang fra et overskudd på 1,4 millioner dollar i samme periode i fjor.

LES OGSÅ: Røkke jr. & co trenger nye oppdrag

- Kvartalsresultatene reflekterer i hovedsak lavere aktivitet samt regnskapsføring av skip under bygging for egen regning. Markedssituasjonen er ikke lett, derfor er vi spesielt glade for intensjonsavtalen med SeaRiver, den bekrefter at vi er konkurransedyktige.

Trenger nye oppdrag

Selskapet meldte i sin kvartalsrapport onsdag at de har inngått en intensjonsavtale med selskapet Sea River Maritime, et selskap tilknyttet Exxon Mobile, om bygging av to aframax-tankere.

- En stor produksjonsbedrift vil alltid være avhengig av nye oppdrag, og dette er noe vi jobber med kontinuerlig. SeaRiver-kontrakten vil sikre verftet arbeid til godt ut i 2014, sier Røkke.

I en pressemelding tidligere i sommer uttalte selskapet at de regnet med å få bekreftet avtalen med en kontrakt i løpet av høsten 2011.

Aker Philadelphia Shipyards bygger skip som opererer i Jones Act-markedet.

Det er en spesiell amerikansk lovgivning som krever at alle kommersielle fartøy som frakter varer mellom havner i USA skal være bygget, eid, operert og bemannet av amerikanske statsborgere, samt registrert under amerikansk flagg.

Det er lite kommersiell fortjeneste i kontraktene, som gjerne blir subsidiert. Jones Act-industrien sysselsetter over 100.000 arbeidere i tilknytning til amerikansk verftsindustri.

Ikke bekymret

Til tross for at resultatene for årets andre kvartal var langt dårligere enn samme tid i fjor, er ikke Røkke junior bekymret for fremtidsutsiktene.

- Fokus vil være på byggingen av de to tankskipene og på forberedelsene for gjennomføring av SeaRiver-kontrakten. Dette vil medføre økende aktivitet i alle deler av verftet fremover, sier Røkke.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Aker Philadelphia Shipyard

Flere artikler

  1. Røkke jr. snur minus til pluss i USA

  2. Røkke jr. har skapt gullgruveav dødstruet skipsverft

  3. Røkke jr. & co trenger nye oppdrag

  4. Milliardkontrakt til Aker Philadelphia

  5. Røkke jr. selger skip