Mot rekordår for norsk laks i Russland

Til tross for at tre norske lakseprodusenter er utestengt fra det russiske markedet, peker pilene for norsk laks i Russland bare en vei – oppover.

POPULÆR: Norsk laks er å finne på stadig flere russiske bord, her fra en laksmerde på Senja.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Aldri før har det blitt solgt så mye laks til Russland som nå. Så langt i år har den norske lakseeksporten økt med en firedel (24 prosent) fra rekordåret 2010. En tredel av eksportøkningen av norsk laks i år har gått til det russiske markedet, ifølge Eksportutvalget for fisk.

LES OGSÅ: Frykter mer boikott av norsk laks

Arrest

Russiske veterinærmyndigheter sier de har gjort funn av listeriabakterier hos tre norske lakseprodusenter som for snart to uker siden ble utestengt fra det russiske markedet. Flere har koblet dette til Kystvaktas arrestasjon av tråleren Sapfir II i Svalbardsonen som vakte uvanlig sterke reaksjoner i Russland.

– Russland har mange muligheter til å sørge for rettferdighet i denne saken. For eksempel er Russland et av de største markedene for norsk fisk, uttalte sjefen for informasjonsenheten i den russiske fiskerikomiteen, Aleksandr Saveliev til avisen Kosomolskaja Pravda for to uker siden. Dette ble av flere tolket som et signal om at det går mot trøbbel for norsk fisk i Russland.

Eksporterer mer

Men eksportutvalgets fiskeriutsending i Russland, Jan Erik Johnsen, kan ikke melde om noen ekstra problemer med eksporten av norsk fisk til Russland. Russerne som tradisjonelt har vært stor avtaker av norsk sild har fått mer og mer smak for den norske laksen.

– Tre anlegg er utestengt, og det er selvfølgelig trasig for dem det gjelder. Men det er fortsatt 31 norske anlegg som eksporterer til Russland, og vi klarer ikke å se noen virkning på eksportvolumet av utestengelsen av de tre, sier Johnsen til NTB.

De tre siste ukene har tvert imot lakseeksporten til Russland gått kraftig opp. Sammenlignet med de samme tre ukene i fjor, ser Eksportutvalget en økning på hele 44 prosent.

Høysesong

Jan Erik Johnsen forventer at laksetallene vil bli enda mer positive for norske eksportører fram mot jul. Det er nå høysesongen for norsk laks starter.

– I fjor kom de sju beste eksportukene fra nå og fram til jul. I de sju ukene ble det eksportert mer enn 2.000 tonn. I år har vi sett ni uker der eksporten til Russland har vært over 2.000 tonn, og vi har ikke en gang startet på den virkelige høysesongen, sier Johnsen.

Prisfall

Prisene på norsk laks har i løpet av 2011 gått kraftig ned fra rundt 40 kroner kiloen ved inngangen av året til 23 kroner for to uker siden. I Russland er svingningene større fordi kontraktene ikke er så langsiktige. Når prisen generelt går ned, synker den enda mer i Russland.

Men ifølge fiskeriutsendingen i Moskva er ikke lavere priser den viktigste årsaken til at volumet av norsk laks så langt i år har økt med hele 24 prosent.

– Etterspørselen øker fordi en økende middelklasse i større grad kjøper laks på super- og hypermarkeder. Tidligere var dette i stor grad konsentrert rundt Moskva og St. Petersburg. Vi satser nå på denne salgskanalen i nye områder som Jekaterinburg og Ural-regionen. I tillegg ser vi at sushitrenden brer seg stort i Russland. Norsk laks er nå tilgjengelig i alle markedssegmenter, fra boder på gata til dyre fiskerestauranter, sier Johnsen.

Les også

Lerøy kjøper foredlingsselskap

5 prosent fall i lakseprisen på én uke

Bratt nedgang for norsk fiskeeksport

Fallende inntekter for Marine Harvest

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. To selskaper får igjen eksportere fisk til Russland:Norsk laksejubeli Moskva

  2. Fisken sendes inn bakveien til Russland

  3. Laksetoppmøtet i Moskva avsluttet: To ja og ti njet

  4. Fisker fred i Russland

  5. - Mye mindre utslag enn det mange fryktet