Fed advarer mot økt nedsiderisiko i amerikansk økonomi

Den amerikanske sentralbanken understreker at tålmodighet er en nøkkelfaktor i pengepolitikken fremover.

DUE: Sentralbanksjef Jerome Powell har tatt en duete tilnærming til rentepolitikken, ved å være foriktig med nye renteøkninger, til tross for at deler av den amerikanske økonomien går over all forventing.

Foto: Alex Wong AFP
  • Sindre Hopland
Publisert:

Det er ingenting som tyder på at den amerikanske sentralbanken ønsker å ta noen forhastede beslutninger.

I Minutes-rapporten advarer Feds rentekomité om økt nedsiderisiko for amerikansk økonomi i 2019, men spesielt for veksten i 2020.

Fed nevnte også lavere vekst i Europa og Kina som en faktor.

Det har kun vært små markedsutslag i etterkant av publiseringen av rapporten, men både Dow Jones, Nasdaq og S&P 500 synker som følge av publiseringen.

Det kommer også frem av rapporten at man tenker å stoppe med de kvantitative innstrammingene mot slutten av året.

Det såkalte Minutes fra rentemøtet i januar er et referat fra møtet som byr på detaljert innsikt i hvordan Federal Reserve anser den nåværende og fremtidige pengepolitiske situasjonen.

Tålmodighet

Ordet tålmodig brukes 13 ganger om pengepolitikken til sentralbanken.

«Medlemmene pekte på en rekke hensyn som støtter en tålmodig tilnærming til pengepolitikken på dette tidspunktet, som vi mener er hensiktsmessig for å håndtere ulike risikoer og ukjente elementer i tiden fremover», står det i rapporten.

Les på E24+

Fire grunner til at det kan gå galt i 2019

Blant temaene medlemmene diskuterte som mulige risikoelementer var deres egne rentehevinger, handelskrigen og lavere inflasjon en antatt.

Det var på forhånd knyttet stor spenning til om sentralbanksjef Jerome Powell har støtte i rentekomiteen for hans uttalelse ved forrige pressekonferanse om at neste renteendring like gjerne kan by på senking - som heving. Det viser seg å stemme.

Rentekomiteen er enige om at et rentenivå på mellom 2,25 og 2,50 prosent ikke utgjør noen risiko for økonomien, men skriver at man vil revurdere tålmodigheten om veksten i økonomien ser ut til å øke.

– Kjøper seg tid

Flere av medlemmene i komiteen uttalte på møte at en renteheving kun er nødvendig om inflasjonen kommer godt over målet på to prosent.

Les også

Fed-sjefens forvandlinger fra hauk til due: – Andre gangen han snur 180 grader

Det stemmer godt med at nestsjefen i komiteen, John Williams, tirsdag gikk ut og sa at han ikke ser behovet for å øke renten mer, med mindre utsiktene for vekst og inflasjon endres.

Sjefanalytiker i Bankrate.com, Greg Mcbride, sier til CNBC at mener ordet tålmodig brukes av Fed for å kjøpe seg tid.

– Sentralbanken sier de er tålmodige for å kunne bruke lenger tid på å vurdere hvor stor risikoen i økonomien er, før man bestemmer seg for neste steg.

Mcbride mener likevel at rapporten viser at medlemmene ikke ser noen grunn til å vente med flere rentehevinger om økonomien skulle fortsette å være sterk fremover.

Selv om sentralbanken sier de er tålmodige, kommer det ikke frem av rapporten hvor lenge Fed ønsker å vente med og eventuelt heve renten som er ventet opp én eller to ganger i løpet av 2019.

Les også

Vekstbrems truer sentralbankenes planer: – Mulig ESB ikke rekker å heve

Les også

Tror tiden med ultralave renter går mot slutten: Ser 31 rentehevinger

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)

Flere artikler

  1. – Markedet kan få seg en «haukete overraskelse»

  2. Fed signaliserer uendret rente til 2021: – Et godt tegn

  3. Bank of England kutter i fremtidige vekstanslag

  4. Annonsørinnhold

  5. – U-svingen synes komplett

  6. Fed holder renten uendret – vil følge nøye med på utviklingen