Børsene i Asia

Kraftig børsfall i Asia – aksjeras i Tokyo og Sydney

Uroen i aksjemarkedet har på ingen måte tatt tidlig helg. Fredag morgen har det stort sett vært kraftige fall på de asiatiske børsene. I Sydney og Tokyo tok man helg med et aldri så lite børsras.

JEON HEON-KYUN / EPA
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Det skjer etter at børsene på Wall Street hadde en svært tung torsdag kveld, med nedgang på over tre prosent for alle indeksene.

Utviklingen på verdens markeder er knyttet tett opp til uroen rundt spredningen av det nye coronaviruset. De siste dagene har det vært betydelig flere nye smittetilfeller i land utenfor Kina, enn i landet. Dette fører med seg større frykt for at global økonomi skal bli hardere rammet enn man tidligere har sett for seg.

– Hvis du tenker på hva markedsvolatilitet betyr, så er det mange mennesker som handler samtidig. Når du har en oppgang på 4,5 prosent den ene dagen, og ned 2 prosent den andre dagen, hva betyr det?, kommenterte Kathryn Kaminsk ved AlphaSimlex overfor Bloomberg, og la til:

– Det betyr at vi ikke vet hva som skjer.

Slik er utviklingen på asiatiske børser når enkelte markeder er stengt ved 07.30-tiden:

 • Nikkei 225 i Tokyo falt 2,72 prosent
 • Hang Seng i Hongkong faller 2,34 prosent
 • Kospi i Seoul faller 2,20 prosent
 • Shanghai Composite er ned 1,15 prosent
 • Singapore-børsen faller 1,55 prosent
 • ASX 200 i Sydney falt 2,81 prosent
Les også

Helrød dag på Wall Street

Oljeprisfall

For oljeprisen fortsetter også nedgangen fra dagen før. Et fat Nordsjøolje koster nå 49,46 dollar fatet en nedgang på 1,24 prosent fra midnatt.

Torsdag ble det klart at Opec vil anbefale at produksjonskuttet på ytterligere 1,5 millioner fat per dag skal vare til utgangen av 2020, istedetfor utgangen av andre kvartal, opplyste Opec i en pressemelding torsdag kveld.

Fredag skal Opec, med Saudi-Arabia i spissen, møte Russland, hvor en avtale eventuelt blir spikret.

Analysebyrået Rystad Energy tror ikke et slik kutt vil være nok. De har regnet ut tre sannsynlige utfall av møtet og ingen av dem er i nærheten av nok til å balansere markedet, fremheves det.

– Selv om Opec+ allerede kutter enormt mye mer enn de ble enige om i desember i fjor, så er det ikke nok til å motvirke ødeleggelsen i etterspørselen på grunn av coronaviruset, skriver Rystads sjef for oljemarkedet, Bjørnar Tonhaugen, i en oppdatering.

Han mener minimum to millioner fat per dag må bort fra balansen i andre kvartal for å se en stabilisering av oljeprisen, dersom Libyas oljeproduksjon på 1,1 millioner fat per dag kommer tilbake.

Les også

Rystad: Nye Opec-kutt ikke nok til å løfte oljeprisen

Virusutbruddet

Nær 100.000 mennesker verden over har til nå blitt bekreftet smittet av det mye omtalte coronaviruset. Av dem er mer enn 3.300 mennesker bekreftet døde av sykdommen Covid-19, som er navnet på sykdommen man kan utvikle dersom man får viruset.

Per torsdag kveld var 90 av de smittede i Norge. Hittil har ingen dødd av sykdommen her i landet, og de fleste smittetilfellene har kommet til landet via det kraftige utbruddet i Nord-Italia.

Les også

Foreløpig ingen hjelp til norsk turistnæring

Les også

Equinor-sjefen om coronaviruset: - Markedet er volatilt nå

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Singapore-børsen
 3. Tokyo-børsen
 4. Aksjelive
 5. Hongkong-børsen
 6. Seoul-børsen
 7. Shanghai-børsen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Markant nedgang i Asia: Børsstup i Taiwan

 2. Dempet på Asia-børser etter heftig uke

 3. Tung start på uken i markedene: – Historisk oljepriskollaps

 4. Annonsørinnhold

 5. Asia-børsene falt kraftig etter Trumps innreiseforbud

 6. Tokyo-børsen stiger markant etter WHO-utspill