Ferd selger Scatec Solar-aksjene til Equinor

Johan H. Andresens Ferd har nå sikret milliardgevinst i Scatec Solar etter å ha solgt nesten alle sine resterende aksjer til Equinor. – Vært en svært god investering, sier konsernsjef Morten Borge.

MILLIARDGLIS: Ferd traff svært godt med investeringen sin på rundt en halv milliard kroner i Scatec Solar. På bildet er eier Johan H. Andresen.
Publisert:

Torsdag kveld ble det kjent at Equinor fortsetter å laste opp i solenergiselskapet Scatec Solar med et kjøp av 6,5 millioner aksjer for 754 millioner kroner.

Selgeren av aksjene er Johan H. Andresen og familiens Ferd, som betyr at det mer eller mindre selger alle aksjene etter en eventyrlig reise som storeier i Scatec Solar, der sol-aksjen har klatret over 200 prosent.

– Vi er stolte over å ha vært en stor eier og støttet Scatec Solar gjennom en periode med kraftig vekst og industriell utvikling. Det har vært en svært god investering i et imponerende selskap med en gjennomprofesjonell ledelse. Etter en fin reise har vi valgt å realisere gevinsten i denne investeringen, uttaler Ferds konsernsjef Morten Borge overfor E24.

Ferd kjøpte seg inn i Scatec Solar i 2015 da kursen lå på i overkant 20 kroner, og har en kostpris på rundt 30–40 kroner.

Det tilsvarer en investering i selskapet på rundt 500 millioner kroner, ifølge E24s beregninger.

Gjennom tidligere nedsalg i høst og torsdagens storsalg har Ferd solgt Scatec Solar-aksjer for 1,5 milliarder kroner, som betyr at de har sikret en milliard kroner i gevinst på rundt fem år.

Konsernsjef Morten Borge i Ferd.

Solgte nær toppnivået

Ferds aksjesalg torsdag ble også gjort til en premie sammenlignet med markedsprisen. Aksjene ble solgt for 116 kroner, mens sluttkursen på Oslo Børs var 110,5 kroner, eller en premie på fem prosent. Tidligere i desember lå kursen på under 100 kroner.

Scatec Solar-kursens høyeste nivå er på 121 kroner fra i høst, og mye av årets oppgang skyldes en «grønn bølge» på Oslo Børs, der også selskaper som pantesystemselskapet Tomra og havvind-selskapet Bonheur har skutt i været.

Ferds verdijusterte egenkapital er på 33 milliarder kroner, og milliardgevinsten styrker pengebingen.

– Hva skal dere bruke pengene på?

– Vi har flere spennende, potensielle selskaper på og utenfor børs og eiendommer i kikkerten, og håper å kunne lande noen, svarer Borge.

Ferd sitter fortsatt igjen med 724.746 Scatec Solar-aksjer for 80 millioner kroner.

Kristian Eikre i Ferd Capital utelukker ikke flere «grønne» investeringer.

– Ferd har fortsatt et fundamentalt positivt syn på solenergi og andre fornybare energikilder. Vi ser aktivt etter nye investeringsmuligheter i dette segmentet. Vårt salg av aksjene i Scatec Solar kommer etter en periode med positiv utvikling i selskapet og solide finansielle resultater, som har gitt en god avkastning til selskapets aksjonærer, sier han

Tar et stort fornybar-jafs

Equinor eier nå 19 millioner Scatec Solar-aksjer som gjør olje- og gassgiganten til andre største eier med 15,2 prosent av de utestående aksjene.

– Gjennom dette kjøpet av ytterligere aksjer i Scatec Solar, styrker vi Equinors posisjon i den raskt voksende solenergisektoren, sier konserndirektør Pål Eitrheim for nye energiløsninger i Equinor i en melding.

Equinor har mål om at 15 til 20 prosent av alle investeringene skal gå til fornybar energi i 2030.

Analytikere E24 har snakket med tidligere, har påpekt at Scatec Solar passer godt med strategien til Equinor-sjef Eldar Sætre.

– Vi tror at de har lyst på hele selskapet, men at de må gjøre det trinnvis. Det viktige, hvis de tar det skrittet, er at de får med seg nøkkelansatte over, siden Equinor ikke sitter på samme kompetanse, sier analytiker Anders Holte i Kepler Cheuvreux til E24 i fjor.

Publisert: