John Fredriksen går av som Seadrill-styreleder

Milliardæren forlater styret i riggselskapet som ligger skadeskutt på børs.

John Fredriksen er den 186. rikeste i verden med en formue på 8,61 milliarder dollar (78,7 milliarder kroner), ifølge Bloombergs milliardærindeks.

INTS KALNINS / X02120
 • Anders Nybakken Kvale
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

John Fredriksen (75) går av som styreleder i riggselskapet Seadrill, og Glen Ole Rødland tar over umiddelbart, ifølge en melding i forbindelse med selskapets fremleggelse av resultatene for årets tredje kvartal torsdag.

Investor og milliardær Fredriksen er dominerende Seadrill-eier gjennom selskapet Hemen Holding.

Han påpeker at han har vært aktivt involvert i Seadrill siden etableringen for 14 år siden.

– Selv om jeg nå har besluttet å bruke mindre tid til styreverv, vil min involvering og sterke støtte til Seadrill forbli uendret. Jeg vil fortsette å presse på for optimalisering av virksomheten, strategiske initiativer som det ferske joint venture-samarbeidet med Sonangol og GDI, og en konsolidering av sektoren, uttaler Fredriksen.

Les også

Analytiker om rigginvestorene: – De har fått skuffelse etter skuffelse, sier han.

Har tapt ni milliarder på ni måneder

Slik endte det finansielle kvartalet for riggselskapet:

 • Seadrill leverer et driftsresultat på minus 58 millioner dollar i årets tredje kvartal, eller rundt 532 millioner kroner.
 • Resultatet før skatt endte på minus 518 millioner dollar, eller 4,7 milliarder kroner. I løpet av årets ni første måneder er tapet på 1,03 milliarder dollar, eller rundt 9,4 milliarder kroner.
 • Det inkluderer en barbering av riggverdier for 302 millioner dollar, eller rundt tre milliarder kroner.
 • Selskapets justerte driftsresultat (ebitda) endte på 85 millioner dollar.
 • Driftsinntektene var 367 millioner dollar i perioden.

Ordrereserven var på rundt 1,8 milliarder dollar ved utgangen av kvartalet, som har økt med rundt 261 millioner dollar siden.

Seadrill-aksjen er siden selskapet ble refinansiert i fjor sommer, der en svær milliardgjeld ble omgjort til aksjer, ned rundt 90 prosent.

Analytikere E24 har snakket med peker på at de tror gjeldstyngede Seadrill må gjennom en ny runde med refinansiering.

Riggmarkedet sliter etter oljekrisen i 2014 som strupet oljeselskapenes investeringer. Flere analytikere spår at den virkelige snuoperasjonen lar vente på seg, selv om betalingen til riggene har steget fra bunnivået.

Jobbet med Spetalen

John Fredriksen er etablert med base i London, hvor han først flyttet i 1978.

Han vokste opp som en sønn av en sveiser på Etterstad på Oslos østkant. Da han i 1961, som 16-åring, startet hos skipsmegler Blehr og Tenvig i Oslo hadde han ingen formell studiekompetanse utover det grunnleggende.

Fredriksen er den 186. rikeste i verden med en formue på 8,61 milliarder dollar (78,7 milliarder kroner), ifølge Bloombergs milliardærindeks.

Han er med det verdens rikeste norskfødte person. Fredriksen utvandret fra Norge tilbake i 2006, og har i dag kypriotisk statsborgerskap.

Rødland er tidligere nær medarbeider av Øystein Stray Spetalen i hans Ferncliff, og er også nåværende styreleder i boligriggselskapet Prosafe og Aqualis Braemar.

– Det er en ære å slutte seg til Seadrill. Jeg ser frem til å være en del av teamet og hjelpe Seadrill til å bli det beste selskapet det kan bli, sier han i meldingen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oslo Børs
 2. Seadrill
 3. John Fredriksen
 4. Aksjelive

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Fredriksen går av som styreleder i Seadrill

 2. Fredriksens Seadrill tapte 11,5 milliarder i fjor

 3. Betalt innhold

  Seadrill tapte 11,8 milliarder i fjor

 4. Verdens 500 rikeste økte formuen med 15.500 milliarder i 2020

 5. Seadrill vil bort fra New York Stock Exchange