Norwegian betaler kun de helt nødvendige regningene

Flyselskapet snur på hver krone for å komme gjennom krisen. Likevel forventer de å brenne opptil en halv milliard i måneden fra juli.

Publisert:

Norwegian er i en dramatisk situasjon, og nesten hele selskapets flåte av fly er satt på bakken som følge av utbruddet av coronaviruset og påfølgende smitterverntiltak.

Selskapet er tvunget til å kutte kostnader drastisk. Nå betales kun de regningene som er absolutt nødvendig for at selskapet skal overleve, går det frem av presentasjonsmateriale mandag.

Myndighetene forbyr fortsatt passasjertrafikk på tvers av landegrenser. Flyselskapets operasjonelle kostnader er blitt redusert fra 2,85–3,35 milliarder kroner månedlig til 100–300 millioner kroner. Det er kostnader til selve driften, som lønn, drivstoff og teknisk vedlikehold, og ser bort fra finansielle kostnader som renter.

Rundt 7.650 er permittert

Norwegian anslår å bruke 300–500 millioner kroner i kontanter månedlig fra juli før restriksjonene for luftfarten er lettet, går det frem av presentasjonmaterialet til obligasjonseierne.

Det var torsdag den 19. mars at myndighetene foreslo en garantiordning på 6 milliarder kroner for den norske flybransjen. Til sammen 3 milliarder av disse pengene kan gå til Norwegian.

Tre milliarder kroner er ventet å være nok til å dekke selskapets kontantbehov ut 2020, men gitt de usikre tidene er det vanskelig å estimere eksakt kapitalbehov. Det kan være behov for ytterligere finansiering til situasjonen normaliseres, fremkommer det.

Norwegians kapasitet er for øyeblikket redusert med 95 prosent, og rundt 7.650 ansatte er permittert. Syv fly opererer statlige subsidierte ruter innenlands i Norge.

Les mer:

Les også

Norwegian legger frem detaljer om redningsplanen

Les også

Norwegians redningsplan: Tror ikke på normal drift før i 2022

Publisert:

Her kan du lese mer om