Lundin varsler ny storinvestering i fornybar

Oljeselskapet Lundin skal snart bytte navn, men før det legger selskapet frem årets planer. Det blir større investeringer, nye investeringer i fornybar, større utbytter, men også litt mindre penger til leting og et milliardtap i Barentshavet.

Konsernsjef Alex Schneiter i Lundin Petroleum, snart Lundin Energy. Arkivbilde.
Kvartalsrapporter
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Korreksjon: I en tidligere versjon av denne saken stod det at Lundin har skrevet ned verdien av Alta- og Gohta-lisensene. Selskapet har ikke skrevet ned verdier på Alta-lisensen, men i Gohta- og Filicudi-lisensene i samme område. Saken er oppdatert.

Etter at Lundin Petroleum den 13. januar slapp de oppdaterte reserveanslagene for selskapet er de nå klare med kvartalstall, utbyttenivå og planer for 2020.

I selskapets oppdatering til kapitalmarkedet er hovedpunktene at:

 • Investeringene økes med 30 prosent sammenlignet med fjorårets budsjett, fra 974 millioner til 1,27 milliarder dollar
 • Produksjonen er ventet å vokse fra 93.300 fat per dag i 2019 (med en prognose på mellom 90.000 og 95.000) til en produksjon på mellom 145.000 og 165.000 i 2020
 • Fra 2021 skal produksjonen ligge på 160.000 til 170.000 fat per dag, med et mål om 200.000 fat per dag på sikt
 • Driftskostnadene er ventet å falle fra 4,03 til 3,40 dollar per fat
 • Selskapets styre foreslår et utbytte på 1,80 dollar per aksje, en kraftig økning fra 1,48 dollar i fjor.

PS! Ettersom selskapet har kjøpt tilbake Equinors aksjepost og slettet de aktuelle aksjene er det færre aksjer i omløp, noe som betyr at utbyttesummen «bare» øker fra 500 til 511 millioner dollar.

Ser man litt nærmere på investeringsbudsjettet kommer det frem at letebudsjettet reduseres fra 298 til 225 millioner dollar. Samtidig skal det investeres mer i felt og installasjoner (fra 672 til 895 millioner dollar). Selskapet regner også å bruke 50 millioner dollar på riving og fjerning av eldre anlegg.

Lundin varsler samtidig at de skal investere 100 millioner dollar i fornybar energi i 2020, tilsvarende 916 millioner kroner med dagens kurs, eller åtte prosent av selskapets investeringsbudsjett.

Pengene skal brukes på investeringen i vannkraftverket Leikanger som ble annonsert i oktober, og en ny investering i vindparken Metsälamminkangas i Vaala, Finland.

Lundin opplyser at de i januar inngikk en avtale om å kjøpe hele vindparken av OX2. I 2020 og 2021 skal Lundin bruke rundt 200 millioner dollar (1,84 milliarder kroner) på kjøpet og ferdigstillelsen av vindparken, før de planlegger å selge seg ned til 50 prosent eierandel.

Les også

Lundin kvitter seg med «oljenavnet»: Slik skal selskapet bli grønt

Sikrer 60 prosent av eget strømforbruk

Byggingen av vindparken i Finland skal etter planen starte i år og de 24 vindmøllene har en ventet totalkapasitet på 140 megawatt, eller rundt 400 gigawatt per år totalt fra 2022.

Leikanger-vannkraftverket som Lundin har kjøpt seg inn i vil etter planen produsere rundt 208 gigawattimer årlig fra 2021.

Legger man til grunn at Lundin skal eie halvparten av begge vil selskapet dermed sitte på 304 gigawattimer totalt i 2022. Dette dekker drøyt 60 prosent av selskapets kraftbehov i 2023.

Selskapet har selv estimert at de vil trenge totalt 500 gigawattimer årlig for å dekke deres netto strømforbruk på plattformene på norsk sokkel. Dermed mangler de nå 196 gigawattimer for å nå null-målet.

Lundin offentliggjorde tidligere denne måneden en ny «avkarbonseringsstrategi» der selskapet har satt som mål å ha null utslipp fra sin egen drift og produksjon i 2030. I tillegg vil selskapet bytte navn til Lundin Energy.

De største utslippene, som kommer fra forbrenningen av oljen og gassen blir de samme.

Selskapet har i tillegg annonsert at Per Øyvind Seljebotn tar over som letedirektør på norsk sokkel, etter Halvor Jahre.

– 2019 har vært en av de mest transformative periodene i selskapets utvikling og endte med en rekordhøy produksjonsrate på over 150.000 fat per dag. Ved siden av dette har vi ikke bare endret hvor mye vi produserer, men også fokusert på hvordan vi produserer olje og gass på den mest bærekraftige og effektive måten, sier konsernsjef Alex Schneiter i kvartalsrapporten.

Les også

Lundins letesjef går av: – Et av målene mine var å skape et «nytt» Grieg

Tar milliardtap i Barentshavet

Det var oljeselskapet Lundin som for om lag ti år siden gjorde funnet som etter hvert har blitt til det gigantiske Johan Sverdrup-feltet. I starten av oktober i fjor kom feltet i drift og dette har gitt Lundin, operatøren Equinor og partnerne Total, Aker BP og Petoro et voldsomt løft i inntekter og produksjon.

Lundins egen virksomhet i dag dominert av leting, samt produksjonen og videreutviklingen av Edvard Grieg-feltet som de fant like før Sverdrup. I 2020 trappes tempoet i utbyggingen av satellittfeltet Solveig for alvor opp nær Grieg-plattformen.

Samtidig viser regnskapet at Lundin gjør en nedskrivning på 128,3 millioner dollar, tilsvarende 1,18 milliarder kroner. Etter skatt blir effekten 27 millioner dollar for Lundin.

Tapet kommer som følge av «visse lisenser i Barentshavet der den fremtidige økonomiske utviklingen er vurdert som usikker».

Konsernsjef Alex Schneiter opplyser til E24 at det er lisensnee med Gohta-funnet og de nærliggende Filicudi-prospektet som er skrevet ned.

– Alta-lisensen er ikke skrevet ned siden vi fortsatt ser et kommersielt potensial i Alta, sier Schneiter på telefon.

Tidligere denne måneden ble det klart at Lundin skrinlegger planene om å bygge ut Alta/Gohta som et eget nytt felt.

Det er ikke nok fat til å forsvare en slik utbygging. Selskapet mener fortsatt funnene kan bli utviklet som et satellittfelt, men da trenger man å gjøre et nytt stort funn i nærheten eller finne en løsning for å koble det opp mot Johan Castberg-feltet til Equinor.

– Vi har gjort flere konseptvurderinger for Alta. Det kan bli en satellitt til Johan Castberg, men det avhenger av kapasiteten Equinor har på anlegget der og det vil derfor ligge lenger ut i tid, sier Schneiter og fortsetter:

– Vi skal bore Bask-prospektet i år og hvis vi gjør det funn kan vi se på mulighetene for å bygge ut Bask og Alta som et selvstendig felt. Så det er flere muligheter.

Les også

Lundin om Alta-skuffelsen: – Vi går litt i letemodus

Slår analytikernes forventninger

Ifølge konsensustall fra Infront var det i forkant ventet at Lundin ville øke omsetningen sin fra 644,6 til 741 millioner dollar mot samme periode i fjor, men selskapet leverer en omsetning på 740,3 millioner dollar.

Brutto driftsresultat (EBITDA) økte fra 480,7 til 695,5 millioner dollar, over forventningen på 653 millioner.

Resultat etter skatt økte fra −98,2 til 155,3 millioner dollar, noe under forventningen på 188 millioner dollar.

Les også

Lundin Petroleum investerer 550 mill. i norsk vannkraft

Les også

Nå er pengemaskinen i Nordsjøen åpnet: – Jeg synes 900 milliarder blir litt kjipt å si, så jeg runder opp til 1.000

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Lundin Petroleum
 3. Lundin Norway
 4. Lundin
 5. Barentshavet
 6. Edvard Grieg-feltet
 7. Johan Sverdrup

Flere artikler

 1. Lundin-sjefen jakter fornybar profitt: – Vi trenger et prosjekt til

 2. Oljeselskapet Lundin jakter fortsatt etter flere fornybarinvesteringer

 3. Betalt innhold

  Lundin vil investere nesten én milliard i fornybar energi

 4. Lundin kvitter seg med «oljenavnet»: Slik skal selskapet bli grønt

 5. Lundin Energy tror de vil produsere mer olje i år: Kaller skattekritikk «helt useriøst»