Apple-aksjen falt etter resultatvarsel

Teknologiselskapet informerte markedet om at de ikke kommer til å nå målene sine etter at coronaviruset har skapt trøbbel for mobilproduksjonen og etterspørselen i Kina. Investorene sender aksjen ned med 1,87 prosent på Wall Street.

FALLER PÅ BØRS: Apple sendte ut resultatvarsel etter coronavirusets påvirkning på produksjonen i Kina, samt svakere etterspørsel i landet.

JOSH EDELSON / AFP
 • Erik Steinsbu Wasberg
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Apple falt med nærmere tre prosent fra start på Wall Street, men hentet seg siden inn. Aksjen falt med over fire prosent i førhandelen tidligere på dagen.

Selskapet meldte mandag kveld at selskapet ikke når inntjeningsmålene som ble kommunisert ut i forbindelse med kvartalsrapporten i slutten av januar.

Coronavirusets innvirkning på produksjonen og etterspørselen i Kina får skylden, men selskapet påpeker at det kun er en midlertidig effekt.

Apple ventet i anledning kvartalsrapporten for fjerde kvartal i slutten av januar inntekter på mellom 63 og 67 milliarder dollar i inneværende kvartal. Forventningene blir nå nedjustert som følge av coronaviruset, men det er fortsatt uvisst hvor mye.

Finansdirektør Luca Maestri uttalte under kvartalsrapporten i slutten av januar at intervallet var «uvanlig bredt», ifølge Financial Times, og at årsaken til det var å ta høyde for potensielle innvirkninger coronaviruset har på produksjonen.

Saktere enn planlagt

«Alle våre butikker i Kina og mange av våre samarbeidsbutikker har vært stengt. Butikker som har vært åpne har blitt drevet med reduserte åpningstider og med veldig lav trafikk fra kundene», skrev selskapet i meldingen mandag. Apple sier de vil jobbe med å gradvis gjenåpne butikkene fremover.

Produksjonen som er lokalisert utenfor Hubei-provinsen i Kina går tregere enn det ledelsen hadde sett for seg. Leveringsmanglene vil påvirke selskapets inntekter globalt, skriver selskapet i meldingen.

Dette er andre gang på 13 måneder at selskapet nedjusterer sine inntjeningsmål på grunn av bekymringer knyttet til Kina. I januar i fjor var grunnen et svakt iPhone-salg i landet.

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Seucurities følger IT-sektoren tett.

Cicilie S. Andersen

– De langsiktige utsiktene ser uendret ut

Aksjen har steget kraftig det siste året, og er opp 13,43 prosent siden nyttår.

Teknologianalytiker Henriette Trondsen i Arctic Seucurities ventet markedsreaksjoner fra start.

– Analytikerne som følger Apple kutter sannsynligvis estimatene for neste kvartal etter resultatvarselet. Det vil nok påvirke både Apple og flere underleverandører eksponert mot Apple, kommentere Trondsen.

Hun venter lavere iPhone-volum ved Apples neste kvartal.

– Men i vårt syn så ser de langsiktige utsiktene uendret ut så lenge coronaviruset ikke blir en større trussel globalt. Det er mulig at noe av det tapte salget i første halvår vil materialiseres senere når nye iPhones lanseres, sier analytikeren.

Investeringsstrateg Norihiro Fujito i Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities uttalte til Reuters tidligere i dag at det er naturlig med aksjefall tirsdag.

– Hvis Apple-aksjen ble handlet billig så ville det kanskje ikke hatt så mye å si, men når den handles til rekordhøye nivåer så vil investorer selvsagt være fristet til å selge, uttalte Fujito.

Les også

Coronaviruset rammer Apple: Når ikke inntjeningsmålene

Les også

Virusuro rammer Apple: Kan møte en stormfull markedsreaksjon

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Apple
 3. Wall Street
 4. Aksjelive

Flere artikler

 1. Virusuro rammer Apple: Kan møte en stormfull markedsreaksjon

 2. Coronaviruset rammer Apple: Når ikke inntjeningsmålene

 3. Nordic Semiconductor bykser til ny rekord: – Har mer å gå på

 4. WSJ: Apple utsetter produksjon av ny iPhone

 5. Apple maktet å vokse på tross av virusuro