Banksjefer optimistiske til norsk økonomi: – Grønt lys overalt

Til tross for hvitvaskingsskandalen som rullet over nordiske og baltiske banker, kan Nordea og Danske Bank melde om et godt første kvartal. Og fremtiden er lys, mener banksjefene.

FORNØYD: Landsjef Trond F. Mellingsæter i Danske Bank Norge kan smile fornøyd over resultatet i første kvartal. Både han og Snorre Storset som leder Nordeas norske virksomhet ser lyst på norsk økonomi.

Danske Bank/Sturlason
  • David Bach
Publisert:

Både Nordea og Danske Bank slapp denne uken sine rapporter for første kvartal, og de respektive norske banksjefene har smilt hele veien til jobb.

Boliglånsporteføljen i Nordea økte med i overkant av 50 milliarder kroner, som gjør boliglånsporteføljen 20,8 prosent større enn i mars 2018.

Danske Bank Norge er aller mest fornøyd med å ha rundet 300 milliarder kroner i utlån i det norske markedet. Fasiten endte på 307,4 milliarder kroner.

– Vi runder runder en milepæl med 300 milliarder, og vi løfter også bunnlinjen med 24 prosent. Det er vi veldig fornøyd med. I tillegg har vi en fin utvikling på bredde og provisjonsinntektene, sier landsjef Trond Mellingsæter i Danske Bank til E24.

– Det viser at vi begynner å bli en stor bank i det norske markedet, sier han.

Resultatet etter skatt ble 690 millioner kroner for bankens norske gren, opp fra 556 millioner i samme kvartal i fjor.

Optimist

Han forteller om fire ganger markedsveksten for Danske Bank, og sier det i stor grad skyldes at de i fjor sikret seg Teknas medlemmer fra og med januar, og Akademikerne signerte ny avtale.

– Det har vært god pågang der, men også i bedriftsmarkedet. Det skyldes at det har blitt en god og positiv buzz rundt Danske Bank dette kvartalet, sier Mellingsæter.

Han er optimistisk også for tiden fremover.

– Vi er en sjelden rase som kalles optimistiske bankfolk. Vi tror det ser bra ut på mellomlang sikt i Norge, med den oljeprisen og kostnadsnivået i oljesektoren som man har klart å etablere. Investeringene øker, som bidrar til fastlandsøkonomien.

– Vi ser at boligmarkedet har stabilisert seg igjen, og tilbudssiden kommer tilbake, så vi er ikke bekymret der.

Les også

Nordea frykter bøter etter hvitvaskingssakene: Setter av 920 millioner

Hvitvaskingen preger

Usikkerhetsfaktorene ligger fortsatt utenfor Norge, mener banksjefen.

– Det ser ut som handelskrigen vil lande på en god måte, men det som skjer rundt brexit er fortsatt uavklart. Det er der vi må følge mest med, sier han.

Fra sentralt hold oppsummerte Danske Bank hvitvaskingssaken i Estland i kvartalsrapporten tirsdag.

Etterforskningen pågår fortsatt, og det er vanskelig å si når den er fullført.

Kostnadene knyttet til den store hvitvaskingssaken i Baltikum fortsetter å tynge resultatet.

I rapporten beskriver de at det 3. mars ble åpnet en sak mot Danske Bank, der man ønsker å få godkjent et gruppesøksmål fra tidligere og nåværende aksjonærer som vil ha erstatning for tap knyttet til hvitvaskingssaken i Baltikum.

Samtidig var det per 14. mars registrert 169 forskjellige søksmål knyttet til aksjonærers krav til erstatning knyttet til hvitvaskinssaken. Størrelsen på kravene er per dags dato 3,5 milliarder danske kroner.

– Det har jo vært en sak som også har vært i mediene i Norge, men vi tror at vi har en organisering i Norge som har vært proaktiv og transparente overfor kundene. Det har de også vært i Danmark og Sverige, men kanskje det ble en strategi i Norge tidligere. Ja, det har vært en alvorlig sak, men tallene våre i første kvartal viser at vi håndterer det, og at kundene velger Danske Bank i stort monn, sier Mellingsæter om saken.

Les også

Sjeføkonom venter 5.000 nye jobber i Rogaland i år

– Godt forberedt i Norge

Også Nordea har fått merke hvitvaskingsproblemene på bankkontoen, ifølge kvartalsrapporten tirsdag.

Banken risikerer å bli bøtelagt i Danmark for mangelfulle rutiner når det gjelder hvitvasking, og satte av 920 millioner kroner knyttet til hvitvaskingssaker.

Administrerende direktør Snorre Storset i Nordea Bank Norge sier avsetningen er gjort for å være forberedt.

– Det handler jo om Danmark, og vi har tidligere vært ute og sagt at vi forventer bot i Danmark fordi vi ikke gjorde nok. Da har vi valgt å gjøre denne avsetningen for å være ansvarlige og forberedt, sier Storset til E24.

– Men vi har gjort enorme investeringer på dette området de siste tre årene. Vi tar vårt ansvar veldig alvorlig når det gjelder hvitvasking og økonomisk kriminalitet, sier Storset.

Også han tror at norske banker generelt var tidlig ute med å ta problemet på alvor.

– Går du ti år tilbake i tid, så ser vi at vi kjøpte systemer for å jobbe med hvitvasking allerede da vi var Kreditkassen. Vi var tidlig ute med å ta det på alvor, sier han.

Les også

Gunstig vær og sterke finansmarkeder bidro til kraftig resultathopp for Gjensidige

– Grønt lys

Storset er i likhet med sin kollega i Danske Bank positiv til norsk økonomi fremover.

– Vi ser jo at det er positiv stemning nå. Det er høyt aktivitetsnivå på bedriftene, med god pipeline. Det er moderat prisutvikling på boligmarkedet, og vi ser at det er stor interesse for finansieringsbevis fortsatt, så det er høy aktivitet på boligmarkedet.

Nordeas økonomer mener at denne positive utviklingen i norsk økonomi kommer til å fortsette.

– Vi sa i fjor høst at dette kommer til å bli et gullår, og det tror vi fortsatt. Det eneste området vi ser at det er litt tøft er innenfor offshore, der er det fortsatt overkapasitet. Men ellers ser vi at det er grønt lys overalt, sier Storset.

Her kan du lese mer om

  1. Nordea
  2. Danske Bank

Flere artikler

  1. Nordea flyter på norsk økonomi – tror 2019 blir gullår

  2. Bredt europeisk bankfall senket DNB-aksjen

  3. Nordea flyter på norsk økonomi – tror 2019 blir gullår

  4. Annonsørinnhold

  5. Nordea Norge skjermes for de verste jobbkuttene: – Vil trolig ramme oss mindre

  6. Danske Bank Norge tar markedsandeler i tøff konkurranse