Pimco om norsk økonomi og rentehevinger: – Litt av en ensom ulv

Norge en litt av en ensom ulv med solid vekst og planer om flere rentehevinger. Men renten vil bare bli hevet to eller tre ganger i denne runden, tror porteføljeforvalter Peder Beck-Friis i kjempefondet Pimco.

ENSOM ULV: Norge er litt av en ensom ulv som opplever god vekst og hever rentene, ifølge porteføljeforvalter Peder Beck-Friis i rentefondet Pimco

Foto: Pimco
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

– Norsk økonomi gjør det veldig bra. Alle dataene som kommer fra landet er bra. Norge er litt av en ensom ulv blant industrilandene, sier Peder Beck-Friis til E24.

Porteføljeforvalteren i Pimco med bakgrunn fra Goldman Sachs holder til i London, og følger særlig med på utviklingen i Europa og Norden.

– Veksten i brutto nasjonalprodukt bremser, vi ser dette ikke bare i Europa men Kina og USA også, men i Norge fortsetter dataene å overraske på oppsiden, sier han.

– Norges sentralbank er den eneste i industrilandene som er veldig haukaktig (se faktaboks) og som markedet tror vil heve rentene, sier han.

I mars hevet sentralbanksjef Øystein Olsen og resten av hovedstyret i banken renten for andre gang på et halvt år, etter flere år med rekordlav rente på 0,5 prosent. Styringsrenten ligger nå på én prosent.

Les mer: DNB Markets spår høyere vekst, og sterkere krone

Vil heve tre ganger

Beck-Friis peker på at Norges Bank har antydet at den vil heve en gang til i andre halvdel av 2019, og to ganger til neste år.

– Markedet priser inn litt lavere renter enn dette, men venter fortsatt en renteheving i år og neste år. Jeg tror det er rimelig, for mange ting må balanseres. På den ene siden gjør innenlandsk økonomi det bra, men på den andre siden svekkes global vekst og handel, sier Beck-Friis.

Pimco-forvalterens syn rimer også med det analytikere her hjemme sier. Nordea Markets pekte nylig på at «Norge er annerledeslandet igjen, og rentene er på vei opp på tross av svakere vekst ute», i et notat.

Nordea Markets venter at Norge ikke vil kunne heve så mye før kronen etter hvert begynner å styrke seg, og tror styrkingen kan tilta i 2020. De siste årene har kronen ligget på svært svake nivåer mot andre valutaer. En euro er for tiden verdt 9,50 kroner, fra 7,50 kroner i 2013, før oljeprisfallet.

Trolig må Norges Bank bringe renten mer opp slik at det norske rentenivået fremstår som mer "spesielt" i en internasjonal sammenheng før vi ser en mer markant kronestyrking. Dit vil vi etter alt å dømme komme neste år, skrev Nordea Markets i notatet.

Les mer: Handelsbanken: Norges Bank må avlyse rentehevinger etter 2019

Les også

Handelsbanken: Norges Bank må avlyse rentehevinger etter 2019

– Kronen er veldig billig

Også Pimco-porteføljeforvalter Peder Beck-Friis tror at den norske kronen etter hvert vil måtte merke effekten av at Den europeiske sentralbanken (ESB) holder sin rente på ultralave nivåer, og at svakere handel globalt etter hvert vil kunne ramme Norge.

– Hvorfor er den oljeeksponerte norske kronen fortsatt så svak, tross høyere oljepriser?

– Det er et godt spørsmål. Selv om du spør økonomene i Norges Bank vil de si at kronen er veldig billig nå, og de kan ikke egentlig gi noen forklaring, sier Beck-Friis.

Han peker på at høyere oljepris isolert sett er bra for kronen, men svakere vekst i Europa og verden legger press på kronen, siden Norge er en liten og åpen økonomi som er svært eksponert mot global vekst.

– Du har to effekter som virker mot hverandre, sier han.

Les også

Norges Bank varsler to rentehopp til i år – overbeviser ikke markedet

Han legger til at oljeprisen fortsatt er lavere enn den var i årene frem til 2014, da den lenge lå på over 100 dollar fatet. De siste årene har prisen svinget mellom 27 dollar fatet på det laveste og opp i 86 dollar fatet på det høyeste, og ved påsketider 2019 ligger den rundt 70 dollar fatet.

Les mer: Vekstbrems truer sentralbankenes planer: Ikke sikkert ESB rekker å heve

Kan heve to-tre ganger

– Hvor lenge kan Norge fortsette å heve rentene, når andre sentralbanker har satt på pause?

– Ikke så lenge. Jeg tror det er rimelig å anta at Norges Bank kan dytte inn to eller tre hevinger til foran andre sentralbanker. Men det avhenger selvsagt av hva som skjer i resten av verden, sier Beck-Friis.

Skulle global økonomisk aktivitet stige mye, vil Norges Bank kunne heve renten enda mer, men det er rimelig å anta at sentralbanksjef Øystein Olsen kan heve to eller tre ganger før slutten av 2020, ifølge Pimco-forvalteren.

– Det er det markedet priser inn også, sier han.

Les også

Norges Bank hever renten som ventet

Spår vekstbrems i Europa

For Europas del venter Pimco en brems i år, særlig på grunn av svakere handel og global etterspørsel etter regionens varer og tjenester. Innad i Europa ser ikke økonomien så ille ut, mener Beck-Friis.

– Vi venter at Europa skal bremse ned mot trendvekst i år. Vi tror veksten vil bli på rundt én prosent i 2019, sier han.

Han mener at den tydelige nedbremsingen i 2018 i stor grad var drevet av svakere handel og ekstern etterspørsel, ikke bare fra Kina men fra hele verden.

– Samtidig holder forholdene i eurosonen seg ganske bra, arbeidsmarkedet gjør det også greit. Så du har to motvirkende effekter der økonomien internt gjør det bra og den eksterne svekkes, og det leder til våre anslag om trendvekst på rundt én prosent i eurosonen, sier han.

– Det er litt under konsensus og det ESB venter, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Rente
  2. Norges Bank

Flere artikler

  1. Finansgigant spår flere år med lave renter i Norge

  2. Spår bare én renteheving til

  3. Spår juni-rentekutt fra USAs sentralbank

  4. Norges Bank varsler renteøkning i juni

  5. Pimco spår oppgang for populister i EU-valg: – Ikke en «game changer»