Anonymt varsel trekkes inn i Bitcoins Norge-saken

Advokatkontoret bak gruppesøksmålet mot Bitcoins Norge har mottatt et anonymt varsel. Konvolutten inneholder en bitcoinoverføring på 45,8 millioner kroner, og en epost hvor det skrives at Bitcoins Norge ble forsøkt solgt.

Ole-André Torjussen er daglig leder i kryptobørsen Bitcoins Norge, som ifølge egne nettsider har hatt mer enn 25.000 nordmenn som kunder.
Publisert: Publisert:

E24 har fått innsyn i en informasjonsmail fra Advokatfirmaet Berngaard, som er sendt ut til alle de 126 kundene som har meldt seg på gruppesøksmålet mot Bitcoins Norge.

I mailen fremkommer det at advokatkontoret i oktober mottok et anonymt varsel, i form av en konvolutt med tre vedlegg.

Informasjonen om varslet har, ifølge e-posten, blitt klausulert av Økokrim inntil slutten av forrige uke.

Ukjent kilde

Grunnen til at varslet blir delt med klientene nå, er at advokatkontoret mener innholdet har relevans for det nye forlikstilbudet som nylig ble sendt ut.

Konvolutten inneholdt, etter det E24 kjenner til, et skjermbilde av en sak fra Dagens Næringsliv der Torjussen bekrefter at det hele ikke dreier seg om en såkalt «exit scam», en kopi av en overføring på 460 bitcoin med en beregnet verdi på 45,8 millioner kroner og en e-post der daglig leder Ole André Torjussen er oppført som avsender – og hvor det står at han ønsket å selge Bitcoins Norge før saken sprakk.

Det er ukjent hvem som har sendt brevet, og hvorvidt opplysningene stemmer.

E24 har lagt frem alle opplysningene fra denne saken til advokat Kim Andre Svenheim i advokatselskapet Hammervold Pind, som representerer daglig leder Ole-André Torjussen i Bitcoins Norge.

Svenheim skriver i en e-post at det ikke er ønskelig å gi noen kommentarer til det som er presentert.

Les på E24+

Verdens mest brukte kryptovaluta er ikke bitcoin

Senioradvokat Erling Løken Andersen, som representerer de 126 saksøkerne i gruppesøksmålet, bekrefter det anonymet varselet overfor E24.

– Dette er en del av en pågående prosess, og jeg kan ikke kommentere dette nærmere, sier Løken Andersen.

Advokatkontoret understreker i e-posten som er sendt til kundene, at det nå er opp til Økokrim som håndterer det strafferettslige i saken, å eventuelt undersøke nærmere.

Økokrim bekrefter til E24 at de har sett på det anonymet varselet.

– Det var en del av anmeldelsen, som vi har mottatt og behandlet. Av hensyn til den pågående etterforskningen kan vi ikke kommentere saken ytterligere på nåværende tidspunkt, sier politiadvokat Daniel Sollie i Økokrim.

Les på E24+

Bloomberg: Kryptofenomen sender valuta til himmels

BITCOINS NORGE-SAKEN: Senioradvokat Erling Løken Andersen og advokat Mari Benkow i Berngaard har levert politianmeldelse mot Bitcoins Norge på vegne av tidligere kunder.

Hyret kryptovaluta-ekspert

Bitcoinoverføringen som er vedlagt i varslet, inneholder koden til den såkalte lommeboken den er sendt fra. Vedlegget viser en transaksjon på 450 bitcoin, med en beregnet verdi på 45,8 millioner kroner, sendt 1. juli i år.

Advokatkontoret har hyret en norsk kryptovalutaekspert til å se nærmere på transaksjonen.

Undersøkelsen viser at transaksjonen trolig er gjort av en bitcoinbørs eller en oppbevaringstjeneste for kryptovaluta, samt at mottageren er en lommebok, som eies av en bruker, på bitcoinbørsen Bitstamp, som holder til i Luxembourg.

«Det er ikke mulig å fastslå om Bitcoins Norge er mottageren, men det kan heller ikke utelukkes», skriver advokatkontoret i e-posten.

Overføringen skjedde, ifølge data kryptovalutaeksperten har funnet, kun en drøy halvtime før Bitcoins Norge sendte ut en melding til selskapets kunder om at selskapet vil måtte selge unna kundenes kryptovaluta.

E-posten

Det er også en e-post i det anonymet varselet, som er datert 28. juni, der daglig leder Ole André Torjussen er oppført som avsender.

Det er ikke kjent om dette er en ekte e-post eller om innholdet medfører riktighet.

To kontakter i leverandøren Alphapoint er angitt som mottager av e-posten. Begge har sentrale stillinger i det amerikanske selskapet.

I e-posten står det at Torjussen trolig ønsker å avslutte driften av Bitcoins Norge, samt at han ønsker å selge plattformen for en pris på 32,9 millioner kroner.

Alphapoint er den amerikanske leverandøren Bitcoins Norge brukte. I sin sjokkbeskjed av 2. juli, hvor Torjusen meddelte at kundenes oppsparte bitcoins kunne bli tvangssolgt, ble det pekt på et hackerangrep mot Alphapoint som den utløsende årssaken.

I en tidligere sendte-post til E24 har amerikanerne bekreftet at de har blitt utsatt for angrep.

De ønsket ikke å si noe da om hverken Bitcoins Norge eller norske kunder har blitt rammet, men skrev at de hadde forsikret og at hverken maskinvare eller teknologi hadde blitt kompromittert.

Senere meddelte Alphapoint at de kom til å betale ut erstatning til Bitcoins Norge.

Etterforsker saken

Daglig leder og eier Ole-André Torjussen har tidligere uttalt at saken ikke er et tilfelle av såkalt «exit scam», men derimot et resultat av et hackerangrep.

De tidligere kundene til Bitcoins Norge skal, etter det E24 kjenner til, ha fått utbetalt et beløp.

Tidligere i oktober startet Økokrim en etterforskning av Bitcoins Norge, etter at 126 tidligere kunder av kryptobørsen leverte en politianmeldelse for blant annet grovt underslag og brudd på regnskapsloven.

Det har tidligere blitt innvilget arrest på bankinnskudd tilknyttet Bitcoins Norge. Økokrim har tidligere uttalt til E24 at de har tatt beslag i verdier, IT-utstyr og dokumenter på flere steder i Stavanger, der Bitcoins Norge og daglig leder Ole-André Torjussen holder til.

Målet med gruppesøksmålet er å få tilbake hele differansen av verdien mellom 1. mai og da nyheten ble kjent 30. juni. I den samme perioden steg bitcoinprisen kraftig, og mer enn doblet seg mellom de to datoene.

Les flere saker om Bitcoins Norge:

Les også

Bitcoins Norge-saksøkerne har fått forlikstilbud på åtte millioner

Les også

Økokrim åpner etterforskning mot Bitcoins Norge – en person er siktet for grovt underslag

Les også

Verdier for 12,5 millioner kroner blir satt i arrest i Bitcoins Norge

Les også

Bitcoins Norge siktet mot børsnotering i 2019

Les også

Millionunderskudd for Bitcoins Norge i fjor

Publisert: