– Vi ser på muligheter hver dag

Oljeselskapet Okea kan øke produksjonen med over 50 prosent på egen kjøl, mener toppsjef Erik Haugane, som også jakter kjøpsmuligheter på en norsk sokkel i stor endring.

LØNNSOM: Okea-sjef Erik Haugane la fram tall som viste en kontantstrøm på 722 millioner kroner i tredje kvartal. Her ved en tidligere anledning.

Stian Lysberg Solum
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

De siste årene har store oljeselskaper solgt seg ned på norsk sokkel og nye, mindre aktører har vokst frem.

Okea-sjef Erik Haugane tror det vil komme flere kjøp og salg, og at utviklingen med store aktører som selger seg ned vil fortsette. Selv følger Okea nøye med etter nye muligheter, ifølge Haugane.

– Vi ser på muligheter hver dag. Vi har tre-fire ansatte som bare gjør det, sier Okea-sjefen til E24, etter at han har presentert rapporten for tredje kvartal.

– Vi ser etter ting som passer inn i vår forretningsmodell. Det kan være leteselskaper som har gjort funn, selskap som har funn i porteføljen som har en verdi for oss.

Les på E24+ (for abonnenter)

Dette er de «nye» oljejegerne på norsk sokkel

Snapper opp eiendeler

Selskapet Haugane leder er blant de nye aktørene som har gjort sitt inntog på norsk sokkel etter at flere store oljeselskaper har solgt seg ned.

Senest i september ble det gjort en stor transaksjon da Vår Energi kjøpte Exxon Mobils eiendeler på norsk sokkel for 41 milliarder kroner.

Okea ble en betydelig aktør på norsk sokkel da selskapet i fjor høst overtok operatørskapet på Draugenfeltet og en eierandel i Gjøa-feltet fra Shell i en avtale verdt 4,5 milliarder kroner.

– Du får mer spesialiserte eller dedikerte selskaper. Selskap som Exxon og andre, som gjør alt, av dem tror jeg bare det er Equinor som kommer til å være på norsk sokkel i overskuelig fremtid, sier Okea-sjefen.

Les også

Borten Moe blir plattformsjef på Draugen

Les på E24+ (for abonnenter)

Ekspertenes dom: Disse børsselskapene kan bli kjøpt opp

Tror på 50 prosent vekst

Rapporten for tredje kvartal viste en produksjon på noe over 18.000 fat per dag, ned fra rundt 20.000 fat om dagen i andre kvartal, men selskapet har planer om vekst.

Ved hjelp av blant annet nye prosjekter og leting etter olje og gass i nærheten av eksisterende infrastruktur satser Okea på at produksjonen skal øke de neste årene.

Haugane tror selskapet på egen kjøl kan løfte dette tallet til 30.000 fat per dag, en oppgang på over 50 prosent.

– Organisk, i forhold til det å søke i TFO-runder og det vi har per i dag, så tror jeg vi kan si at ambisjonen er å løfte produksjonen til kanskje 30.000 fat. Utover det må vi se også på ikke-organiske muligheter. M&A-muligheter (sammenslåinger og oppkjøp, journ.anm.) kan endre det bildet.

– Vi har ambisjoner om å klatre oppover, sier han.

– Jakter funn

I dag har selskapet det meste av sin produksjon fra feltene Draugen og Gjøa, i tillegg til en liten eierandel i Ivar Aasen-feltet.

Okea er med som partner i den nye utbyggingen av Yme-feltet, der planen er oppstart av produksjon i andre kvartal neste år. Selskapet jobber blant annet også med å utvikle Grevling-prosjektet der planlagt oppstart er i 2023.

– Vi har laget prognoser på tilleggsproduksjon i og rundt Draugen, og har håp om at Grevling skal kunne la seg realisere, og komme inn. Så jakter vi andre funn som vi ser om det kan finnes utbyggingsløsninger for, sier Haugane.

Selskapet er ifølge Haugane opptatt av at funn skal kunne settes raskt i produksjon. Strategien er å satse på felt med reserver på under 100 millioner fat, altså betydelig mindre enn de største feltene på norsk sokkel.

Her kan du lese mer om

 1. Okea
 2. Erik Haugane
 3. Norsk sokkel
 4. Resultatrushet

Flere artikler

 1. Okea skal importere gass tilbake til plattformen

 2. Neptune Energy kjøper opp Edison for opptil 2,5 mrd.

 3. Oljeselskapet Okea setter bremsene på

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Denne oljedirektøren er lærling på egen plattform

 6. Resultatoppgang for Okea