Generalstreik rammer Hongkong – børsen faller kraftig

Samtidig opplever flere land tunge børsfall som følge av handelskrigen, og kinesiske yuan svekker seg til finanskrisenivåer.

Foto: Kim Kyung-hoon Reuters
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Det er store utfordringer både i fly- og kollektivtrafikken i Hongkong mandag. Problemene kommer etter at demokratiforkjempere forsøker å skape en generalstreik.

Over de siste månedene har det med jevne mellomrom vært store demonstrasjoner i Hongkong. Demonstrasjonene startet i forbindelse med lovforslaget som åpnet for å utlevere borgere til rettsforfølgelse i Fastlands-Kina. Dette forslaget ble senere lagt på is.

Demonstrasjonene har senere utviklet seg til protester mot det sittende Hongkong-styret generelt og mot kinesiske myndigheter, ifølge NTB.

Hongkongs leder Carrie Lam uttalte på en pressekonferanse i natt at byen er på randen av en «svært farlig situasjon». Samtidig sa hun at administrasjonen vil være resolutt i arbeidet med å opprettholde lov og orden.

Hang Seng-indeksen i Hongkong er mandag morgen ned 3,06 prosent. Samtidig faller den brede MCSI Hongkong-indeksen for niende dag på rad. Dersom det blir fasit ved børsdagens slutt vil det være den lengste tapsrekken siden mars 1997, ifølge Bloomberg.

Les på E24+

Investorenes dom: Dette er de mest overprisede aksjene på Oslo Børs

Fall i hele regionen

Det er dog ikke bare Hongkong som har en tung børsmandag. Frykten for konsekvensene av handelskrigen preger børsene, skriver CNBC.

 • Nikkei 225 i Tokyo faller 2,35 prosent
 • Kospi i Seoul faller 2,16 prosent
 • Shanghai Composite faller 0,53 prosent
 • Singapore-børsen faller 1,70 prosent
 • ASX 200 i Sydney faller 1,28 prosent

Fallet på Kospi-indeksen fører til at indeksen på morgenkvisten ligger på sitt laveste nivå siden desember 2016.

Utviklingen kommer samtidig som den kinesiske valutaen yuan i løpet av natten har svekket seg til svakeste mot dollar siden finanskrisen. For første gang siden 2008 koster én dollar nå over syv yuan.

Banktopp ferdig etter 18 måneder

Storbanken HSBC er også i søkelyset tidlig mandag morgen etter meldingen om at toppsjef John Flint forlater sin stilling etter bare 18 måneder. Styret i banken opplyser at HSBC trenger en endring. Aksjen faller 1,21 prosent i Hongkong.

Flint fikk jobben tilbake i februar 2018. I løpet av sitt lederskap har han blant annet lagt frem planer om å investere 15–17 milliarder dollar over tre år områder som eksempelvis teknologi og Kina, skriver CNBC.

– I et globalt marked der forholdene blir stadig mer komplekse og utfordrende, mener styre det er nødvendig med et bytte for å møte de utfordringene vi møter, og kunne ta de mulighetene som kommer foran oss, sier styreleder Mark Tucker i en uttalelse.

Bankens sjef for global kommersiell bankvirksomhet, Noel Quinn, blir konstituert som ny administrerende direktør inntil en permanent løsning er på plass, opplyser selskapet.

Selskapets kvartalsresultat var samtidig av det blandede slaget. Bankens netto rentemargin havnet på 1,61 prosent, ned fra 1,66 prosent i samme periode året før. HSBCs resultat havnet på 0,42 dollar per aksje, opp fra 0,36 dollar et år tidligere.

Samtidig varslet selskapet at de vil kjøpe tilbake aksjer verdt opptil 1 milliard dollar.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Markedsuroen sprer seg til Oslo Børs

 2. Børsene i Asia faller etter Hongkong-demonstrasjoner

 3. Årets største fall for Oslo Børs

 4. Annonsørinnhold

 5. «Våpenhvile» løfter markedene

 6. USA utpeker Kina som «valutamanipulator» for første gang siden 1994: Kraftig børsfall i Asia