Årsverste på Wall Street

De viktigste aksjeindeksene på Wall Street hadde årets verste dag mandag. Den brede S&P 500-indeksen falt nær tre prosent, mens teknologiaksjene falt enda mer.

SOLID FALL: USA-børsene faller på ny, etter fredagens fall. Dette bildet er fra gulvet på New York-børsen mandag.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det ble en solid smell for en rekke store selskaper på Wall Street mandag.

Spesielt hardt gikk det ut over teknologiaksjene. Fallet på teknologiindeksen Nasdaq var større enn den brede S&P 500-indeksen, som falt nær tre prosent.

USA-fallet kommer etter at Oslo Børs mandag stengte på sin verste dag i år, med et fall på 2,27 prosent.

Både Dow Jones-indeksen, S&P 500 og Nasdaq-indeksen opplevde sine hittil største prosentvise fall i 2019, ifølge data fra Infront.

Slik gikk det med USA-børsene mandag:

  • Dow Jones falt 2,89 prosent
  • S&P 500 falt 2,98 prosent
  • Nasdaq falt 3,47 prosent

Blant enkeltaksjene på Dow Jones-indeksen opplevde teknologikjempen Apple et solid fall på over fem prosent, mens Visa falt over fire prosent.

Teknologiselskapene Microsoft, Alphabet, Facebook og Amazon falt også alle over tre prosent.

Les mer: Årets verste nedtur på Oslo Børs

Les også

Årets verste nedtur på Oslo Børs

Analytikere peker på at håpet om en rask løsning på handelskrigen virker betydelig fjernere, etter at Kina tillot valutaen sin å synke til det laveste nivået på ti år, og under det psykologisk viktige nivået på 7,00 mot dollaren.

Det skjedde etter at USAs president Donald Trump torsdag kveld varslet at han skal innføre toll på kinesiske varer for ytterligere 300 milliarder dollar fra september, noe som vil bety at det blir toll på alt av kinesisk vareeksport til USA.

De siste grepene fra USA og Kina bidrar til å gjøre investorer nervøse.

– Opptrappingen i handelskrigen mellom USA og Kina setter oss i en situasjon hvor det nesten blir umulig å beregne skadevirkningene, sier Art Hogan i National Securities til Marketwatch.

– Bortimot forlatt håpet

Svekkelsen av kinesiske yuan kan være et tegn på at Kina har gitt opp å prøve å blidgjøre Trump, og dette kan ifølge Reuters bidra til å forsterke handelskonflikten med USA ytterligere.

– Det at de har sluttet å forsvare 7,00 mot dollaren antyder at de bortimot har forlatt håpet om en handelsavtale med USA, sier Julian Evans-Pritchard, som er senior Kina-økonom i Capital Economics, ifølge Reuters.

USAs president Donald Trump kom mandag med kritiske kommentarer til Kinas valutafall via meldingstjenesten Twitter.

Han anklaget Kina for valutamanipulasjon og ba USAs sentralbank om å følge med på utviklingen.

Følger fredagens fall

Aksjene i USA falt også fredag. Da stengte S&P 500 og Nasdaq med sine største ukefall i år. For Dow Jones var det årets nest verste.

Mandag falt både Asia-børsene og de europeiske børsene tungt. Investorer har også flyktet til «trygge havner» som gull og dollar i løpet av mandagen. Den norske kronen har svekket seg til 10 mot euroen, det laveste nivået siden juletider i fjor.

Det brede omfanget av børsfallet de siste dagene kan også illustreres ved hjelp av det norske Oljefondet, som eier aksjer i over 9.000 selskaper verden over, inkludert giganter som Microsoft, Apple, Amazon, Shell og Alphabet.

De siste dagene har Oljefondets verdi falt med rundt 200 milliarder kroner i verdi, fra et nivå på over 9.500 milliarder kroner på toppen til noe over 9.300 milliarder kroner mandag kveld, ifølge fondets eget uoffisielle telleverk.

Dette skjer til tross for at kronen har svekket seg betydelig, noe som isolert sett bidrar til å løfte fondets verdi målt i kroner. Dermed har fallet i aksjemarkedene mer enn motvirket kronesvekkelsens positive effekt på verdien.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. USA

Flere artikler

  1. Aksjesmell på Wall Street

  2. Kinas sentralbank: – Vil skape kaos i markedene

  3. Årets største fall for Oslo Børs

  4. Tungt fall for Nasdaq

  5. Verste uke i år på Wall Street