Milepæl: Oljefondet passerer 10.000 milliarder kroner

For første gang har den norske oljeformuen passert 10.000 milliarder kroner. Det skjer etter solid børsoppgang og kronesvekkelse til rekordsvake nivåer.

NYE HØYDER: For første gang er Oljefondets verdi på over 10.000 milliarder kroner. Det skjer etter kraftig oppgang i aksjemarkedene
Publisert:

Det viser det uoffisielle telleverket på fondets nettsider.

Oljefondet har vokst stadig i takt med opptur på verdens børser og nedgang i kronekursen.

De siste årene har Oljefondets verdi steget svært mye, etter kraftig børsoppgang og som følge av at kronen har svekket seg mot andre valutaer, noe som gjør utenlandske aksjer og rentepapirer mer verdt i kroner.

Så sent som ved inngangen til 2013 var Oljefondets verdi på rundt 3.800 milliarder kroner. Regjeringen legger til grunn at fondet vil fortsette å stige med rundt tre prosent i året, til over 12.000 milliarder kroner ved inngangen til 2025.

Det norske Oljefondet eier 1,4 prosent av verdens aksjer, sitter på store mengder obligasjoner i bedrifter og stater, og eier også eiendom i Europa, USA og Asia.

– Funnet olje én gang til

– Da fondet ble opprettet, trodde ingen at det kom til å passere 10.000 milliarder kroner. Vi var heldige som fant olje. Avkastningen fra investeringene i globale finansmarkeder har vært så høy at det kan sammenlignes med å ha funnet olje én gang til, sier leder Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management, som forvalter fondet, i en melding.

Pengene har virkelig ynglet, ifølge Oljefondet-sjefen. Regjeringen har tilført fondet 3.300 milliarder kroner, mens over halvparten av dagens verdi er avkastning på investeringene, etter enorm oppgang på børsene globalt. Resten av fondets markedsverdi skyldes svingninger i kronekursen.

Milepælen på 10.000 milliarder kroner kommer omtrent samtidig med 50-årsdagen for oljefunnet på Ekofisk. Fondet påpeker at Oljefondet nå er dobbelt så stort som statens estimerte fremtidige petroleumsinntekter. 17 prosent av statsbudsjettet finansieres av oljepenger fra fondet.

– Målt i 2020-kroner er fondet større enn det staten har tjent på petroleumsvirksomheten de siste 50 årene. Hvordan vi som nasjon forvalter finansformuen for fremtidige generasjoner vil få enormt stor betydning for velferden i Norge, sier Slyngstad.

Slik ville ekspertene investert 100.000 kroner nå

Solid aksjeoppgang

Verdiene i Oljefondet har steget fra 386 milliarder kroner i 2001 til 3.000 milliarder i 2011 og nå til 10.000 milliarder kroner.

Oppgangen gjennom 2019 kommer etter et aksjefall i fjor høst som sendte fondets verdi ned for første gang siden 2002, til 8.256 milliarder ved inngangen til året.

Men aksjemarkedene globalt har tatt seg opp betraktelig, tross uro rundt handelskrig og brexit. Den brede amerikanske aksjeindeksen S&P500 er opp 20 prosent i år, og fondet har en stor andel av aksjene sine i Nord-Amerika.

Den tyske DAX-indeksen er opp 21,8 prosent i år.

Les på E24+

Michael Burry fra The Big Short: Derfor ligner indeksfond på finanskriseboblen

Svekket krone bidrar

Kronen har også hatt mye å si for utviklingen i fondsverdien. Den siste tiden har kronen vært på sitt svakeste mot dollar siden 2001, med en dollar på rundt 9,20 kroner. Kronen nådde denne måneden sitt svakeste nivå noensinne mot euro på 10,24 kroner.

Denne valutaeffekten gjør at fondet vokser raskere målt i kroner enn i andre valutaer.

Målt i kroner har verdien av Oljefondet steget med 21 prosent, fra 8.256 milliarder ved inngangen til året til 10.000 milliarder kroner fredag.

Målt i dollar har Oljefondet derimot steget rundt 14 prosent i år, fra 956 milliarder dollar ved inngangen til året til rundt 1.090 milliarder dollar nå.

Se telleverket her

Les også:

Les også

Oljefondet stiger til rekordnivå på over 9.900 milliarder

Les også

Oljefondet vil kutte 100 ansatte innen 2022

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om