Frontline drysser 1,4 milliarder utbyttekroner over aksjonærene

John Fredriksens tankrederi mangedoblet fortjenesten i første kvartal og betaler ut det meste i utbytte til aksjonærene. Selv får Fredriksen en utbetaling på over en halv milliard kroner.

TANKFEST: Frontline håvet inn på gode rater i starten av året. Her et tankskip som legger til i havnen Qingdao i Kina.

STR / AFP
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Resultatet etter skatt steg til 165,3 millioner dollar, tilsvarende rundt 1,6 milliarder kroner, fra 40 millioner dollar på samme tid i fjor, viser kvartalsrapporten til Frontline onsdag.

I samme periode økte de samlede driftsinntektene til 411,8 millioner dollar fra 238,3 millioner dollar, mens drifsresultatet steg til 208,5 fra 68,9 millioner dollar.

Analytikerne hadde på forhånd ventet et enda høyere resultat etter skatt på 186 millioner dollar, ifølge TDN Direkt/Infront.

Frontline vil betale et utbytte på 0,70 dollar per aksje i kvartalet. Med dagens antall aksjer i selskapet tilsvarer det en utbetaling på 138 millioner dollar eller rundt 1,4 milliarder kroner.

Selv sitter Fredriksen på 40 prosent av aksjene i Frontline gjennom selskapet Hemen Holding, og får dermed rundt 550 millioner kroner i utbytte.

Sterkeste siden 2008

Frontline-sjef Robert Hvide Macleod sier at rederiets første kvartal er det sterkeste siden 2008, men peker også at det har vært store svingninger i markedet.

Inntjeningen i tankmarkedet fikk en knekk i februar, men blant annet stor etterspørsel etter lagring av olje på tankskip bidro til et nytt oppsving i mars.

Kollapsen i oljeetterspørsel på grunn av coronakrisen og store produksjonskutt i blant annet Opec kan imidlertid tynge markedet for oljefrakt fremover, har analytikere påpekt.

– Tankmarkedet har korrigert ned i de siste ukene og møter press på kort sikt, både fra produksjonskutt og lagertrekk, men vi mener at vi er godt posisjonert på grunn av sterk balanse og lave kostnadsbase, sier Macleod.

Venter økt inntjening

Frontline-sjefen viser til at rederiets flåte av 70 tankskip i gjennomsnitt trenger 18.600 dollar per dag for å dekke driftskostnader og lån.

De store tankskipene (VLCC) trenger minst 22.000 dollar per, og oppnådde til sammenligning en inntjening på 74.800 dollar per dag i første kvartal.

I andre kvartal venter Frontline at inntjeningen for disse skipene vil være på 92.500 dollar om dagen.

Skipene av type Suezmax hadde en inntjening på 57.800 dollar per dag i første kvartal, mot 38.200 dollar on dagen i fjerde kvartal.

Inntjeningen vil stige videre til 69.500 dollar per dag i andre kvartal, anslår Frontline.

Skipene av typen LR2 hadde en inntjening på 31.200 dollar per dag i kvartalet, opp fra 29.200 dollar i kvartalet før.

Frontline anslår at inntjeningen skal opp til 50.200 dollar per dag i andre kvartal.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Frontline
 2. Aksjelive
 3. Resultatrushet
 4. Utbytte
 5. Tankskip

Flere artikler

 1. Milliardoverskudd i Frontline – deler ut 880 millioner kroner til aksjonærene

 2. Analytiker har mistet troen på tank: Ser aksjenedtur på 30 prosent

 3. Spetalen shorter Fredriksen-rederiet Frontline

 4. Annonsørinnhold

 5. Venter milliardoverskudd for Fredriksens tankkjempe

 6. Pengene fosset inn i tankrederier: – Det svinger jo voldsomt