USAs 10-årige rente faller: Laveste på tre år

Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid er nå den laveste på tre år, etter opptrapping av handelskrigen. Det vil på sikt kunne ramme store investorer som Oljefondet.

FALLENDE RENTE: Renten på amerikanske statspapirer faller igjen, og ligger nå på det laveste nivået på tre år.

Foto: Patrick Semansky AP
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid faller mandag til 1,45 prosent, det laveste nivået siden august 2016.

Det er 0,2 prosentpoeng lavere enn nivået midt på dagen fredag, men etter den tid har det skjedd mye som har påvirket aksje-, rente- og valutamarkedene.

Fredag innførte Kina nye toller mot amerikanske varer, like før USAs sentralbanksjef Jerome Powell holdt en tale hvor han ble tolket som nøytral i synet på pengepolitikken.

USAs president Donald Trump gikk så til angrep på sentralbanksjefen og ga uttrykk for fortvilelse over at Federal Reserve ikke varslet nye rentekutt. Trump spurte hvem som var USAs største fiende, Powell eller Kinas leder Xi Jinping.

I tillegg skrev Trump at han ville øke tollene på kinesiske varer ytterligere, og amerikanske børser endte uken med en solid nedtur.

– Om handelskrigen ikke påvirker Fed like mye som Trump kanskje skulle ønske, så påvirker den i alle fall markedene, det er det liten tvil om, skriver DNB Markets i en morgenrapport.

Kan falle videre

Renten på tiårige statsobligasjoner i USA kan selvsagt falle videre, og svenske SEB påpeker at bunnivået fra 2016 ikke er så veldig langt unna.

– Det laveste nivået noensinne (1,31 prosent fra 2016) er kanskje bare én dag unna om risikoappetitten faller, skriver økonom Olle Holmgren i svenske SEB i en morgenrapport.

Les også

Oljefondet må betale for å låne bort penger: – Har økt kraftig

Ulike datakilder og medier oppgir noe ulike «rekorder» for tiåringen. CNBC oppgir det samme som SEB, nemlig at den svakeste renten var på 1,31 prosent. Yahoo sier 1,358 prosent, mens Infront oppgir det laveste nivået til 1,322 prosent den 6. juli 2016. Goldman Sachs oppgir bunnivået til 1,318 prosent, ifølge Bloomberg.

Økt usikkerhet

Amerikanske børser falt fredag, og børsene i Asia faller mandag. Også den norske børsen faller, etter en lite nedgang i oljeprisen.

Usikkerheten i global økonomi har økt betydelig den siste tiden, og opptrappingen av handelskrigen fredag bidrar til usikkerheten. Usikre tider sender ofte investorer til antatt «trygge havner» som amerikanske statsobligasjoner eller gull.

I sin tale på Jackson Hole-konferansen i Wyoming fredag pekte Powell på at Federal Reserve ikke har noen guide til hvordan den skal håndtere økt global usikkerhet og opptrapping av handelshindringer.

– Vi har mye erfaring med å håndtere typisk makroøkonomisk utvikling med dette rammeverket. Men å tilpasse handelspolitisk usikkerhet inn i dette rammeverket er en ny utfordring. Det å fastsette handelspolitikk ligger til Kongressen og regjeringen, ikke Fed, sa Powell.

Les på E24+

Bloomberg: Ny rekord for negative renter: Slik ser boliglånsrenten ut verden rundt

Lavere renter rammer investorer

Lave statsrenter vil over tid få følger for investorer som eier store mengder statsobligasjoner, som det norske Oljefondet, som blant annet sitter på 650 milliarder kroner i amerikanske statsobligasjoner.

Oljefondet kjøper stadig nye rentepapirer for å erstatte gamle rentepapirer som utløper. Stadig lavere rente gjør at fondet over tid vil «låse inn» lavere avkastning fordi renten er lavere enn tidligere.

USA-rentene er fortsatt positive, men i land som Tyskland og Japan er rentene negative. Oljefondet eier 185 milliarder kroner i japanske statsobligasjoner og 91 milliarder kroner i tyske statsobligasjoner.

Japanske statsrenter med ti års løpetid ligger også på sitt laveste nivå på tre år, ifølge Bloomberg. Renten er nå på -0,28 prosent, ifølge CNBC.

En fjerdedel av fondets rentepapirer har nå minusrente, noe som tilsvarer papirer til en verdi på over 600 milliarder kroner.

– Nå har vi den største andelen vi noensinne har hatt i negative renter, sa nestleder Trond Grande i Norges Bank Investment Management til E24 da Oljefondet la frem tall i forrige uke.

Les også

Øystein Olsen om Powells tale i Jackson Hole: – Uforståelig at noen lar seg provosere

– Krevende

Norges sentralbanksjef Øystein Olsen sa i helgen til E24 at usikkerheten knyttet til handelskonflikt preger deltakerne på Jackson Hole-konferansen, hvor «alle» i sentralbankmiljøet er til stede.

– Økt usikkerhet og det vedvarende lave rentenivået er et gjennomgangstema, dette kan stimulere til økt risikotagning og ha spillover-effekter til andre land, sa Olsen til E24 i et intervju fredag kveld.

– Og dette kommer på toppen av geopolitisk usikkerhet og tilspissing av handelskonflikter, som er noe av det aller mest krevende, og som også er inne i diskusjonene her, sa sentralbanksjefen.

Her kan du lese mer om

  1. Rente
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. SEB: – Vanskelig å se noen vei fremover for handelskonflikten per nå

  2. Minusrente-rekord for Oljefondet

  3. Trumps tolltrusler senker Oslo Børs og norske kroner

  4. Annonsørinnhold

  5. – Verden virker annerledes enn ved forrige rentemøte

  6. Øystein Olsen om Powells tale i Jackson Hole: – Uforståelig at noen lar seg provosere