Svak krone løfter verdien igjen: Ny milepæl for Oljefondet

Oljefondet har løftet seg til nye rekordnivåer onsdag. Noe av årsaken er en kraftig svekkelse av kronen, som trolig er midlertidig.

NYE HØYDER: En svak krone har hjulpet Oljefondet til nye rekordnivåer på over 8.300 milliarder kroner onsdag. Her er sentralbanksjef Øystein Olsen (t.v.) og Oljefondets direktør Yngve Slyngstad i Norges Banks lokaler.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Oljefondets verdi har økt med over 100 milliarder kroner på bare noen få dager.

Onsdag ettermiddag oversteg verdien en kort periode 8.300 milliarder kroner, ifølge det uoffisielle telleverket på Oljefondets nettsider.

For bare fem dager siden var fondet verdt under 8.200 milliarder kroner, ifølge det samme telleverket.

Bare siden slutten av august har fondet løftet seg med over 700 milliarder kroner, eller over ni prosent, ifølge telleverket på fondets nettsider.

De siste årene har Oljefondets verdi løftet seg enormt mye, på grunn av god avkastning i globale aksjemarkeder, store overføringer fra regjeringen og en svakere krone.

Men i fjor avtok veksten, og fondet steg bare med 35 milliarder kroner fra året før.

Ved nyttår var fondet verdt 7.510 milliarder kroner, men verdien har svinget betydelig gjennom året.

Les mer: Kronefall gir Oljefondet-rekord

NYE REKORDER: Onsdag ettermiddag den 15. november 2017 er Oljefondet verdt rekordhøye 8.312 milliarder kroner. Noe av årsaken er en svakere krone, som løfter fondets verdi målt i kroner.

Foto: NBIM

Løftet av kronen

Noe av årsaken til at fondets verdi målt i kroner har steget så mye den siste tiden er en kraftig svekkelse av kronen mot andre valutaer, som euro og dollar.

En euro kan kjøpe 9,77 kroner onsdag, mot 9,40 kroner for noen dager siden og 9,05 kroner ved nyttår.

En dollar kan kjøpe 8,25 kroner, mot 8,16 kroner for noen dager siden. Kronen var derimot mye svakere mot dollar ved nyttår. Da var en dollar verdt 8,65 kroner.

Les mer: «Brutalt» kronefall – tror boligprisfrykt senker kronen

FEM DAGER: For fem dager siden, den 10. november, var Oljefondet verdt 8.191 milliarder kroner. Siden da har fondet løftet seg med over 100 milliarder kroner, delvis på grunn av en svakere krone.

Foto: NBIM

Her kan du lese mer om